Старозагорското село Християново вече има църква. Това е първият построен

...
Старозагорското село Християново вече има църква. Това е първият построен
Коментари Харесай

Социалисти помогнаха на Християново да има свой храм

Старозагорското село Християново към този момент има черква. Това е първият издигнат храм от близо век насам. С празнично свещенодействие Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан освети черквата. Тя носи името "Свети Николай Чудотворец " и е построена с дарения. Храмът се издига на терен, наименуван от хората Черковище. Някога на това място е имало наслада и познания в светско учебно заведение, споделят локалните. "Празничният ден съчетава прелестно предишното и бъдещето, вярата и вярата, труда и любовта, свободата и независимостта. Кара ни да се замислим с гордо вдигната глава да продължим напред, следвайки заветите на нашите предшественици. ", съобщи кметът на Християново Албена Динева, която благодари поименно на всички положителни хора за довършването на храма на празненство.
"Осветената черква демонстрира, че можем да градим положително, когато си подаваме ръце за него с готовност, старания и единение. Бог да закриля вашите фамилии и близки ", съобщи зам.-председателят на ПГ "БСП за България " Драгомир Стойнев, който е един от спомоществователите. Той, дружно депутата Георги Гьоков и евродепутата от БСП/ПЕС Петър Курумбашев, които помогнаха за построяването на църквата, благодари на Старозагорската митрополия и на кмета за благотворителната самодейност.
"Няма друга институция като българската православна черква, която да сплотява по този начин народа ни, както го е водила и съхранявала през годините, с доста религия ", означи ролята на църквата Курумбашев, който съпостави тържествения обред по освещаването, с тържествата в храмовете "Св. Александър Невски " и в Света гора. Гьоков благодари на всички донори, в това число и на Младежкото обединяване в Българска социалистическа партия в Стара Загора. "Заедно с 20 запалянковци преди две години стартирахме довършителните действия с непринуден труд, след това храмовото дело продължи с доста старание, защото средства в бюджета нямаше. Сега икона на Св. Николай Чудотворец Мирликийски, направена от младежкия водач Владимир Грамовски и социалистката Стела Герджикова, посреща миряните на входа ", описа Галина Господинова, секретар на Общинския партиен съвет. Тя изрече благодарност на депутатите за мощното им рамо, за поддръжката на работливите християновци, на бизнесмени, общински съветници на левицата, за поддръжката, получена по време на благотворителната акция.
В празничните ритуали участваха регионалният ръководител на Българска социалистическа партия в Стара Загора Румяна Динева, ръководителят на Общинския съвет Валентина Бонева, общинските съветници от левицата, общественици и други донори.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР