Ставаме свидетели на тъжното обстоятелство, че политическите партии в парламента

...
Ставаме свидетели на тъжното обстоятелство, че политическите партии в парламента
Коментари Харесай

Борислав Цеков: Тезата, че ГЕРБ става притурка на ДПС, е белег на ниско интелектуално равнище

Ставаме очевидци на тъжното събитие, че политическите партии в Народното събрание без изключение не са научили нищо ново и не са не запомнили нищо остаряло от миналите три-четири години на задълбочаваща се политическа рецесия и некадърност на главните политически сили да обезпечат устойчиво и дълготрайно ръководство, най-много ръководство на съдружна основа, каквото неведнъж към този момент в серия, в каскада от избори гласоподавателите задават.

Това сподели за предаването " България, Европа и светът на фокус " по Радио " Фокус " конституционалистът и създател на Института за съвременна политика доцент Борислав Цеков.

" Не инцидентно аз преди към този момент повече от две години започнах да приказвам, че се следи развой на африканизация на българската политика. Струва ми се, че това, което следим последните дни и през днешния ден в пленарната зала, е навлизането на тази африканизация на българската политика в една извънредно остра фаза.

Виждаме, че липсва национално-политическо водачество, имаме едни партийни вождове, взрени в пъповете си, в личната си политическо оцеляване, без мисъл за страната, без мисъл за дълготрайните ползи на стената, без каквато и да е угриженост, с изключение на на голи заявления, за комплицираната геополитическа конюнктура и за това, че има сили отвън България, които имате свои съдружници у нас, които се пробват да извадят в България от свободния свят и да я вкарат по пътя на путинизацията и на един евразийски сюжет, президентски републики и така нататък

Значи това е, което следим, и то ще даде занапред доста неприятни плодове, в случай че въпреки всичко някакъв политически разсъдък и някаква политическа просветеност в главните празненство и мисъл за страната не се прояви ", разяснява още той.

Превръща ли се ГЕРБ в прибавка на Движение за права и свободи?

" Мисля че тъкмо подобен вид намеци, спекулативни оценки - са белег първо, на извънредно ниското интелектуално ниво на главните фигури в Народното събрание, което показват, и дружно с това основават една подправена политическа действителност, тъй като без значение дали втората политическа мощ, в тази ситуация Движение за права и свободи или някоя друга, това, което те декларират, подхожда на демократичната политическа логичност в цивилизования свят, че те са подготвени да поддържат държавното управление на спечелилата, освен това безапелационно изборите първа политическа мощ.

Оттам насетне към този момент дали в Движение за права и свободи има някакви вътрешни несъгласия, аз не се ангажирам да кажа, защото всичко, което чуваме отвън формалните позиции и решения на органите на Движение за права и свободи, са косвени клюки, медийни отговаряния, само че зад тях към момента не сме видели каквито и да е обстоятелства, даже и спорни ", сподели Борислав Цеков.

" При провал на главните политически обединения постоянно се отваря един необятно публичен вакуум, който се запълва от от време на време радикални, от време на време популистки, от време на време необятни демократични публични придвижвания. Ние сме имали такива образци не един път, само че пък в историята това е било за положително. Но в тази обстановка съответно аз мисля, че един сходен сюжет е извънредно опасен и е доста малко вероятността да бъде за положително, тъй като ние виждаме, че у нас има една доста мощна активизация на петата колона на кремълското въздействие, има опит България безусловно да бъде отвлечена в интерес на Путин.

Този сюжет за президентска република, който е зачена в мрежите на някогашната Държавна сигурност, е в действителност сюжети за путинизация на България, нищо че се пробват да го брандират като поява на някакъв нов Орбан. Трябва да е ясно занапред, че нито господин Радев е Орбан, нито има сходни качества, нито има сходна визия, нито сходен опит в политиката, нито обстановката у нас и желанията на създателите на този сюжет са България да бъде европейска страна.
Напротив, те желаят България да бъде Беларус на Балканите. И по тази причина споделям, че отговорността на сегашните политически водачи и на ГЕРБ, и на ПП-ДБ, и на Движение за права и свободи, и на " ИТН “ – споделям тези, които имат ясна европейска ориентировка, е голяма – от тях зависи бъдещето на България, и това напълно не е факсимиле. Съмнявам се обаче, че политическият им растеж разрешава да го схванат или най-малко по-голямата част ", сподели конституционалистът.

Ако още веднъж отидем на избори

" Напълно е допустимо процентът за ГЕРБ да падне в допълнение, тъй като към това твърдо ядро, което те съумяха да запазят, в последните избори се причисли един масив от гласоподаватели, които гласоподаваха за тях от една страна, с цел да извадят ПП-ДБ от ръководството, и въпреки това, да се сформира ново държавно управление, което да се господства от ГЕРБ. Сега те на процедура ще видят, че няма необикновен смисъл и от този тип прагматично гласоподаване, тъй като явно ГЕРБ нито има задоволително воля, нито има задоволително благоприятни условия да сформира такова държавно управление.

Видяхме, че ГЕРБ на процедура отхвърли да води съдружни договаряния и предложи едностранно една формула, известна като държавно управление на малцинството, която за броени минути, часове ще разберем дали ще се промуши на косъм през Народното събрание или не. А що се отнася до ПП-ДБ, там господства една заблуда, че голяма част от гласоподавателите им са ги напуснали, само че не са затворили вратата.

Мисля, че те ще схванат, че това е заблуда, тъй като там пък властваше другата мотивация: огромна част от тези 300 хиляди гласоподаватели, които не гласоподаваха за ПП-ДБ и ги оставиха да се свият до обичайното си ядро от 300 хиляди гласа, които те имат през годините, бяха гласоподавател, които желаеха да смъкват ГЕРБ от власт, да смъкват Движение за права и свободи от власт, имаха своето виждане, че 10-годишното ръководство на ГЕРБ е извънредно нездравословно било за страната, и че би трябвало да се наложи някакъв хигиеничен кордон върху партиите.

Това беше възгледът на тези гласоподаватели, и ПП-ДБ ги предадоха, като влязоха в коалиция с ГЕРБ и Движение за права и свободи. Едва ли повече тези гласоподаватели ще се подлъжат по лъжите на Денков, Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и така нататък, които преди изборите споделиха: " Никога с Борисов и Пеевски “ и по-късно седнаха в скута на Пеевски и се прегърнаха с Борисов ", безапелационен бе Борислав Цеков.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР