Старши треньорът на ЦСКА - Нестор Ел Маестро, говори пред

...
Старши треньорът на ЦСКА - Нестор Ел Маестро, говори пред
Коментари Харесай

Ел Маестро: В България има неразбиране за ролята на треньора

Старши треньорът на ЦСКА - Нестор Ел Маестро, приказва пред „ Арена Спорт “ по Българска национална телевизия по отношение на треньорската работа в България, връзките си с управлението в лицето на Стоян Орманджиев, Данаил Ганчев и Филип Филипов. Наставникът разкри какъв футбл желае да вижда от тима си и какви са задачите на отбора за актуалната акция.

„ Основното по-различно съм аз. 5 години във футбола са доста време, в този момент съм с 5 години по-опитен, работих в 5 разнообразни страни. Много неща в клуба са разнообразни, само че и доста са същите. Тук е моето обичано място за работа и не е инцидентно, че се завърнах “, стартира Ел Маестро.

Той приказва за неприятния старт на сезона: „ Имам, и би трябвало да имам пояснение, само че това не касае единствено моята работа, само че и на хора преди мен, по тази причина не е правилно аз да давам правораздаване. Ясно е, че някои проблеми имат по-задна дата, преди аз да дойда тук. Не се интересувам кой какво мисли. Работата ни е сложна. Стигнал съм равнище в персонален проект, в което не се интересувам от това, какво споделят хората. Ако се интересуваш какво мислят хората на улицата или в таксито, ще ти е мъчно да продължиш “.

„ От моят треньорски екип, от хората в клуба и от играчите. Само ние знаем какво се случва на Панчарево, постоянно имах вяра в това, че ще се надигнем и ще продължим напред. Вярвам на моята дребна група, на Алекс Гицов, на Боян, на моята дребна група, с която пребивавам. Мисля, че обстановката в моите първи седмици бе възприемана от две насоки – от това, което е от вътрешната страна и това, което се вижда извън.

„ 95% с резултати - сподели Нестор това, по какъв начин се дефинира работата на треньора - Не се вълнувам какво се приказва в персонален проект, за неща, които не са свързани със протичащото се на терена “.

„ Ако аз правя оценка работата на различен треньор или различен треньор прави оценка мен, би трябвало да гледаме нещата в дълбочина. Един треньор е сполучлив, в случай че построи различим и печеливш жанр на игра “, проучва експертът.

„ 100% “, сподели треньорът за това дали е се дефинира като добър треньор.

Ел Маестро сподели от какво би се въодушевил от различен треньор: „ Навсякъде, където видя нещо друго. Постоянство и жанр на игра. Ако тази концепция за играта не е нещо остаряло и скучно, бих го следил. Вдъхновение и приятност от играта може да се откри и от по-млади треньори, и от по-малки тимове “.

Той съобщи какво желае да вижда от играта на своя тим: „ Да кажем доминация без топка “.

„ Повтаряемост на спринтовия потенциал на играчите. Активност от всеки един, добра физическа подготовка. Феновете би трябвало да разпознават играчите и техните позиции по терена. Сега почитателите, които идват на стадиона, или гледат по малкия екран, могат по-лесно да получат това, което желаят, и по-рядко да са сюрпризирани “, съобщи Ел Маестро за условията си към футболистите на ЦСКА.

За отношението си с играчите, той сподели: „ Това е една специфична част от работата ми, мисля по какъв начин да реализираме баланс. Има играчи с друга народност. Не е едно и също с всеки състезател, като има хора с доста друга народност. Отношенията с всички са разнообразни, само че всичко е основано на почитание. Много е добре. Много от хората са си същите, само че има и нови лица. С Филипов подобряваме връзката си. Орманджиев е доста готин, носи ни саралия на подготовка. Данаил Ганчев е израснал доста и е със доста по-отговорна роля отпреди, тъй като на процедура е основният човек. Сега споделяме и работим доста повече отпреди “.

Ел Маестро разяснява свободата на работа на треньора в ЦСКА: „ Същото чувах и преди 5 години. Аз имам безусловно 100% независимост да вземам всички решения, които са отговорности на треньора, както е във всеки клуб в Европа. В България има някакво недоумение в концепцията за работа на треньора. Нещо се обърква, когато става дума за сключване, привличане или продажба на играчи. Това не е работа на треньора. Това не е моя работа. Никъде по света това не се прави от треньора независимо. Четейки сред редовете, това е нещото, което почитателите тук чакат, само че е нещо неверно. В Германия над треньора има 5-6 души, които вземат тези решения, преди треньора да има думата “.

„ Основно е шансът, тъй като футболът се играе с крайници, а не с ръце, както в баскетбола, и е най-непредвидимата игра. Винаги, преди да приемеш работата, знаеш къде отиваш. Знаеш кой тим поемаш, не е едно и също, в случай че поемеш ЦСКА, Левски, Ботев Пловдив и да се изненадаш от бюджета и да се изненадаш от бюджета по този начин, както би станало в Барселона. Знаеш равнището, знаеш какви са задачите “, сподели още Нестор Ел Маестро.

„ Това е индикатор кой треньор заслужава огромните пари, които заработва. Всяка седмица е мъчно решение. Имаш 2-3 еднообразно положителни и би трябвало да избереш един. Трудно е, само че е по-добре по този начин “, сподели треньорът за равнището в отбора си.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР