Става дума за голяма поръчка, която е по общо европейски

...
Става дума за голяма поръчка, която е по общо европейски
Коментари Харесай

Радан Кънев: Обществена поръчка за обурудване по границите компро...

„ Става дума за огромна поръчка, която е по общо европейски митнически надзор и надлежно поръчка за покупка на рентгеново съоръжение, което да е за нашите граници като външни граници на Европейския съюз. Този европейски инструмент отделя особено внимание на външната граница. Има особено условие от Европейската комисия, която отделя над 60 милиона грант за тези покупка и изискването е да има бистрота за публичната поръчка “, изясни Кънев.

По-рано на брифинг в Народното събрание депутата от ПП-ДБ Мартин Димитров и евродепутата Радан Кънев разясниха плана за закупуване на сканиращо съоръжение за митнически надзор. Посочиха, че става въпрос за рентгеново съоръжение, което в своята същина е доставка по европейски инструмент за граничен и митнически надзор, допринасящи за запазване здравето, финансовите ползи и грижата по граничните пунктове на България като външна граница. Димитров изясни, че Европейската комисия изисква от нас да има извършена социална поръчка. От Агенция „ Митници “ споделиха, че всичко е законно и се координира с Европейската комисия.

 

„ Категорично не може да ни спъне за Шенген. Категорично парите няма да бъдат изгубени, изрично декларирам, че планът ще бъде приключен във типа и метода, в който Европейска комисия и Агенция „ Митници “ си показват, че би трябвало да бъде осъществен “, сподели Георги Димов, шеф на Агенция „ Митници “.

 

„ В България печели компания, която не се знае коя. Това естествено усилва риска за една страна, към която и без друго има ниско доверие заради корупция, известни данни за каналджийство през границите. Така че от една страна сме изправени очевидно пред риска да загубим тези пари, на второ място сме изправени преди риска да компрометираме претенцията си, че сме изпълнили всички условия за Шенген, които ние в действителност сме извърши “, разяснява Радан Кънев.

 

Той коментара и ресора в Еврокомисията, за който България е номинирана - нововъведения, стартъпи и вложения:

 

„ В Доклада на Марио Драги се показва, че Европа изостава фрапантно в областта на нововъведенията, на това се дължи и изоставането на икономическия растеж спрямо Китай и Съединени американски щати. Има голяма липса на вложенията в нововъведенията. Това е въпросът, който ние би трябвало да решим през идващите години. Огромна част от средствата би трябвало да дойдат от частните пазари, след което те да се върнат към вложителите. Проблем е, че ние нямаме добре развити финансови пазари. Друг проблем е по-скъпият той, който заплаща бизнесът в нашия район “.

По думите му България може и има късмет да се развива в областта на нововъведенията. Това, че сме по-малки ни дава големи преимущества. Икономиката ни е по-гъвкава и по-адаптивна “, счита Радан Кънев.

 

Евродепутатът разяснява и тематиката с идните предварителни избори у нас. Той счита, че е неверно да се споделя, че спечелилите от изборите са ясни авансово. „ Нека да забележим кой по какъв начин ще се показа на изборите. Който мисли, че резултатите от тези избори са предвидими, нищо не схваща “, съобщи Кънев. Според него на тези избори ще има изненади.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР