Старши треньорът на Ботев Пловдив Душан Керкез заяви, че не

...
Старши треньорът на Ботев Пловдив Душан Керкез заяви, че не
Коментари Харесай

Душан Керкез: Ролята ми в Ботев Пловдив е да взимам трудни решения

Старши треньорът на Ботев Пловдив Душан Керкез съобщи, че не познава Азрудин Валентич и призна, че заставането му отпред на " жълто-черните " е огромно предизвикателство за него.

Наставникът даде обстойно изявление пред клубната телевизия, в което приказва за работата си отпред на " канарчетата ", задачите пред тима, раздялата с Реда Рабей и решението да прати Станислав Работов, Амаду Думбуя и Рой Херман във втория тим.

" Считам Ботев за доста огромен клуб, както знаех и преди. Намирам Пловдив за доста прекрасен град. Има доста гостоприемни хора на всички места в града, изключително тук в клуба. Те са доста положителни с мен и моите сътрудници. Истински благополучен съм, че пристигнах в Ботев. Щастлив съм с подготвителната база и новия стадион. Фантастично е, усещам, че съм в тим от топ шампионатите. Имаме всичко откъм инфраструктура, нямаме никакви проблеми в този аспект. Това е нещо, което всеки състезател и треньор желае и зависи от нас да използваме тези уреди по предопределение. Новият стадион е приказен, изключително когато бъде приключен, ще бъде един от най-красивите игрища на Балканите ", разяснява Керкез.

Наставникът обърна внимание на качеството на българското състезание и съпостави инфраструктурата и равнището на футбола в България и в Сърбия.

" Първенството е мъчно. Има доста мощни мачове, доста единоборства и доста положителни играчи. Очевидно е, че това състезание може да бъде по-силно. Няма да кажа нещо ново, в случай че заявя, че инфраструктурата може да бъде по-добра, само че освен в България, само че и на Балканите. Ако имаме по-добри терени, ще имаме по-добър футбол, тъй като виждам, че хората тука обичат да гледат футбол. Те идват на мачовете и това е добре. Просто в случай че инфраструктурата е по-добра в Първа лига, ще има по-добър футбол за почитателите. Ако я сравня с тази в Сърбия, нещата са много сходни. В Сърбия обаче се построиха три нови стадиона и сега се строи нов народен стадион. Все отново и там в елита има проблеми със оборудванията. Ако би трябвало да съпоставям качеството на футбола - Сърбия не е част от Европейския съюз и няма чак толкоз доста чужденци в тимовете, по тази причина има повече късмет за младите сръбски гении да играят, в сравнение с в България ", изясни старши треньорът на Ботев.

Той разяснява и раздялата с полузащитника Реда Рабей, чийто контракт бе преустановен по-рано през тази седмица по взаимно единодушие.

" Не желая да се задълбавам в аргументите. Уважавам го поради това, което е направил до момента и му поисквам всичко най-хубаво, както за него, по този начин и за фамилията му. Никой обаче не е над тима, над клуба - никой състезател, нито аз. Има правила, които всички би трябвало да съблюдаваме. Капитаните и всички останали играчи би трябвало да служат като образец за младите. Ако те не са образец, по какъв начин младите ще са по-добри ", сподели още Керкез.

Специалистът разкри, че е водил диалози с управлението на клуба.

" Когато пристигнах тук, просто бях анализирал мачовете на отбора. Не познавах никого, не бях приказвал с никого, единствено с няколко души от България, само че не и с предходните треньори. Познавам Бруно Балтазар и Желко Копич от Кипър, само че не им бях звънял. Не познавам Валентич - както някои биха споделили, че той е от Босна и Херцеговина и по тази причина ме е довел. Не желая да разясня доста за това. Говорих със спортния шеф, със притежателя, разбрахме се. Знам, че това е огромно предизвикателство за мен и за екипа ми, тъй като сега не мога да осъществявам философията, която изповядвам. Искам тимът да е нападателен 90 минути, да играе здрав футбол, само че сега заради аргументи от лятото отборът не може да следва този темп. Тези неща се случват, не е нещо непоправимо, само че би трябвало време. Ако натиснем от първия ден, доста играчи могат да се контузят. Когато строиш къща, първо започваш от основите и вървиш малко по малко. През лятото е прескочено от нулата към втората стъпка и това сега ни липсва. Важното е да създадем добра подготовка през месец януари. Това не са извинения, това са обстоятелства. Говоря непосредствено, не упреквам никого. Всеки прави работата си, както счита за вярно, само че това, което аз желая, не може да го осъществим сега, заради разнообразни аргументи. Опитваме и мисля, че хората виждат разликата в някои мачове - в играта и в експанзията, само че това е цялостен развой, не може да се случи толкоз бързо. "

Керкез разяснява и тримата играчи на проби, които упражняваха с тима и взеха присъединяване в с 4:0.

" С клуба сме на мнение, че един състезател постоянно е добре пристигнал на проби, в случай че управлението мисли, че е добър. Никога не знаеш какво може да се случи по време на пробите. Няма какво да крием - двамата бранители няма да останат, крилото ще остане още малко повече и ще забележим. Те не бяха подготвени физически, само че имаха някои качества. Най-важното е, че не пречиха на тренировките, а желаеха да оказват помощ и ние се опитахме да им помогнем, само че за крайното решение ни би трябвало време. Така или другояче не можем да подпишем с тях, тъй като не са свободни ", изясни наставникът.

Старши треньорът на " жълто-черните " обърна внимание на решението Станислав Работов, Амаду Думбуя и Рой Херман да бъдат извадени от първия тим.

" Всяко решение, което се взима тук, е добре премислено. Когато пристигнах, не познавах никого. Това, което виждам, е представянето им в тренировките, в мачовете и тяхното професионално отношение отвън терена и метода им на живот. Някои решения, които взехме, са положителни. Не одобрявам играчи без упоритост, не одобрявам футболисти, които са задоволени единствено от това да вземат своята заплата и времето да си минава. Това се отнася за всички и най-много за Работов, Думбуя и Херман. Всичко зависи от тях - в случай че са положителни в тренировките и се потвърждават, ще се върнат в първия отбор. Футболът е бизнес. Не може просто да си губиш времето, да взимаш пари и да си благополучен. Не го споделям единствено за тях - това се отнася за всички. Не виждам кой е българин, кой е чужденец, кой е от Африка - не ме интересува. Виждам техните лица, качества и темперамент. Знам, че е мъчно решение, което не всички ще харесат, само че аз съм на тази позиция, с цел да взимам сложни решения. Не съм тук, с цел да ставам другар с някого и да го оставя, това не е благотворителна организация. Това е клуб с доста почитатели, които всеки ден страдат поради метода, по който виждат своя тим в неприятна позиция, борейки се да оцелее. Не желая да се връщам обратно и да упреквам някого, само че се вижда, че в последната година и половина са позволени доста неточности по разнообразни способи. Няма да се връщам, само че би трябвало да ги коригирам оттук насетне. Дадох късмет на всеки към този момент над месец, трябваше ми време да опозная всеки един състезател - по какъв начин мисли, какво приказва. Разговарям с моя щаб, със спортния шеф, имаме и психолог, който също ми дава доклад след срещите с футболистите. От всяка една страна би трябвало да проверим дали тези играчи мога да поемат отговорността да играят в този клуб, тъй като не е същото да играеш за Марица и да играеш за Ботев, с цялото ми почитание към Марица. Трябва да си доста мощен темперамент, да имаш ДНК-то на клуба, с цел да играеш в този тим. Имам опит, играейки в други тимове и знам за подобен вид обстановки. Докато съм тук, няма да разреша на никого да унищожи това - до на следващия ден или след 3 години, няма значение, ще бъде по този метод ", сподели още Керкез.

" Разбира се, че съм тук, с цел да виждам всяка една подготовка на обединенията от академията. За да бъде ясно - в случай че в този момент взема и наложа млади момчета от академията, в тази обстановка, в която сме сега - няма да го направя, тъй като не е положително решение. Те би трябвало да дойдат в миг, в който тимът върви добре. Не желаеме да това напрежение да пада върху тях сега, само че по тази причина ги викаме в тренировките, тъй като заслужават. Предпочитам да играя с 12 играчи и останалите да бъдат млади, в сравнение с да имаш хора просто за броя. Ако хората мислят, че съм задоволително добър да взимам такива решения, аз съм тук. Харесвам младите играчи, тъй като и аз съм работил с всички възрастови групи и нямам проблем да взема състезател от академията, само че желая това момче да се усеща готово за шанса, който ще му се даде. Ако го взема и той не е подготвен, той ще прегори и ще се върне 10 години обратно. Това за мен не е добре. "

Керкез изясни какво е настроението в тима преди идното градско дерби с Локомотив при започване на ноември.

" Опитвам се да накарам моите играчи да мислят единствено за идващия мач. Разбира се, че дербито с Локомотив е близо и всеки го чака, само че сега би трябвало да се концентрираме напълно върху дуела с Ботев (Враца). Наблюдавахме техни мачове, намират се надолу в класирането, само че имат положителни играчи. Теренът там не е толкоз добър, ще бъде повече битка и ще има по-малко хубав футбол, само че ние би трябвало да сме готови за това. След това имаме мач с Локомотив София и чак тогава ще се готвим за дербито с Локомотив Пловдив. "

" Поставихме една цел, която е извънредно значима - ние желаеме повече български играчи. Изключително значимо е един клуб да има локални момчета, тъй като те могат да усетят клуба повече от чужденците. Знам какво е, тъй като съм бил чужденец в друга страна. Но ние би трябвало да доведем положителни български играчи, а чужденците, които идват, би трябвало да са по-добри от тези, които са сега и от българите в състава. Ще бъде сложна задача, тъй като през януари трансферният прозорец постоянно е по-труден, няма толкоз свободни играчи, само че спортният шеф работи интензивно и се пробва да даде благоприятни условия, от които ние да преценим кое е най-хубавото за нашия тим. "

" За почитателите - не можем да кажем доста неща. Искам да им благодаря, че ни поддържат във всеки мач. Дори и когато загубихме от Черно море, те пристигнаха толкоз надалеч, с цел да ни поддържат. Ще обещая, че от време на време може и да не играем добър футбол, може и да загубим, само че сигурно ще даваме всичко от себе си за тях във всеки мач. Осъзнавам, че те мислят единствено за крайния резултат, те желаят тимът да бъде в челото на класирането, само че и знам, че желаят един колектив, който демонстрира пристрастеност и качества. Първото, което мисля, че се промени с моето идване, е пристрастеността. Има още доста неща за възстановяване - работим всеки ден върху тях. Щастлив съм, че съм тук, даже и в обстановка като тази, само че одобрявам такива провокации и в случай че някой в този момент ме попита дали скърбя - не, не скърбя. Ние сърбите имаме подобен темперамент да се борим, тъй като през целия си живот сме се борили и в никакъв случай не се отхвърляме. Това е моето обръщение за почитателите ", приключи Душан Керкез.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР