Старши треньорът на Ботев (Пловдив) Азрудин Валентич даде интервю за

...
Старши треньорът на Ботев (Пловдив) Азрудин Валентич даде интервю за
Коментари Харесай

Валентич: ЦСКА няма с какво да ни изненада, ще преследваме второто място

Старши треньорът на Ботев (Пловдив) Азрудин Валентич даде изявление за " Дарик радио " преди дуела на " канарчетата " с ЦСКА. Според него мачът за неговия тим ще е елементарен от психическа позиция.

Как оценявате представянето на Ботев Пловдив от началото на втория полусезон. Четири тежки мача имахте, три гостувания, тимът записа две победи и две равенства и е без загуба?
 Добри вести за Валентич преди борбата с ЦСКА
Добри вести за Валентич преди борбата с ЦСКА

Николай Минков ще може да играе

Аз съм удовлетворен от точките, които спечелихме, само че не съм удовлетворен от нашето показване във всички тези мачове. Ние изиграхме един доста слаб мач против Берое. Това е, което желаеме да подобряваме. Искаме да подобряваме нашия жанр на игра, да играем все по-добре и да имаме доста по-голям надзор на мачовете си. Но имахме четири тежки мача, три гостувания и едно домакинство, което беше дербито с Локомотив, тъй че би трябвало да бъда удовлетворен.

При идването си доскоро повече от година обявихте проект за няколко трансферни прозореца напред. Как се движи Ботев в този график?

Категорично ние следваме нашия проект и нашата идея. Ние ставаме все по-добри и по-добри. След всеки шест месеца нашият тим е по-добър. Футболистите схващат по какъв начин ние работим, по какъв начин желаеме да играем. Относно този напредък, аз съм извънредно благополучен. Футболистите са доста по-отговорни в своя персонален живот. Те започнаха да мислят като професионални футболисти. Те приспособяват персоналния си живот към футбола, към Ботев Пловдив и това ме кара да бъда извънредно благополучен. Нашият тим в това отношение става по-силен. Ние имаме доста добър микс сред млади футболисти и опитни играчи. В стартовия състав за всеки един мач ние имаме към петима футболисти на възраст сред 19 и 21-22 години. Това дава огромен капацитет на Ботев Пловдив.

Всеки един треньор желае да развива своите хрумвания за футбола в тима, който води. Колко близо е Ботев Пловдив до това да осъществя вашия проект за развиване на играта?

Аз съм удовлетворен по какъв начин ние развиваме нашите хрумвания и нашия жанр. В началото говорех за активност, за темпото на игра, за настъпателност, за нуждата от висока преса. Хората, които схващат от футбол могат да видят, че ние се опитваме да осъществяваме това във всеки мач.

Къде смятате, че тимът може да се усъвършенства най-вече в бъдеще?

Най-много може да подобрим нашата игра в транзицията от отбрана в нахлуване. Ние към момента имаме проблеми и губим топката, след което нашата контрапреса не е задоволително оптимална, не е такава, каквато аз желая. Ние имаме добра контрапреса, само че с цел да бъдем топ тим би трябвало в това отношение да бъдем доста, доста по-добри.

През зимата се разделихте с някои водещи играчи, като Маркиньос и Кевин Янсон, взехте нови попълнения, успяхте ли да запазите салдото?

И преди съм казвал, че ние няма да спрем един футболист, в случай че има добра оферта за него. Разбира се, офертата би трябвало да бъде добра, както за футболиста, по този начин и за клуба. В същото време ние работим по подобряването на тима. Знаем тъкмо какво желаеме. Имам добра връзка със скаутското звено. Те знаят доста добре навръх коя позиция имаме потребност от възстановяване. Нашият баланс е добър. Може да бъдем по-добри във всяка една линия, само че всичко се случва малко по малко.

Колко бързо се приспособяват новите попълнения към Ботев, към вашите условия?

Ние имаме извънредно елементарна идея. Футболът е елементарна игра и не желая да я усложняваме ненужно. Всеки в Ботев знае по какъв начин работим и по какъв начин желаеме да играем. Всеки знае за какво е доста значима тактическата дисциплинираност, както в нападателен проект, по този начин и когато се пазиме. И когато в тима пристигна ново попълнение, до една-две седмици той стартира да схваща нашите условия. Много бързо новите попълнения се вписват към нашата идея и са наясно какво се изисква от тях.

Какво може да чакаме от двамата нови нападатели да допринесат за играта на Ботев Пловдив?

Те са млади футболисти, които ще се нуждаят и от време. Те се нуждаят от време за акомодация в България, към българския футбол, българската просвета. Понякога един подобен интервал на акомодация става по-бързо, само че от време на време изисква и повече време. Аз по-конкретно мога да приказвам за Джак Лейн, тъй като го познавам от моя престой в Швеция. За него е значимо да се усъвършенства физическия си потенциал. Той има доста положителни самостоятелни качества, които му разрешават да играе добре. Мисля, че той ще пасне доста бързо към нашия жанр на игра.

Ботев се намира на трето място в класирането. Каква е задачата, която вие си слагане, поставяте и на футболистите? Да запазите третото място или имате упоритост да атакувате и второто място, на което се намира ЦСКА?

Хората, които ме познават знаят, че постоянно си слагам нови цели. Както споделих на моите футболисти, ние би трябвало да запазим третото място непременно, само че също по този начин е време да преследваме и втората позиция в класирането.

Предстои ви мач точно против ЦСКА, по какъв начин ще методите към този дуел?

Първо, ние се намираме в добра форма, имаме убеденост във опциите си. Ние сме домакини, ще играем на добър терен и това са фактори, които могат да ни оказват помощ, в случай че футболистите играят на върха на своите благоприятни условия. Ние би трябвало да излезем и да демонстрираме цялостния капацитет, на който сме способни. Разбира се, от време на време се нуждаеш от малко шанс в такива мачове, а също по този начин зависи и от това какво ще покаже противникът.

В какъв стадий идва срещата с ЦСКА с оглед развиването на клуба, което следвате?

За идния мач против ЦСКА мога да приказвам от позицията на някогашен футболист. Мачът против ЦСКА от психическа позиция е доста елементарен, тъй като ние излизаме да играем против един от най-хубавите тимове в страната и няма какво да загубим. Тук само става дума за увереността на играчите. Те би трябвало да излязат на терена и да се забавляват. Трябва да показват най-хубавото, на което са способни. Ние имаме почит към ЦСКА. За този мач се приготвяме, както за всеки - проучваме в детайли противника. Не мисля, че те ще могат да ни изненадат с нещо. В последна сметка става въпрос за това по какъв начин ние ще се представим и по какъв начин те ще играят.

Г-н Антон Зингаревич има рожден ден през днешния ден, ще съумеете ли да го зарадвате с победа в неделя?

Ние не мислим за това. Ние следваме нашите цели. Предстои ни огромен мач. Още първоначално споделих, че ние желаеме да развиваме Ботев Пловдив като клуб. Искаме да развиваме организацията на клуба. Футболистите би трябвало да работят доста по-професионално. Те би трябвало да дават всичко за Ботев Пловдив. Мисля, че през последните 14 месеца Ботев показва сериозен прогрес и той е удовлетворен от това, което вижда.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР