Стефан ТашевБивш депутат от промяната“, разследван за незаконно присвояване на

...
Стефан ТашевБивш депутат от промяната“, разследван за незаконно присвояване на
Коментари Харесай

Отцепник от ИТН и ексдепутат от „промяната“, разследван за присвояване на милиони от еврофондове, станаха „надзорници“ във ВиК холдинга

Стефан Ташев

Бивш народен представител от „ смяната “, разследван за нелегално заграбване на милиони от еврофондове посредством свързани компании и разколник от Има Такъв Народ, също някогашен депутат ще ръководят над 1 милиард лв. в държавния „ Български ВиК холдинг “.

Това стана ясно през вчерашния ден след решение на министъра на районното развиване Андрей Цеков. Според формалното известие Цеков вкарва „ двустепенна форма на ръководство “ на холдинга, посредством назначение на петчленен контролен съвет и четиричленен директорски съвет.

Така в надзора влизат ексдепутатите от „ смяната “ Кирил Симеонов и Богомил Петков, излиза наяве от формалното прессъобщение на министерството.

Симеонов бе депутат от Има Такъв Народ и напусна парламентарната група на партията дружно с отцепниците на Руди Гела, които трябваше да поддържат държавното управление на Кирил Петков. Той бе последният, шести, разколник от партията на Слави Трифонов.

Кирил Симеонов в Биг Брадър.

Според неофициална информация някогашният участник в „ Биг Брадър “ е имал съществени задължения и това е една от аргументите да напусне Има Такъв Народ и да се прикрепи към „ смяната “. На последните парламентарни избори Симеонов бе претендент от Политическа партия, само че не влезе в Народното събрание и в този момент, за признателност му е открита високоплатена държавна работа.

През юли 2022 година Breaking.bg разгласява следствието на уеб страницата razkritia.com съгласно който тогавашният народен представител от Политическа партия Богомил Петков е обвинен, че посредством фамилията си присвоил няколко милиона евро, пари по стратегии на европейски фондове, акцентирайки пред европейските институции погрешни данни за комерсиалните му сдружения и такива свързани с него.

Богомил Петков ръководи или е обвързван с ръководството на комерсиалните сдружения „ Биптан “ ЕООД-Севлиево, „ Европа Трико “АД- Севлиево, “Хоталич “ООД-Севлиево и „ Мазалат “ ЕООД-Севлиево.

Именно посредством тези три компании през 2016-2019 година Петков е кандидатствал по планове, финансирани от фондове на Европейски съюз.

Човекът на „ Промяната “ е заявил пред Европейския съюз фиктивни индустриални благоприятни условия и по този начин прибрал за себе си над един милион лв..

Схемата на Петков е работила по следния метод:

Схемата на Петков

Чрез сдружението „ Местна инициативна група „ Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана ” Петков през 2018г. афишира процедура за асортимент на планови оферти В016КГОР002-2.031 МИГ „ Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана “, „ Подобряване индустриалния потенциал в дребните и междинни предприятия на територията на МИГ „ Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана “.

Чрез същата процедура сдружението е кандидатствало за безплатна финансова помощ от Европейския съюз посредством Европейския фонд за районно развиване. Богомил Петков употребявайки „ Биптан “ЕООД през месец ноември 2018 година подава формуляр за кандидатстване с планово предложение №ЕЮ16КТОР002-2.031-0005 с размер на желаното финансиране 299 360,93 лева. Петков сочи, че парите са нужни за закупуване на дълготрайни материални активи – плетачни и профилирани машини за конфекциониране, за – възстановяване на конкурентоспособността на „ Биптан “ЕООД и усилване на пазарното наличие на сдружението на територията на „ МИГ Дряново – Трявна в сърцето на Балкана “. Към оня миг от Управляващия орган на оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “2014-2020, е отхвърля на „ Биптан “ЕООД да бъде предоставена безплатна финансова помощ, защото сдружението не отговаряло на условията за бенефициент според наредбата на чл.38, т.З от ЗУСЕСИФ.

Няколко месеца по-късно (април 2020 година) „ Биптан “ ЕООД подава ново искане, което още веднъж е отхвърлено на стадий административно сходство и допустимост по процедурата.

Според razkritia.com. в декларация за събитията по чл.З и чл.4 от ЗМСП, попълнена на 28.11.2018г. подписана персонално от Петков в качеството на шеф на „ Биптан “ЕООД заявил пред Управляващия орган, че сдружението е обвързвано и има статут на малко дружество, макар, че ръководещия орган по финансирана е направил инспекция при която установил, че Петров посредством компанията има статут на приблизително дружество и като подобен не дава отговор на условията за бенефициент по чл.З8 т.З от ЗУСЕСИФ.

Въпреки това и издаденото решение №РД-16-1120/17.06.2019 год. С което се отхвърля погашение на финансовата помощ, ГДНП завършва полицейската инспекция с констатацията, че при подаване на плановото предложение на „ Биптан “ЕООД са посочени погрешни данни за място на осъществяване на плана и размера на предприятието без да вземе отношение.

Паралелно с това по оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ 2014 год.-2020 год.и другите сдружения свързани с Богомил Петков също са показали оферти пред ръководещ орган и получили финансиране.

С административен контракт за план ЕЮ05М9ОР001-1.008-1071 и анекс № 01 от 20.09.2017 год. „ Осигуряване на положителни и безвредни условия на труд в „ Европа трико “АД, Министерството на труда и обществената политика е предоставило на „ Европа трико “АД-с.Ряховците, общ.Севлиево безплатна финансова помощ в размер на 261 315,68 лв. за гласност, визуализация и реализация на плана. Определен е 14 месечен интервал и Петков прави искане за междинно заплащане на 94800,37 лв., като специалисти от министерството срещат министъра, че са открили погрешни и неистинен данни вписани в документите, само че все пак парите са отпуснати.

При тази процедура, Петков е заявил, че сдружението му има микробус „ Ивеко “ с ДКН ЕВ 2772 АН и преди привършване на плана е продало лек автомобил „ Ситроен Джъмпи “ с ДКН ЕВ 9997 Вътрешни войски, както и ползва подробни описи на заетите лица в сдружението и пасажерите с обезпечен превоз, механически доклади, графици за работно време,справки за положен труд от водачи, въз основа на които се приема, че по-малък брой лица са транспортирани до работното място от отдалечени обитаеми места и единствено 1 дете на работещ се е употребило от детския ъгъл.

При осъществената инспекция се схваща, че Петков е показал погрешни данни за броя заети лица, живущи на отделени места и по отношение на броя и типа на наличните транспортни средства, с което е осъществено закононарушение по чл.248а ал.5 от Наказателен кодекс, само че все пак финансовите средства са отпуснати.

В същото време по контракт за план ЕЮ05М9ОР001-1.003-1431 и анекс №1 от 23.04.2018 год., Министерството на труда и обществената политика дава и на компания дава и другата обвързвана с Петков компания „ Мазалат “ЕООД безплатна финансова помощ в размер на 191 000 лв., а по контракт № ВС05М90Р001-1.003-1228 на третата обвързвана с Петков компания „ Хоталич “ ООД помощ в размер на 244 200 лв..

В този случай, Петков ползва информации за настоящо положение на настоящите трудови контракти и копия на фишове за заплати с цел да потвърди, че наема безработни лица, само че в действителност множеството от тях той наема като служащи на „ Хоталич “ ЕООД и „ Биптан “ЕООД и по този начин напрактика присвоява големи финансови средства.

Петков посредством компанията си „ Хоталич “ ООД -прибира тлъста сума пари и по контракт № ВО05М9ОР001-1.003-1228 Севлиево безплатна финансова помощ в размер на 244 200 лв. като още веднъж фалшифицира описите с наетите безработни лица и броя на същите. За да прибере по-голяма част от парите Петков прави фиктивни контракти сред ръководените от него компании, в казусът „ Хоталич “ ООД и „ Булстрой “ ООД като осъществя доставка на съоръжение от „ Булстрой “ ООД, в което взе участие като съучастник. Тук още веднъж полицията установи, че Петков е вписал погрешни данни за трудовата претовареност на участниците и за съгласуваност с сдружение, което е ангажирано при осъществяването на същия план, само че какви са резултатите към момента не е ясно.

На процедура депутата от „ Продължаваме промяната “ персонално и благодарение на разнообразни лица с роднинска връзка представляващи на четири сдружения са взели присъединяване в националните стратегии, провеждани от Министерство на стопанската система и Министерство на труда и обществената политика за обезпечаване на безплатна финансова помощ от Европейски фонд за развиване и Европейски обществен фонд.

Богомил Иванов Петков е притежател и шеф на „ Биптан “ЕООД-гр.Севлиево и изпълнителен шеф на „ Европа трико “АД- с.Ряховци, в което акционер е щерка му Ина Богомилова Петкова. Двете сдружения имат обвързвана активност, която реализират в парцел, благосъстоятелност на „ Биптан “ЕООД-Севлиево, намиращ се на ул. “Първи май “ №30, с.Ряховците, общ.Севлиево. Иванка Петкова – майка на Богомил Иванов Петков е шеф на „ Инвест “ЕООД, което има 25% от дяловете на „ Хотарич “ООД-Севлиево е шеф Мария Михайлова Башева- Венкова от гр.Севлиево. Веселка Иванова Петкова-съпруга на Богомил Иванов Петков е притежател и шеф на „ Мазалат “ЕООД-гр.Севлиево.

Към момента не е ясно какво се е случило с инспекцията на националната полиция, стигнала ли е тя до родната прокуратура или до европейската?

Назначаването на „ калинки “, само че наши хора, не влезнали в Народното събрание стана процедура при ръководството на „ смяната “. Симеонов, който се правеше на борсов медиатор от Ню Йорк, бе началник на парламентарната комисия по електронно ръководство в 47-то Народно събрание и е прекомерно надалеч от проблемите на ВиК бранша в България. Същото може да се каже и за Богомил Петков. Още по неуместно е раздуването на държавната администрация, поради устрояване на наши хора на „ дебели “ държавни заплати, от „ смяната “, която обещаваше обратното-съкращения.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР