Стефан ТашевПравителството в оставка на Кирил Петков, ден след вота

...
Стефан ТашевПравителството в оставка на Кирил Петков, ден след вота
Коментари Харесай

Държавата трябваше да спечели милиони, но губи хиляди левове заради неизрядната тол-система


Стефан Ташев

Правителството в оставка на Кирил Петков, ден след вота на съмнение с което бе свалено, реши от 1 юли второкласните пътища да се таксуват с тол такса. Това стана по предложение на вицепремиера в оставка Гроздан Караджов за въвеждане на тол цена за второкласната пътна мрежа и за поетапно нарастване на тол таксите за тежкотоварни коли.

„Това е приключена промяна и триумф за нас. С държавното решение за повишение на тол таксите към този момент този, който употребява повече и замърсява повече, ще заплаща повече“, разяснява вицепремиерът Караджов.

Според прогнозата за 2023 година приходите от винетки ще са в размер на близо 280 млн. лева, а тези от тол такси – към 520 млн. лева За съпоставяне през тази година заложените доходи от винетки са в размер на малко над 252 млн. лева, а от тол – 173 млн. лева

От 1 юли тази година колите сред 3,5 и 12 тона, според от екокатегорията си, ще заплащат сред 6 и 9 стотинки за изминат километър по автомагистрала. Тарифата за придвижване по пътища първи клас ще е сред 5 и 8 стотинки на километър, а за второкласните пътища – сред 2 и 3 стотинки.

Многомилионните прогнози и хвалбите на Караджов и „ смяната “ обаче не дават отговор на истината, оповестиха пред Breaking.bg недоволни водачи. Според тях страната вместо да печели милиони губи хиляди левове все още поради непросветеност на новото управление на Националното тол ръководство и по-специално на неговия началник Радослав Миленов. Той е назначен на поста в деня на вота на съмнение, който смъкна държавното управление на „ смяната “ (Кой е Миленов виж по-долу).

Какъв е казусът и за какво страната губи пари, вместо да печели, от въвеждането на тол такси за второкласните пътища?

Агенция „ Пътна инфраструктура “ предлага на притежателите и ползвателите на пътно транспортно средство с обща механически позволена оптималната маса над 3,5 т, които нямат бордови или GPS устройства, да употребяват платената пътна мрежа след закупуване на маршрутна карта.

Предплатената тол услуга – маршрутна карта, може да бъде купена посредством каналите за продажба на АПИ на касите на регионалните пътни ръководства – посредством възнаграждение в брой, картово разплащане, включително и посредством карта за гориво, на терминал за самотаксуване, по електронен път от уеб страницата www.bgtoll.bg или мобилното приложение, написа на уеб страницата на АПИ. Обаче…….Пристигането на Миленов в Националната тол система се оказва пагубно за концепцията за таксуване на камионите по второкласните пътища. Защото тихомълком той връща остаряла система, остарял програмен продукт от 2019 година за работа. В него обаче половината от второкласните пътища ги няма и закупуването на маршрутна карта… Маршрутната карта е еднократен артикул за възнаграждение на тол такса, която дава право на ползвателя на пътя да измине авансово декларирано от него разстояние по избран маршрут и е подобаваща за еднократни инцидентни пътувания или директно прекосяване.

Затова всичките претенции на водачи за пазаруване на маршрутни карти и през посочените от АПИ методи- карта за гориво, на терминал за самотаксуване, по електронен път от уеб страницата www.bgtoll.bg или мобилното приложение не работят. Служителите в Националното тол ръководство просто ги отхвърлят. Или пренасочват водачите към частниците-Национални снабдители на услуги за електронно събиране на пътни такси на база изминато разстояние – тол. Това са „ Интелигентни Трафик Системи “ АД и „ Конкорд Смарт Инфраструктура “, които са сътрудници на АПИ. Те работят против 7% комисионна от събирането на парите за тол такси.

И се получава по този начин, че двете компании издават маршрутни карти на водачите, а държавното управление-не. Това основава безпорядък, тъй като даже водачите да съумеят да се закупят маршрутна карта, те ще са в очевидно нарушаване на закона, тъй като доста от второкласните пътища не са включени в нея и могат да бъдат глобени от камерите на тол ръководството или от проверяващите екипи по пътищата, оплакаха се водачи.

Кой е новият шеф Миленов?

Според обява на организация ПИК новият шеф на Националното тол ръководство Радослав Миленов, е разследван за злоупотреби и изнасяне на информация от системата за прекосявания на коли, благосъстоятелност и притежатели на МПС.
От уеб страницата на националната тол система не може да се купи маршрутна карта.
Миленов е дълготраен чиновник на Агенция “Пътна инфраструктура ”. Преди да постъпи в Националното тол ръководство, лицето е работил в дирекция “Оперативна стратегия превоз ”. Често е засичан да изнася информация за ремонтните действия, касаещи избрани компании.

Източници на ПИК разкриват, че същият е подозиран, че е изнасял информация за построяването на “Обхода на Монтана ” и околовръстен път “Северна дъга ”.

През годините Миленов се е употребил с разнообразни подкрепи. Неговата ракета притежател е починалият Димчо Михалевски. В следствие се приютява под крилото на Мая Манолова. С нея го свързва връзката им от Кюстендил.

Запознати с предишното на Миленов настояват, че той постоянно е засичан да работи в служебната си компания, макар че е на държавна позиция. Многократно му е търсена дисциплинарна отговорност за перманентното му неявяване от работа. Възбудено му е следствие от Министерство на вътрешните работи за злоупотреби и изнасяне на класифицирана информация. В досието му пък липсва всякаква информация, длъжностна характерност, както и предходен трудов стаж. Освен това неведнъж му е отказван допуск до класифицирана информация.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР