Става пълно разбъркване на политическата структура в страната ни. Това

...
Става пълно разбъркване на политическата структура в страната ни. Това
Коментари Харесай

Връзката между ПП-ДБ и ГЕРБ има перспективи да се превърне в много по-трайна любов

Става цялостно безредие на политическата конструкция в страната ни. Това изясни пред БНР социологът Васил Тончев

„ Двете най-подкрепяни партии, които бяха твърди съперници, вървят към това да създадат общо държавно управление. Макар тази връзка да наподобява по сметка сега, има вероятности да се трансформира в една доста по-трайна обич. Те съумяха да настроят всички против себе си. Здравият разсъдък ги води към това да сформират кабинет, другояче всичко ще е на вятъра и електоралните загуби, които ще понесат, са доста съществени. Бъдещето е въз основата на общите полезности и геополитическа конюнктура, която ги кара да изпълнят целите си, с цел да да се задържат на политическата сцена “.

Двете обединения би трябвало да преодолеят всички спънки, счита социологът.

„ Най-голямата е наличието на Асен Василев в един подобен кабинет. Неестествено е водачът на една от партиите да бъде финансов министър. Той ще е прикрит министър председател, който ще наруши равновесието в обединението “.

Освобождава се поле за нови субекти, които да бъдат съпротива на това, което сега се образува сред ПП-ДБ и ГЕРБ, уточни още Тончев.

„ Виждаме по какъв начин ГЕРБ напуща центристкия модел и отива в дясно-център. В дълготраен проект вървим към създаване на една по-нормална политическа конструкция “.

Като любимец за попълване на това политическо пространство, социологът уточни президента и възможна групировка, която може да възникне под неговата опека в ляво-център.

„ Когато конфигурира във властта Кирил Петков и Асен Василев, президентът направи несполучлив опит. Сега е доста внимателен. Но мисля, че там се конструират хора и активи, които да могат по-късно да излязат на този политически терен “.  

Тончев разяснява и дейностите на Прокуратурата.

„ Тя се намеси доста непосредствено в политическите процеси – нещо, което е неуместно за страна с демократично ръководство.  Но има разделяне в нейния лагер. Прокуратурата не може и не трябва да бъде да бъде независим състезател на политическата сцена. За известно време ще играе тази роля, само че този въпрос бързо ще се реши на основата на това какво болшинство ще бъде построено във Висш съдебен съвет. Надявам се скоро Прокуратурата да влезе в ролята, която й е отредена -  да пази законите, а не да се бърка в политиката “.

Социологът предвижда, че ГЕРБ няма да може да резервира позициите си в локалната власт такива, каквито са сега.

„ Ще има съществено преразпределение и по-голямо накъсване,  повече играчи ще се намесят. Мажоритарният детайл ще бъде значим “.

Васил Тончев означи още последователността в политиката на Демократична България.

„ Те съумяват да придърпат към личната си политическа линия както Политическа партия, по този начин и ГЕРБ. Демократична България са мостът сред двете противостоящи си политически сили. Тяхната роля в обединението и електоралната им тежест  ще нараства “

Социологът подсети, че на този стадий всички наливат вода в мелницата на  „ Възраждане “.

„ Колкото по-разбъркана е политическата конструкция, толкоз по-добре е за един антисистемен състезател “.

Най-сериозна линия на борба социологът вижда сред Движение за права и свободи и ГЕРБ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР