Статистиката сочи, че около 0,5 % от населението страда от

...
Статистиката сочи, че около 0,5 % от населението страда от
Коментари Харесай

Проф. Иво Петров направи първата у нас безкръвна реконструкция на митрална клапа

Статистиката сочи, че към 0,5 % от популацията страда от вторична непълнота на митралната клапа, за България това са почти 30 000 души

Уникална сърдечна намеса бе направена за първи път в България от екипа на проф. доктор Иво Петров в Сити клиник Аджибадем в София. Лекарите сполучливо направиха безкръвна реорганизация на мощно повредена митрална клапа на 84-годишен пациент със сърдечна непълнота, оповестиха за Столица.bg от болничното заведение.

„ Постигнахме повече в сравнение с чакахме. Въпреки че интервенцията беше много сложна заради нелесната анатомия на пациента, резултатът от морфологична и клинична позиция е отличен. Митралната инсуфициенция (б. р. ненапълно затваряне на митралната клапа по време на систола, което в следствие води до назад връщане на кръв от лявата камера към лявото предсърдие) беше гигантска, а в този момент безусловно има единствено следи от нея. Пациентът е постоянен с доста добра клинична прогноза. “, показа минути след интервенцията удовлетворението си проф. Петров.

Минимално инвазивната процедура (MitraClip) е осъществена на 1 ноември от екипа на проф. Иво Петров от Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център в съдействие с проф. Власис Ниньос от Солун. Безкръвната интервенция, която набира скорост заради отличните резултати, е опция на отвореното хирургично лекуване и е подобаваща при пациенти с митрална инсуфициенция и с висок риск за намерено оперативно лекуване.

Мултидисциплинарният екип на кордиологичната болница, отпред с проф. Петров, открива, че отворена сърдечна интервенция за пластика или замяна на митралната клапа, няма да бъде понесена от 84-годишния пациент. Състоянието му в допълнение се утежнява и от редица съпътстващи болести, както и от предшестващи сърдечна интервенция и коронарни интервенции през последните години. Без сериозна здравна интервенция за промяна на тежката митрална непълнота, прогнозата за живота на мъжа е извънредно отрицателна.

проф. доктор Иво Петров прави кардиологична намеса
Снимки: Сити Клиник Аджъбадем
„ Специалното устройство MitraClip прилича кламер, който щипва разминаващите се платна на клапата, те застават в една повърхност, събрани едно към друго и по този начин към този момент клапата не пропуща. Това коренно лекуване се ползва рутинно в 7 европейски страни, като се реимбурсира. В международен мащаб се ползва повече от 10 години с осъществени над 50 000 имплантации. Последните данни от изследването COAPT, които бяха показани на най-големия интернационален конгрес по инвазивна кардиология – TCT в Ню Йорк, са извънредно положителни. Те демонстрират, че имплантирането на MitraClip освен приключва пропускането на клапата, само че усъвършенства качеството на живот и усилва преживяемостта “, изясни националният съветник по инвазивна кардиология проф. Иво Петров.

Средноевропейската статистиката сочи, че към 0,5 % от популацията страда от вторична непълнота на митралната клапа заради уголемение на кухините на сърцето. За България това са почти 30 000 души. Тези пациенти са обект на отворено хирургично лекуване, като 10% от тях са високорискови. При част от пациентите пропускането на митралната сърдечна клапа или митралната инсуфициенция е вследствие на разширение кухините на сърцето и раздалечаване на платната на клапата, при което тя стартира да пропуща.

Класическото решение е отворена интервенция – пластика (прибиране на платната на клапата) или промяна на самата клапа. При тези пациенти с вторично зародила митрална непълнота, помпената функционалност на сърцето е доста отслабена, а съпътстващите я белодробни, бъбречни, чернодробни болести вършат откритата оперативна намеса високорискова. За тях имплантирането на MitraClip е единственият късмет на лекуване.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР