Става ясно още, че ще бъдат демонтирани всички скулпторни композиции,

...
Става ясно още, че ще бъдат демонтирани всички скулпторни композиции,
Коментари Харесай

Показаха документите за паметника, карат парчетата в местност край село Лозен

Става ясно още, че ще бъдат демонтирани всички скулпторни композиции, както и 10-те венеца, символизиращи основните победи на Червената войска през Втората международна война. 

Вече не е загадка и мястото, където ще бъдат извозвани частите от монумента - ще ги складират в регион Панчарево, село Лозен, в местността Джуджин азмак.

Приложена е и схема, наречена " Схема на разчленяване на паметника на части с тегло до 4,5 тона ".

От проекта излиза наяве, че по график дейностите по демонтажа е трябвало да стартират дни по-рано и да приключат сред 5 и 11 януари с довършителни работи. 

Със снимков материал са демонстрирани най-сериозните пукнатини по фигурите на монумента, които се нуждаят от реституция по преценката на потърсения като съветник ваятел Марин Марков. Констатирани са пукнатини в бронзовите отливки, които ги вършат доста рискови на тази височина, както и пукнатини в цокъла и краката на всички фигури на най-високата част от монумента, написа в заключението.

Областната администрация продължава да следва прецизно утвърждения от Столична община План за сигурност и здраве при свалянето за реституция на фигурите от Паметника на Съветската войска, твърдят оттова.

Публикуваме без редакторска интервенция и с частични съкращения огромна част от " Плана за сигурност и здраве ", показан от изпълнителя на регионалната администрация, която пък го разгласява.

Снимка: БТА

ПЛАН ЗА БЕЗОПАСНОСТ И ЗДРАВЕ

ОБЕКТ: Демонтаж на бронзовите фигури и барелефи от

паметник " Паметник на руската войска "

МЕСТОНАХОЖДЕНИЕ: " Княжеска градина ", София

ВЪЗЛОЖИТЕЛ: Областна администрация на област София

ФАЗА: Търговско предприятие

Възлагане: Настоящият план е направен според възлагателно писмо от Областна администрация на област София № ОА 23-16 753 (от 21-09-2023). Обектът се третира по чл.196 от Закон за устройство на територията и не е належащо издаване на районен съд и актове по Наредба №3, защото към този момент има заповед за неговото осъществяване издадена от Главния проектант на София.

Разположение:

Монумент " Паметник на руската войска " е ситуиран в " Княжеската градина ", която се среща се сред бул. " Васил Левски ", ул. " Гурко ", бул. " Евлоги и Христо Георгиеви " и бул. " Цар Освободител " в гр. София. Композицията заема повърхност от 200 кв. м. и е разграничена хоризонтално на няколко равнища.

На напред във времето са изнесени две скулптурни композиции. Източната показва 14 двуметрови бронзови фигури, а западна - 16 фигури. До централната част на паметника водят гранитни плочи с дължина 80 метра и ширина 22 метра. На фундамент с височина към 16.50 m и с квадратно сечение към 5/5 m са инсталирани 3 бронзови фигури, като едната е с височина 8 метра, а другите две са високи 7,5 метра. Средната фигура държи в ръка шмайзер, който доближава до оптималната кота на фигуралната комбинация - към 10.50 m от равнището на цокъла. Самият низък завършек на композицията е на височина от към 23.10 m oт близките асфалтирани алеи. От трите страни има релефни композиции с дължина 6 метра и височина 2,2 метра. Размерите са показани в снимане, направено от инж. Красимир Шаламанов.

Снимка: БТА

Съществуващо положение на паметника: Гранитните настилки и облицовки са в неприятно положение. Голяма част от плочите са напукани и/или надигнати.

Гранитните облицовки са изпълнени от едроразмерни детайли със комплицирани геометрични фигури и огромна част от тях са разместени или свлечени, а друга отлепени или изчезнали. Това поврежда и прилежащите плочи и паметникът стартира да се саморазрушава. На местата на дефектите и всеобщо комрометираните фуги прониква вода, което поврежда и носещата структура на оборудването.

1. Плочи за мемориалния надпис

В първите редове гранитни плочи на пиедестала се виждат процеси на външно разрушение на покритието на армировката на бетоновата структура и на процеси на разложение на слепващата комбинация сред камъка и бетона. Вижда се, че заради дългото влияние на влага, цикли на заледяване и разтопяване самия бетон също е претърпял разрушителни процеси. За в този момент те не са рискови, само че в бъдеще може да се мисли за тяхното разглобяване.

Снимка: Областна администрация на София

В зоната на мемориалния надпис неведнъж са били правени поправки с ниско качество. В резултат на това сред облицоващите двусантиметрови плочи и главния камък зад тях, както се вижда по- долу са зародили цепнатини, залепващата комбинация се е разпаднала, част от плочите са се отделили от основата си, а останалите напълно скоро могат да ги последват.

Необходимо е премахването на всичко плочи върху, които е издълбан надписа, тъй като тяхното положение крие съществени рискове.

2. Скулптурната група

В доста неприятно положение е и скулптурната група на върха на пиедестала. Всички фигури са от бронз. При монтажа краката им са напълнени с бетон. През годините е прониквала вода, бетонът се е раздувал при циклите на заледяване и разтапяне водата в него и затова краката на фигурите са се " разцепили ". Освен това в цокъла на фигурите са се образували пукнатини в бронза, които нарушават целостта на отливката и вършат фигурите много рискови. В мнението на статуя Марин Марков в детайли и изчерпателно са разказани дефектите, които са се показали по време на експонирането на паметника навън и аргументите за тяхното проявление. Това са: появяването на три вида пукнатини в бронзовите фигури, начало и развиване на корозията на укрепващите детайли, начало на стареене на бронза и следващо " заразяване " на материала с бронзова болест, наблюдение на неравномерна патина.

Препоръки:

Паметникът и рисковите плочи с мемориалния надпис да се демонтират.

Каменната обшивка по пиедестала е в положително положение. Няма напукани блокове и плочи. Не е належащо да се подхващат интервенции за ремонт или замяна на каменни блокове по нея.

Начин на осъществяване:

Демонтажът на главната скулпторна комбинация да се извърши с автокран " LIEBHERR " - LTM 1100 - 4.2. По- дребните 3 фигурни композиции изправени до стените на цокъла, двете групи наоколо до бул. " Цар Освободител ", както и венците от двете страни на алеята към главната комбинация да бъдат демонтирани от кран " LIEBHERR " - LTM 1070-4.1. или кранове с сходни, само че с не по-малки носимоспособности и с близки механически характерности.

Самите скулптори ще бъдат разчленени на обособени елементи с оптимално тегло до 5 t. Това е метода, по който се построяват огромни бронзови фигури, като на образец статуята на Св. София в Ларгото на столицата. Тя беше съединена и в следствие заварена от не по- малко от 150 обособени отливки.

Този способ на работа беше съветван със скулптора Марин Марков, който е експерт в региона на леенето и сглобяването на монументални творби на изкуството.

Снимка: Областна администрация на София, проектантско бюро Beta Consult LTD

Това разчленяване ще разреши по-лесно превозване и няма да попречи по- късно за сглобяването на фигурите на новото място несъмнено за тяхното експониране. Преди да стартира демонтажа на главната скулптурна група е належащо съществуващото скеле да се разшири, укрепи и доизгради във височина, тъй че да се инсталира постоянна работна площадка на равнището на скулптурната група.

Скулптурната група се разчленява на части с тегло, което удовлетворява товароподемността на крана, т.е. до към 5 t. Преди да стартира разчленяването е наложително частта, която ще се отделя да бъде добре краткотрайно обезпечена. Разчленяването да стане с подобаващи принадлежности и с минимални вреди за скулптурата;

По наши калкулации всяка от фигурите би трябвало да се разчлени на две елементи от кръста нагоре- половината на торса и главата и другата половина, всяка от които би била към 4-5 тона. Запълнените с бетон крайници, също се разделят от кръста надолу и се демонтират по настрана, като първо се открие бронзовия цокъл и се унищожи бетона в основата.

Схема на работа при демонтажа:

1. С такелажи средства се захваща позиция 1- ръката със шмайзера. Стоманените въжета се окачат на куката на крана " LIEBHERR " - LTM 1100 - 4.2. обират се луфтовете. След това се правят срезовете по оранжевата линия. Точните места на срезовете се съгласуват със ваятел, който ще е виновен за монтажа в следствие. След това позиция 1 се подвига и се поставя в подобаващ дървен сандък. Процесът продължава със идващите елементи, като се съблюдава описаната поредност.

2. Втората част за ремонт е плащът на боеца

3. Дясната ръка, главата и половината торс на дамата са трета позиция

4. Лявата част с детето са идната позиция

5. Продължава се с главата и лявата част от торса на боеца

6. Позиция 6 е дясната част от торса на боеца, който би трябвало да се раздели от служащия

по височина

7 и 8 позиции са торса на служащия

8. Продължава се до равнището на бетона в краката на фигурите по време на монтажа на

паметника. Това са позиции 9,10 и 11

9. След това с подобаващи срезове по височина съгласувани от скулптора се отстраняват бронзовите отливки от краката на фигурите. В водоравен прорез това ще стане като условните цилиндри, които съставляват краката се разделят на три елементи. Отделят се от бетона, който като вътрешност остава закрепен към постамента.

10. Накрая се отстранява и останалия бетон. Подходът на механизацията (автокранове, коли товарни камиони, бетоновози и др.) може да бъде по алеята започваща от ул. " Гурко " и успоредна на бул. " Евлоги Георгиев " в южната страна на градината.. Позиционирането на крановете и методите на механизацията ще бъдат предмет на План за сигурност и здраве.

Демонтажът на останалите скулпторни групи да се извърши по същия метод, като за задачата може да се употребява по - дребен кран и се обезпечат подобаващи сапани. Един вероятен кран би бил да вземем за пример " LIEBHERR " - LTM 1070-4.1.

Демонтираните детайли се извозват до аграрен парцел с индетификатор 44063.6232.2104 по кадастрална карта и кадастрални регистри с местоположение обл. София, Столична община, гр. София, р-н " Панчарево ", с. Лозен, околност Джуджин азмак.

Демонтажът да се извърши от профилирани за активността бригади. Всички строителни боклуци да се извозят от площадката тук-там, избрани от Общината. След довеждане докрай на демонтажа на фигурите върху горния завършек на пиедестала се излива стоманобетонна плоча. Тя се свързва със остарелия бетон чрез дюбели от N10x 25 залепени със строителна химия ( да вземем за пример HILTI HIT 200) x3 бр./m 2. Плочата е с дебелина 10 cm и се извършва от бетон В 30. Армира се с двойна мрежа от N8 (долна и горна) 15/15 cm. Върху плочата се залепва хидроизолация за консервиране на структурата на пиедестала.

Снимка: БТА

Изливането на бетона се прави с кюбел. За задачата се употребява по-малкия кран и камион - миксер с бетон помпа, който ще изпълни кюбела. Всички детайли на околната паркова среда като пейки, кошчета, кашпи и други сходни се отстраняват от пътя на механизацията за времето на строителството. Пътят се огражда с указателна лента закрепена на краткотрайни колчета и се слагат табели с надпис: " Моля преминете по друга алея ".

След завършването на демонтажите и транспортни работи Възложителят (Областна администрация гр. София) се задължава да ремонтира всички повреди по настилката, които са зародили по време на строителния интервал. Също по този начин и да разположи преносимите детайли на парковата среда на местата им от преди започването на демонтажа.

Заключение:

Съществуващото скеле се анкерира към плочата на върха на пиедестала. След това се издига до височина 25 метра и се построява втора работна площадка на към 3.5- 4 метра над съществуващата. Скулптурната група от върха на пиедестала се демонтира със 100 тонен кран Liebherr или сходен, като се разчлени на части с оптимално тегло от 5 t. Останалите бронзови скулптори и описаните редове от плочи се демонтират със 70 тонен кран Liebherr или сходен.

Каменната обшивка по пиедестала е в положително положение. Тя не се визира. След довеждане докрай на демонтажа на фигурите върху горния завършек на пиедестала се излива стоманобетонна плоча.

Областната администрация е разгласила и останалите схеми и документи по демонтажа на Паметника на Съветската войска. Това става в деня, в който съдът в София се разпореди да получи цялата налична документи по плана.

Снимка: " Булфото "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР