Става въпрос за миграция, която променя електоралния баланс и състав

...
Става въпрос за миграция, която променя електоралния баланс и състав
Коментари Харесай

Андрей Цеков огласи съмнения за изборен туризъм в 343 населени места



Става въпрос за миграция, която трансформира електоралния баланс и състав на обитаемото място и основава подозрения дали не става въпрос за избирателен туризъм, сподели министърът. С оглед огромното публично значение на локалните избори и с оглед пълномощията, които има министърът на районното развиване като принципал на дирекция " Гражданска регистрация и административно обслужване ", министър Цеков е упълномощил да бъде направена инспекция на осъществените през последната година регистрации по сегашен адрес, на подадените заявки за гласоподаване по сегашен адрес все още на приключване на периода за тяхното подаване.

За заключенията от отчета е известен министър-председателят Николай Денков, сподели министър Цеков. Той заяви, че в пълномощията на регионалните шефове е да образуват комисии, в които да влязат представители на общинската и регионалната администрация, на дирекция ГРАО и на териториалните поделения на Министерство на вътрешните работи, които следва да извършат инспекции на законосъобразността на осъществените спомагателни регистрации по сегашен адрес и да подхващат нужните дейности в случаите на определяне на нарушавания.

Министър Цеков сподели, че има необикновен брой новорегистрирани лица във въпросните общини, които са най-вече дребни обитаеми места. От компетентността на регионалните шефове и на кметовете на общини е да подхващат последващите дейности. Министърът уточни, че чака дейности от регионалните шефове и персонално ще се поинтересува дали до тях е достигнал писмен сигнал за осъществената инспекция. Ако не е стигнал, ще ги уведомим публично от Министерство на регионалното развитие, сподели Цеков. Той разясни, че последващите дейности са според Закона за гражданската регистрация, съгласно който се образува комисия незабавно, откакто бъдат сезирани или регионалният шеф, или кметът на съответната община. Комисията би трябвало да извърши незабавни инспекции, сподели Цеков.

По сегашен адрес в едно жилище могат да бъдат регистрирани не повече от два пъти броят на всекидневно живеещите в него, осведоми районният министър. По думите му при инспекциите ще стане ясно дали има аномалии, свързани с регистрирани огромен брой поданици на един адрес. Принудителната административна мярка при определяне на такива нарушавания е изтриване на регистрацията на съответното лице, което неизбежно ще се отрази на изборните описи, сподели още министърът и добави, че няма спомен преди предходни избори да са правени такива инспекции.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР