Въпреки свободното и състезателно гласуване, вчерашните избори в България бяха

...
Въпреки свободното и състезателно гласуване, вчерашните избори в България бяха
Коментари Харесай

Мисията на ПАСЕ: Българските избори бяха помрачени от умората на избирателите

Въпреки свободното и спортно гласоподаване, вчерашните избори в България бяха помрачени от умората на гласоподавателите и рекордно ниска изборна интензивност. Това се показва в известие за оценката на наблюдаващите от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), съобщи Българска телеграфна агенция.

Едновременните предварителни парламентарни и европейски избори на 9 юни в България бяха свободни и спортни, предложиха на гласоподавателите плуралистичен набор от благоприятни условия за избор. Въпреки че изборните процедури бяха добре ръководени, изборната интензивност отразяваше забележителна липса на възторг, като по-малко от една трета от гласоподавателите участваха в процеса. Това демонстрира възходяща отмалялост и песимизъм на гласоподавателите към политическите промени, заключават наблюдаващите.

Единадесетчленната делегация, водена от Олексий Гончаренко (Украйна), наблюдава предварителните парламентарни избори у нас в продължение на четири дни, с пет екипа, ситуирани в София, Пловдив, Благоевград, Кюстендил, Плевен, Перник и Брезник. Пълен отчет за наблюдението ще бъде показан на пленарната сесия на ПАСЕ през септември, се отбелязва в известието.

Всички скорошни избори в България бяха професионално проведени и добре създадени, разяснява Гончаренко. Извън дребните нередности и техническите проблеми с машините за гласоподаване, тези избори не бяха изключение. Едновременните европейски избори не бяха доста предизвикателство. Българските гласоподаватели са изтощени от гласуването шести път за три години, което води до отчаяние от ръководството на страната и несигурните вероятности за политическа непоклатимост може да ги тласнат към крайности. Новоизбраното Народно заседание би трябвало да се стреми да възвърне доверието на гласоподавателите, прибавя той.

Промените в Конституцията от декември 2023 година, дали на хората с двойно поданство правото да бъдат избирани за народни представители и министри, е добре пристигнало и в сходство с предходни рекомендации на Венецианската комисия и Бюрото по човешките права на Организацията за сигурност и съдействие в Европа. Въпреки това някои други дългогодишни рекомендации, изключително във връзка с изборните права на хора под правосъдно забраняване или изтърпяващи присъди с отнемане от независимост, остават неразгледани, се добавя в оценката.

Представителите на ПАСЕ са изключително загрижени за продължаващите проблеми с пазаруването на гласове и корпоративния и следен избор - явни или скрити, изказвания за които постоянно бяха изразявани и бяха доказани от служебния министър на вътрешните работи. Тези въпроси се нуждаят от задълбочено изследване, с цел да се възвърне публичното доверие, допълват наблюдаващите.

Тонът на акциите беше най-вече отрицателен и не се усъвършенства по време на акцията. Делегацията на ПАСЕ научи за злоупотреби със правосъдни производства на учредения за клюка и повтаря отдавнашната си рекомендация за приемане на нови законодателни ограничения за отбрана на публицистите.

В деня на изборите гласоподавателите изглеждаха осведомени с опциите за гласоподаване, като избираха сред хартиени бюлетини и машини. Значителен брой гласоподаватели избраха хартиени бюлетини. Процесът в изборните секции беше ненапълно бюрократичен. Въпреки професионализма на членовете на секционните изборни комисии, това евентуално би довело до закъснение и дълги опашки, в случай че присъединяване беше по-голямо, се отбелязва в известието.

Тайната на вота не беше изцяло обезпечена. Прозрачността на машинно отпечатаните бюлетини разреши на другите да могат да виждат наличието. Делегацията на ПАСЕ приканва новите български управляващи да премислят употребяваната в този момент система за електронно гласоподаване, с цел да обезпечат надеждност, като употребяват по най-хубавия метод актуалните технологии. Докато е ясно, че новите технологии сами по себе си не могат да възвърнат доверието на българите в изборния развой или да изкоренят корупционните дейности, в случай че бъдат съчетани със законова отбрана и транспарантни изборни правила, биха могли последователно да покачат доверието на гласоподавателите, се показва в оценката.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР