По повод финала на Европейската седмица на мобилността София се

...
По повод финала на Европейската седмица на мобилността София се
Коментари Харесай

Ден без коли в центъра на София. С какви събития ще се отбележи Н...

По мотив финала на Европейската седмица на подвижността София се включва в европейската инициатива „ Ден без коли “. Целта е жителите да се движат пешком, да употребяват повече градски превоз и/или различно напредване.

От 8 до 20 часа се не разрешава влизането на пътни транспортни средства в зоната ограничена от бул. „ Тодор Александров “, бул. „ Кн. Ал. Дондуков “ бул. „ Васил Левски “, ул. „ Граф Игнатиев “, ул. „ Алабин “, ул. „ Позитано “ и бул. „ Христо Ботев “. Движение ще има по граничните улици и булеварди на зоната, а в нея ще могат да навлизат автомобилите със специфичен режим на Спешната помощ, пожарната и полицията, градския превоз, коли на живущите в региона, както и тези обслужващи съгласуваните събития и тържествени церемонии. Затворените за придвижване улици в центъра на града можете да видите .

 

През деня ще се проведат велошествия:

 

От 11 часа зам.-кметът по превоз инж. Илиян Павлов ще поведе велошествие, като началото е на бул. „ Ал. Стамболийски ” пред храма „ Св. Неделя ”. То ще премине по булевардите „ Кн. Ал. Дондуков ”, „ Васил Левски ”, „ Патриарх Евтимий ” и „ Христо Ботев ”, като те ще бъдат краткотрайно затворени до прекосяване на всички велосипедисти. В затворената зона на бул. „ Ал. Стамболийски ” ще има разнородни събития, свързани с превоза - трамваен симулатор, транспортна викторина от 14:00 часа, гратис каране на електрически колела и тротинетки, ЦГМ ще зарежда безвъзмездни карти за възпитаници до 14 година, ще има открити уроци по йога, тайчи и зумба.

 

Ще се организира и вело щафета от 10 до 14 часа.

 

Организацията на придвижване за осъществяване на велощафетата предвижда затваряне на централни улици, трансформира се и придвижването на част от градския превоз. Тя ще тръгне от ул. " Ген. Йосиф В. Гурко " в частта сред бул. " Васил Левски " и бул. " Евлоги и Христо Георгиеви ", без да се визира бул. " Васил Левски " и ще протече по маршрут: ул. " Ген. Йосиф В. Гурко ", бул. " Евлоги и Христо Георгиеви ", бул. " България ", бул. " Пенчо Славейков ", до бул. " Витоша ".

Столичната община, дружно с Центъра за градска подвижност провежда и ден на отворените врати в три депа на градския превоз сред 11:00 и 16:00 часа - хранилище „ Красна поляна ”, гараж „ Земляне ” и метродепо „ Земляне ”. До тях ще се стига с изключение на с постоянните линии на публичния превоз, по този начин и със специална ретро автобусна линия с номер 202, която ще потегля от пл. „ Възраждане ” на всеки 25 минути и ще вози до гараж „ Земляне ” с рейсове Икарус и Мерцедес О305Г. В трамвайното хранилище всички деца и почитатели на превоза ще могат да видят по какъв начин се кара трамвай и да прегледат умалени модели на градския превоз, а в автобусния гараж ще се насладят на реставрирани ретро автобуси „ Шкода “ и „ Чавдар “.

Събитията са част от отбелязването на Европейската седмица на подвижността сред 16 и 22 септември.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР