Статистиките за различните форми на зависимост сред младите хора в

...
Статистиките за различните форми на зависимост сред младите хора в
Коментари Харесай

Aнтония Янакиева: Възрастта на първия прием на алкохол пада

Статистиките за другите форми на взаимозависимост измежду младежите в модерния свят са извънредно отрицателни. Тъкмо тъй като са млади, неопитни и импулсивни, хората във възрастовата група 15-34 година са и измежду най-податливите на разнообразни зависимости - диети, алкохол, тютюнопушене, опиати, секти, психорелигии, електронни и видеоигри, компютри, хазарт, привързаност към извършване на покупки, гледане на телевизия и даже вървене по врачки. Влияние оказват и обществената среда, психически фактори, генетична предразположеност. Как могат да се избегнат другите зависимости и каква е предварителната защита за към този момент пристрастените? Това са едни от задачите на плана “100% ти ”, в който са поканени за мнения и изявленията психолози, психиатри и лекари, които ще показват статистики, практики и персонален опит за попречване на зависимости.

Проектът се извършва с финансовата поддръжка на Националната стратегия за осъществяване на юношески действия по член 10 от Закона за
хазарта за 2018 година по контракт №25-00-3/19.04.2018.

Алкохолът в подрастваща възраст, когато имаме държание, склонно към опити, постоянно може да бъде първа стъпка в приемането и на други наркотични субстанции. Възрастта на първия банкет съгласно статистиките слиза надолу.

При банкет на алкохол самоконтролът е нарушен изключително в тийнейджърска възраст. В началото алкохолът е обществен фасилитатор, метод да се впишеш в групата. После може да се трансформира в табиет, недостатък и болест. Соматичните проблеми в ранна възраст могат да бъдат доста тежки. Редовно срещаме вести за младежи с интоксикации.

Битовият алкохолизъм е причина за фамилна неустойчивост, постоянно лежи и в основата на домашното принуждение. Учените са потвърдили, че в фамилии на алкохолици рискът да се роди дете с алкохолна предразположеност е доста по-висок. Алкохолизмът стартира с незряло държание, с инфантилност на характера. Разбира се с едно пиене не се става подвластен и пияч, както и не всички постоянни пиячи са алкохолици.

Една от последните етапи при алкохолната болест е делир - полуда. Истината е, че обществото е обезчувствено във връзка с алкохола и не регистрира, че в дъното на чашата може да се окаже не търсената муза, въодушевление, избавление и давност, а самата гибел. Не във всички случаи, само че нарасналият толеранс е симптом за настъпила взаимозависимост.

Както при всички зависимости, когато приказваме за нездравословна приложимост (злоупотреба) разбираме увреда за здравето - психическа или физическа. Алкохолът е опиат, тъй като е психоактивно вещество (ПАВ), т.е. има влияние върху централната нервна система. ПАВ основават краткотрайни промени на усещанията, настроението, съзнанието и държанието. Алкохолът потиска нервната система, забавя функционалностите на тялото - дишането, сърдечния темп, мозъчните функционалности.

Ритуалното алкохолно държание не е единствено типична народопсихология или балкански синдром, изобщо светът е търпелив към алкохола - към уикенд запоите, към поливането на празниците, към основаването на повече мотиви за празнуване, в които алкохолът е част от веселбата. В историята на човечеството алкохолът от обред се е трансформирал в анестезия за разрушени животи и сърца, без значение дали поради прочувствена или обществена неслучилост се. Той се оказва най-леснодостъпният всеобщ антидепресант.

Често излизат статистики за това коя нация пие и носи на алкохол най-вече. Европа държи челните места. Дори на азиатците не им пречи неналичието на чернодробния ензим, разграждащ алкохола, с цел да се наредят напред в класациите по консумация на спиртни питиета. Разликата се обуславя от метода, по който организмът разгражда и отделя алкохола, а той се разграничава доста при обособените хора и даже нации. Науката споделя, че съществуват биохимични вариации сред тези ензими в популациите, дефинират и разликата в предразположеността към алкохолно отравяне.

С други думи, какъв брой бързо и от какво количество алкохол ще се напием, зависи от генетичния ни профил и от това дали в нашето ДНК е кодирана високо или ниско дейна форма на ензима АДХ. Това може да дава отговор на въпроса за какво някои се написват бързо, а други не, само че не дава отговор на значителният въпрос - има ли личностна предразположеност, по какъв начин може да се разпознае и по кое време вместо за приложимост приказваме за взаимозависимост. /24chasa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР