Стартира проектът за изграждане на социални жилища в Смолян. Той

...
Стартира проектът за изграждане на социални жилища в Смолян. Той
Коментари Харесай

В Смолян 80 души ще бъдат настанени в социални жилища

Стартира планът за създаване на обществени жилища в Смолян. Той е гарантиран със средства от Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ на стойност 1 864 690 лева, съобщи кореспондентът на .
Основната цел на плана е да се обезпечат модерни жилища за настаняване на уязвими групи от популацията и лица в неравностойно състояние. Предстои да бъдат издигнати 35 жилища, като от тях 11 ще бъдат едностайни, 6 – двустайни, 11 – тристайни, 4 – четиристайни и три жилища за хора с увреждания.
С построяването на този вид жилища ще се обезпечи пространствена интеграция на представителите на маргинализираните общности като цяло, като задачата е да им се помогне в оправянето с тяхната сегрегация, изолираност и изключване, заяви ръководителят на плана инж. Васка Караджова.

За създаване на обществените жилища е очакван терен до някогашния тубдиспансер в Смолян, на метри от гимназията по стопанска система „ Карл Маркс “. По думите на инж. Караджова това е в един от най-оживените жилищни комплекси в зоната с доминиращ обществен темперамент, с обезпечен достъп до просветителна и обществена инфраструктура (училище, детска градина, болница, обществени услуги и др).
Живущите в постройката ще се отопляват с климатици. Предвидена е и система за битово горещо водоснабдяване с бойлер със серпентини, ползващ слънчева сила (от солари), както и видеонаблюдение.
Настаняването в обществените жилища ще се прави съгласно специфична разпоредба, призната от Общинския съвет. Правилата са доста по-различни от тези за настаняване в общински жилища, където след избран интервал на обитаване наемателите с решение на локалния парламент може да ги купят.
Срокът за настаняване в тези жилища ще е за най-много 3 години, който времеви интервал е предопределен за обезпечаване на заслон за бедстващи лица и фамилии, за социализация и интеграция на уязвимите групи и обществено включване.
Досега са подписани контракти за всички действия по плана. Остава единствено една – за доставка на съоръжение и обзавеждане, осведомиха от общината.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР