Става въпрос за бронетранспортьори, друга военна техника и резервни части

...
Става въпрос за бронетранспортьори, друга военна техника и резервни части
Коментари Харесай

Внесоха в НС проекта за безвъзмездно предоставяне на БТР-ите на Жандармерията на Киев

Става въпрос за бронетранспортьори, друга военна техника и аварийни елементи от складовете на " Жандармерията ", наследила през 1997 година запасите от техника на " Вътрешни войски ", които тогава бяха разформировани.

Техниката е от 60-те и 70-те години на предишния век и в предлагането се показва, че жандармеристите ни няма да имат потребност от него.

Под проекторешението са се подписали като вносители водачите на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи.

Вносители са Бойко Борисов, Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Кирил Петков, Атанас Атанасов, Ивайло Мирчев, Десислава Атанасова и Христо Гаджев.

В претекстовете си те показват, че тази техника " е с отпаднала нужда за българската страна, само че може да бъде сериозна поддръжка на Украйна в борбата й за опазване на независимостта й и териториалната целокупност след неоправданата и непровокирана съветска експанзия ".

Инициаторите показват, че съхраняването на бронираните машини в складовете на Министерство на вътрешните работи и Жандармерията единствено ни костват разходи през последните 25 години. Предложението е бронираните машини да се подарят на Украйна. 

Според Даниел Митов това е немалка помощ за Киев. Той посочи, че сега прегледът на това, което може да се даде от българска страна, продължава. 

" След визитата на президента Зеленски и почналия обзор от страна на институциите в България какво може да се даде от българска страна на Украйна, което може да свърши работа в изискванията на война и с цел да помогнем на Украйна да пази териториалната си целокупност и отвоюва окупираните територии от страна на Руската федерация, разбираме, че е допустимо България да даде и ще даде над 100 бройки бронирана техника, която е с отпаднала нужда за българската жандармерия и за потребностите на Министерството на вътрешните работи ", разяснява Даниел Митов, представен от Българска телеграфна агенция, откакто новината пръв заяви Ивайло Мирчев от ПП-ДБ.

Попитан каква друга помощ се разисква, Митов уточни, че ще се разисква това, което институциите преценяват след приключването на цялостния обзор.

Според него това не може да понижи отбранителния капацитет на България.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР