Статистиката показва, че травматизмът се увеличава с идването на лятото,

...
Статистиката показва, че травматизмът се увеличава с идването на лятото,
Коментари Харесай

Синдромът на сухото око засяга всеки пети

Статистиката демонстрира, че травматизмът се усилва с идването на лятото, а пострадванията на очите са честа причина пациентите да търсят консултация със експерт. Те са доста и разнородни, а в много случаи и с неприятна прогноза във връзка с зрението. Характерно е засягането на голям брой очни структури, при което точната диагноза, съответната първа помощ и положителната обработка на пострадването са от решаващо значение за крайния излаз.

През лятото травматизмът е обвързван с повече поправки, градинарство и игри навън. В лятно-есенния интервал, по време на беритбата на плодовете, стават битови контузии от одраскване на роговицата на окото от листата и от клоните на дърветата. Друга заплаха за очите е потреблението на разнообразни химически нападателни субстанции в семейството, тъй като топлите месеци са желани за огромното почистване. Препоръчва се носенето на подобаващи защитни очила, когато това е допустимо.

Това съобщи доктор Димитриос Власиадис, шеф на Отделението по очни заболявания в МБАЛ „ Централ Хоспитал “ в Пловдив. Той уточни, че най-честите проблеми, поради които пациентите търсят помощ при офталмолога, са още конюнктивитите, алергиите и Синдромът на сухото око. Около 20 на 100 от българите получават тези недоволства, предизвикани от горещините в комбиниране с използването на компютри, таблети, смарт телефони.

Ултравиолетовите лъчи са рискови както за кожата, по този начин и за очите, а честото и несъразмерното излагане на слънце без очила също е нездравословно за зрението, подсети доктор Власиадис. Ако всеки не се погрижи съответно да отбрани очите си в дълготраен проект, това може да докара до развиване на птеригиум (външно перде), катаркта (вътрешно перде), проблеми с ретината. Установено е, че хора които работят навън развиват с към 10 години по-рано катаракта спрямо хората, които работят на закрито.

Плувните басейни и морето са идеални места за заразяване с вирусен или бактериален конюнктивит. Струпването на доста хора, водната среда и бактериите в площите към нея са лесна причина за предаване на болестта. Проблем основава и несъразмерната приложимост на дезифектанти. Тогава може да се получи токсично засягане на целия челен очен сегмент.

Конюнктивитът протича със зачервяване на очите и секрет. Заболяването може да докара до намаляването на зрението, когато се засегне и роговицата.
Добрата персонална хигиена е главната защитна мярка против тези инфекции. Конюнктивитът се предава посредством контакт било пряк или косвен, посредством общи предмети или такъми.

Друг настоящ летен проблем са алергичните конюнктивити или по този начин нареченият вернален конюнктивит. Обикновено се диагностицира с първите мощни слънчеви лъчи при започване на пролетта и затихва в края на август. Те се предизвикват от разнообразни алергени и признаците са от лек сърбеж и зачервяване до щедро сълзене, светлобоязън и отичане на клепачите. Най-често се засягат деца от 2 до 6 година и най-вече момчета.

В случай на алергии е добре да се заобикаля запрашена среда. Препоръчително е носенето на слънчеви очила, които обезпечават физична преграда и шапка с козирка. Хората с алергии би трябвало постоянно да си изплакват очите и наложително да влизат в басейни с плувни очила.

Синдромът на сухото око прилича признаците на алергия и визира съвсем всеки пети. През летните месеци с покачването на температурите и потреблението на климатиците недоволствата се ускоряват. Ускорява се изпаряването и стартира раздразнение, зачервяване, постоянно намигване, чувство за непознато тяло, светлобоязън и парене. В тези случаи е уместно потреблението на изкуствени сълзи.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР