Стартът на предизборната кампания е повод да се обърне внимание

...
Стартът на предизборната кампания е повод да се обърне внимание
Коментари Харесай

Парламентарни избори 2021: Възможни рискове и потенциални кризи

Стартът на предизборната акция е мотив да се обърне внимание какво се случва с връзките на политическите сили, да се защитят позиции и да се насочат предизвестия, с цел да се избегне възникването на дълбоки рецесии.

Редица водачи на мнение, политически фигури и анализатори основателно разясняват, че тези избори са съдбовни за развиването на страната. Причините са сложни: пандемията бушува, хора и стопански системи търсят рационални решения, България чака реализация на Националния имунизационен проект в подтекст на година на двойни избори, Европейският съюз следва да даде невиждана финансова поддръжка.

Фактори от обществената среда

Средата, в която се осъществят акциите, е извънредно напрегната. Има редица фактори, които способстват за това:

Първо, пандемичната рецесия и последствията от нея . Пандемията от COVID-19 и обвързваните с нея здравни, политически, стопански и обществени последствия генерираха голямо публично напрежение, което стартира да се демонстрира по разнообразни способи, а и има възможност да ескалира. Никой не е удовлетворен от обстановката - държавното управление, тъй като всички упования са вперени в тях; опозицията - че техни рационални доводи не се припознават от правителството; работещите в здравната система - тъй като болшинството от тях изнасят рецесията на плещите си, а мнозина изгубиха и живота си, и така нататък Големият въпрос пред нацията е дали навигацията на рецесията ще ни докара до избавителен остров с налични, налични, качествени и утвърдени от Европейски Съюз ваксини. Защото по този начин всички бихме си отдъхнали и ще можем по-смело да вървим напред.

Второ, митингите от лятото на 2020 година , въпреки че не създадоха политически промени, доведоха до промени в политическия пейзаж и обвързваните с това информационни тактики. Процесите от лятото и есента на предходната година демонстрираха възходящата отмалялост в политическия хайлайф, което допълнено с неналичието на доверие и западащия управнически потенциал - както у ръководещи, по този начин и измежду опозицията, води до сложен избор в гласоподавателите. Публичните индикатори, по които се мерят международните стопански системи, слагат България на нежелани места по независимост на започване на бизнес, независимост на медиите, бистрота, чувство за корупция и така нататък

В отговор на тези справедливи фактори, водещите представители на политическата класа от ден на ден залитат в три крайности - популизъм, консерватизъм и нападки на личностна основа. От една страна, част от огромните партии губят позиции и се консолидират към своите ядра, които ги обезпечават през сигурни приходи (държавна администрация и държавни компании) или през планове от Европейски Съюз.

Трето - политическото напрежение пораства, както поради невъзможността на ръководещата коалиция да отговори на публичните потребности, по този начин и поради сложния баланс сред вероятните спечелили на парламентарните избори. Честността и политическата хигиена, които са измежду водещите полезности в западните парламентарни демокрации, изискват да се дефинират разграничителните линии, оттатък които партиите няма да влизат в безпринципни сделки (преди и след изборите). Което у нас е по-скоро фантазия, тъй като задачата е завоюване на повече гласове, с цел да може да откакто прескочат бариерата от 4%, дребните партии и обединения да се трансфорат в политически фактор (тип " патерица " ) на спечелилата болшинство партия.

Четвърто - еврофондовете . От десетилетия стопанската система на България е извънредно подвластна от финансиращите механизми на Европейски Съюз. Това за избран стадий от нашето развиване е належащо и удачно, с цел да се реализира задачата за " настигане на западните стопански системи " (кохезия). Само че тяхното ръководство у нас демонстрира по-скоро тяхното неефективно ориентиране и може да се дефинира с клишето " асимилиране ". И по тази причина и Многогодишната финансова рамка (MFF) е мечтан източник на свежи пари в след-кризисния интервал. И тази партия или коалиция, които са отпред на страната, ще имат законна власт, постоянен пресен запас, социална поддръжка (съдейки по Националния проект за възобновяване и устойчивост) и упования за финансиране. Залогът е да се покаже поредност в политическото посланичество, с цел да може да се отговори на усилващите се гласове в Европейския парламент и в Европейския съвет, които желаят да обвържат еврофинансирането с действително използване на върховенството на закона в целия Европейски Съюз.

Кампанията стартира. Ако бъдем прецизни в оценките, ръководещите са в акция от над година, опозицията - колкото и фрагментирана да е - се пробва да догонва: кой с заявления или с отделяне на неуместните в партията, или с политически флашмобове, които раздрусаха властта, а трети - се пробват да влязат в гласни или негласни обединения.

В резултат на наблюдения и разбори на публичността, Центърът за разбор и спешни връзки формулира главните опасности с по-висока степен на възможност, които биха имали капацитет да провокират рецесия.

Възможни опасности в предизборните акции

Недоверието на всеобщата публика към политическия хайлайф и политическите връзки е достигнал самобитен най-много. Затова и в ЦАКК отчитаме следните вероятни опасности:

1. Повърхностни информационните тактики . Може би е елементарно да се планува какви биха били информационните тактики на (част) от партиите. След близо 10 години в изпълнителната власт и при все фрагментирана съпротива ГЕРБ (и СДС) ще приказват за постигнатото, за триумфите, за пътищата, за покачването на приходите, за оправянето с рецесията. Докато връзката на опозицията ще се концентрира под мотото " Всички против ГЕРБ ".

Общото сред двете групи се чака да бъде залитането към популизма. При ниско доверие в политическата система, застрашени приходи от пандемичната рецесия, ниска политическа просвета, най-лесният метод политическите сили да се харесат на гласоподавателите (извън твърдите ядра) е да обещаят повече, в сравнение с могат да изпълнят.

Представянето на листите по региони, с включването на известни лица в тях, е показателно. Макар и на неизбираеми места, за тях - персони и листи - към този момент се приказва и се основава мълва и интерес.

Препоръката тук е да се подходи с нужната доза отговорност от страна на политическите комуникатори. Българските гласоподаватели са относително търпеливи. Но те наблюдават какво дават обещание партии и водачи и рано или късно ще им потърсят сметка. Независимо дали по време на самите избори, или откакто се свика новото Народно заседание.

2. Неетични информационни техники . Някои анализатори дефинират изборите като война. И отсам - всевъзможни техники, които не са неразрешени от закона (че и даже такива, които са незаконни) се възприемат като възможни. Охулване на конкуренцията, компромати, потребление на неистини за да се сложи отсрещната страна в обстановка да дава отговори, операции на обстоятелства и данни и други.

Всички тези са неетични нито от информационна позиция, нито от журналистическа. А в случай че някой от оклеветените претенденти има задоволително време, пари и положителни юристи, може да се трансформира в първия изчистил името си по правосъден път.

Техниката, която наводнява обществените мрежи и конгреси, е потреблението на тролове. Няма по какъв начин да не споменем общата позиция на ПР организациите у нас - БАПРА, БДВО, БААК, АКСО и ДВО към Съюз на българските журналисти - които излязоха с апел към политическите партии да се откажат обществено от неизползването на тролове в предизборната акция. Тук бихме минали крачка напред и да призовем политическите ПР експерти да имат доблестта и да излязат с имената и репутацията си, като обещаят да не прибягват към сходна процедура, да заличат тези сметки, които към този момент са употребили за тролене или напряко да разобличат организации, които дават сходни услуги.

Една от най-неприемливите тактики от позиция на чистата обществена връзка, е употребата на страховете на хората. През 2020 година станахме очевидци на редица образци за нейното използване: коронавирусът и неспособността на държавното управление да обезпечи нужната подготовка от първия локдаун (март - май) до така наречен " лек интервал " от юни до септември, докара до прекалено обществено говорене през категорията " боязън ", което влуди хората онлайн и офлайн. Вече посочихме, че пандемията ще бъде измежду трите съществени тематики в предизборната акция, по тази причина и посягането към нея би трябвало да основано на обстоятелства, емпатия и действителни решения.

Препоръката тук е основателите на техники и политиците, които ще ги осъществят, е да се придържат оптимално до законовите рамки, до равнищата на висока нравственос в общественото говорене, както и до достоверна емпатия.

3. Подвеждащи информационни послания . " Бъдеще. Доходи. Социална правдивост. Пътища. Работа. Здраве. Здраве. Здраве. " Всичко това ще бъде компилирано в политически стратегии и обособени послания. Тяхната цел е да затвърдят убедеността на хората от твърдите ядра и близката външна страна, че тъкмо дадена партия е най-хубавата за гласа на хората. От друга страна те целят и привличане на колебаещите се или незаинтересованите, като се опитат да стигнат до техните сърца или мозъци.

Танцът със страховете или залагане на шоу-програми от друго естество ще цели елементарното монетизиране през гласове на вложените средства в тях.

Препоръката тук е да се приказва уравновесено, с обстоятелства, с емпатия по сензитивните тематики. Хората имат потребност да открият уверени водачи, които знаят по какъв начин да осъществят обещанията си.

4. Комуникационната среда и напрежение . Кампаниите ще се развиват на фона на пандемия, боязън, ваксини, свиваща се стопанска система, чувство за нередности и корупция. Дейността на политическите ПР експерти ще бъде извънредно усложнена и виновна и тъй като връзката е управническа функционалност. Те ще би трябвало да капитализират концепциите на водачите и да ги трансфорат в стройни редици от послания и думи. Нещо повече, тандемната работа - водачи на листи и комуникатори - ще се трансформира в самобитна 30-дневна боксова среща с по няколко рунда дневно. Разбира се, партиите са наясно, че акция не се стартира 30-дни преди изборния ден. И все очевидни и натрапчиви стават предизборните прояви - премиерско гушкане, сякаш годишнина от верига аптеки и бензиностанции, предавания онлайн във фейсбук и други.

Препоръката тук е да се резервира професионализъм и да няма поддаване на напрежение, което да ескалира до неприемливи от етична позиция практики.

5. Овладяване на осведомителното пространство - медиите и обществените мрежи . Фактът, че България е на 111-то място по независимост на медиите нервира всички. Едни намират тази ранглиста за прекомерно субективна. Други - че сме разрешили четвъртата власт да изкупена от мощните на деня. Затова и преди всеки народен избор (за Народно заседание, Европарламент, локална власт, президент), медиите имат основна роля за постигане на посланията на партиите до гласоподавателите. Само че сме очевидци на това по какъв начин в трите водещи малките екрани се позволява ежедневно безкритични монолози на представители на ръководещата коалиция в техните студия. Очакванията на гилдиите - на публицисти и на ПР-специалисти - са ориентирани към Българска телеграфна агенция и свежестта от управническия метод и реализация на концепцията си на новия й Генерален шеф.

В обществените мрежи ще се залага на насищането на партийните профили с положителни изявления от срещи с гласоподаватели или уеб-формати. Не чакаме действителен онлайн разговор, в който политик независимо да дава отговор на почитатели или на сериозни жители. Също по този начин не чакаме строга модерация на мненията, които са в границите на общностите стандарти на съответната мрежа.

Препоръката тук е да не се злоупотребява с медийно наличие, тъй като то може да отблъсне евентуални гласоподаватели и да даде сигнали за обвързаности по оста парии-медии.

В обществените мрежи деликатният метод е повече от целесъобразен. Добре е да се резервира достоверността на политическите облици. Препоръчително е обществените медии да се употребяват като естрада за разпространение на верифицирана и надеждна информация, изключително във време на пандемия. А не да стане сцена на конфликти на армии тролове от разнообразни щабове.

6. Краен популизъм . Стремежът на някои партии да привлекат оптимален брой гласове и неналичието им на градивни политически хрумвания би могло да ги тласне на полето на крайният популизъм. Това елементарно може да ескалира до тематики, от дълго време затворени от западната цивилизация. Заиграване със страховете на хората и пробуждане на от дълго време заспали кошмари може единствено да докара до по-голямо разделяне в обществото.

Препоръката тук е да се подходи с нужното внимание към информационния развой и да не се търси краткотрайна изгода за сметка на продължително основани проблеми, тъй като може да се стигне до " пирова победа " на цената на общество, сложено в " изгорена земя ".

***

Идващите избори за Народно заседание са извънредно значими. И отговорността на политическите партии, обединения и претенденти е неимоверно висока, тъй като на тях разчита нацията да се намерят рационални тактики, верен метод и нужната мъдрост, с цел да се направлява по-удачно през пандемията. Заиграването с популизма, оклеветяване на конкуренция, интернет-тролене и така нататък рано или късно ще се върне като бумеранг против употребилите тези похвати. От друга страна опортюнизма, който се прокрадва в листите, може да докара до информационни недоразумения и главоболия за предизборните щабове.

Представените тук вероятни опасности могат бързо да ескалират до информационни рецесии, изключително в предизборна конюнктура с такова високо публично напрежение. Не изключваме и наслагване на информационни и други рецесии, както и възникване на рецесии от информационни гафове. Затова съществена рекомендация към политическите щабове е да възнамеряват деликатна и почтена връзка, като предварителна защита против пораждане на информационни рецесии.
 Пиарите приканват партиите да не употребяват интернет тролове за пропаганда
Пиарите приканват партиите да не употребяват интернет тролове за пропаганда

Те се опълчват на основаването и разпространяването на подправени новини

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР