Статистиката на ООН подчертава „изключителната бруталност“ на бандите в Хаити

...
Объединените нации заклеймиха изключителната бруталност“, разгръщаща се в Хаити, публикувайки
Коментари Харесай

Объединените нации заклеймиха „изключителната бруталност“, разгръщаща се в Хаити, публикувайки нова статистика, която очертава обхвата на продължаващото насилие в страната.

Приблизително 2439 души са починали между януари и 15 август тази година, според брифинг за пресата, публикуван в петък.

Още 902 души са били ранени, а 951 са отвлечени, тъй като карибската страна се бори с широко разпространено групово насилие и бдителност.

Насилието произтича от комбинация от фактори, включително политическа и икономическа нестабилност.


Правителството на Хаити отдавна се бори със системната корупция и през 2021 г. въоръжени мъже влязоха в резиденцията на президента Жовенел Моис и го застреляха.

Оттогава прокурорите в Съединените щати обвързаха убийството със заговор за изместване на Мойс с фигура, която е по-симпатизираща на политическите и бизнес интереси на заподозрените.

Но смъртта на Moïse остави вакуум във властта. Не са провеждани федерални избори от години и мандатът на последните демократично избрани сенатори на Хаити изтече през януари.

Икономиката на Хаити също беше затруднена от политически кризи и природни бедствия като суша, урагани, наводнения и смъртоносното земетресение от 2010 г., което доведе до недостиг на храна и други проблеми.

На фона на тези кризи банди се придвижиха да поемат контрола над големи райони на страната, включително близо 60 процента от столицата Порт-о-Пренс.


На брифинга в петък Равина Шамдасани, говорител на Службата на Върховния комисар по правата на човека, разказа как - само през последните няколко дни - актовете на насилие разтърсиха страната.

В късните нощни часове на 14 август „местен общински представител, жена му и детето му бяха застреляни и убити в къщата им в квартал Decayette на Порт-о-Пренс от предполагаеми членове на банда, ”, каза тя.

Часове по-рано „петима мъже и две жени от едно и също семейство бяха изгорени живи, когато домът им в квартал Carrefour-Feuilles беше подпален от бандата Grand Ravine.“

И в двата случая, обясни Шамдасани, се твърди, че жертвите са изразили подкрепа за групи за самозащита на общността, които са се организирали срещу бандите.

Но тези групи за самозащита и други движения за „популярно правосъдие“ доведоха до насилие от страна на бдителността. От края на април повече от 350 са били линчувани в подобни опити, включително полицай и хора, които не са свързани с банда.


Неотдавнашна ескалация на насилието в някои квартали на столицата доведе до масово разселване, добави Шамдасани.

„Около 5000 души са избягали от тези квартали от миналия уикенд и се приютяват или в импровизирани места, или в приемни общности, често при тежки обстоятелства и все още уязвими за атаки“, каза тя.

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри многократно е поискал международна намеса, за да помогне за потушаване на насилието. На 29 юли Кения прие да оглави предложеното многонационално усилие в Хаити и да изпрати 1000 полицаи в закъсалата страна.

Но Джими Шеризие, лидерът на бандитския алианс на семейството на Г9 и съюзниците, предупреди, че ще отвърне на удара, ако международните сили извършат нарушения на човешките права.

„Ще се борим срещу тях до последния си дъх“, каза той. „Това ще бъде битка на народа на Хаити за спасяване на достойнството на страната ни.“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР