Една от най-важните и дългосрочни политики на Община Видин е

...
Една от най-важните и дългосрочни политики на Община Видин е
Коментари Харесай

Община Видин ще бъде с изцяло подменено улично осветление

Една от най-важните и дълготрайни политики на Община Видин е тази за реализирането и използването на ограничения за енергийна успеваемост и понижаване на замърсяването на атмосферния въздух и на въглеродните излъчвания.

Общината следва личната си, огромна стратегия, с което извършва един от целите в управническата стратегия на кмета доктор Цветан Ценков да влага лични средства в модернизацията на уличното осветяване. Инвестицията, с която се сложи началото, бе монтирането на ново улично осветяване в 13 обитаеми на територията на Общината.

На 4 юли бе утвърден и планът BG-RRP-4.028-0029 „ Внедряване на ограничения по енергийна успеваемост по системата за външно изкуствено осветяване на гр. Видин “ по Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ) на стойност 1 951 410 лв.. Общият брой нови LED осветители за външно изкуствено осветяване, които ще бъдат инсталирани в границите на плана е 2250. За тях са планувани и нови рогатки. Ще бъдат сложени и 5 броя слънчеви осветители с фотоволтаичен панел 30W, както ще бъде доставена и инсталирана система за ръководство и/или мониторинг на потреблението на сила. В рамките на плана ще бъде актуализирано цялото улично осветяване в жк. " Панония ", жк. " Бонония ", жк. " Гео Милев ", жк. " Възраждане ", жк. " Бенковски ", кв. " Калето ", жк. " Стефан Стамболов ", жк. " Баба Тонка ", кв. " Нов Път " ; жк. " Съединение ", жк. " Химик " ; жк. " Заводско населено място ". С реализирането му ще бъде приключена цялостната замяна на уличното осветяване на територията на град Видин.



Припомняме, че през месец април стартираха строително-монтажните работи по план „ Рехабилитация и рационализация на системи за външно изкуствено осветяване на обособена част от град Видин “, също по НПВУ, посредством който би трябвало да бъдат сменени 928 осветителни тела с нови енергоспестяващи такива и 48 електрически табла.

В финансовата стратегия на Община Видин за 2024 година е планувано и подмяната на остарели натриеви лампи с нови с LED технология в 19 обитаеми места в Общината: с. Рупци, с. Генерал Мариново, с. Гайтанци, с. Долни Бошняк, с. Ивановци, с. Динковица, с. Акациево, с. Въртоп, с. Симеоново, с. Ботево, с. Войница, с. Пешаково, с. Плакудер, с. Синаговци, с. Новоселци, с. Бела Рада, с. Слана Бара, с. Буковец, с. Търняне.

Резултатите, които ще бъдат реализирани с подмяната на амортизираното улично осветяване с ново енергоспестяващо са: понижаване на потреблението на електрическа енергия, което ще способства за понижаване годишните разноски, понижаване на излъчванията от парникови газове и възстановяване качеството на въздуха, понижаване на уличната престъпност и пътно-транспортните катастрофи, по-безопасно придвижване пешком и с велосипед и възстановяване качеството на живот на жителите на Община Видин.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР