Старозагорската фирма Пътна маркировка, която вече спря поръчки на Агенция

...
Старозагорската фирма Пътна маркировка, която вече спря поръчки на Агенция
Коментари Харесай

Скандален предприемач вероятно стои зад масово блокиране на ремонти и строежи на пътища

Старозагорската компания " Пътна маркировка ", която към този момент спря поръчки на Агенция " Пътна инфраструктура " за 44 млн. лв., до петък (23 март) е блокирала още пет поръчки. Този път пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) са обжалвани процедури на общините Пловдив, Сливен, Чирпан, Гълълово и Хисаря. Общата им стойност е 32 065 739 лв..
Така никому незнайната компания, записана през 2016 година с 2 лв. капитал, към този момент е рекордьор измежду себеподобните си с блокирани инфраструктурни обекти, възлизащи на стойност над 76 млн. лева без Данък добавена стойност.
Actualno.com обаче откри кой наднича зад скоро основаното сдружение " Пътна маркировка " ЕООД от 52-годишния Живко Жеков – едноличен притежател на капитала.
Издайнически се оказа малък подробност в Търговският указател. Като заявител на четири документа се е вписал небезизвестният в строителния отрасъл Сашо Петков Желязков . Негова е свързаната с няколко абсурда и прекъснати поради неизпълнени контракти компания " Пътстрой " ООД – Стара Загора.

Желязков е подал в регистъра документите на " Пътна маркировка " за импортирана държавна такса, декларация за истинността на декларираните условия, протокол от постоянно общо заседание, годишен финансов доклад. Въведени от Сашо Желязков са данни на компания с ЕИК 204220889, което дава отговор на ЕИК-то на " Пътна маркировка " ЕООД.

Попитан за какво стопира толкоз доста поръчки, притежателят по документи на " Пътна маркировка " Живко Жеков съобщи, че няма нищо общо със спрените поръчки и че е дал пълномощие на Сашо Желязков. Каза, че е предал оперативното управление на различен човек и той не се занимава, като ни пренасочи за повече информация към своя юрист.
" Така се получава, тъй като има пробойни в законодателството. Аз съм подготвил документите на Живко Жеков да записва компанията. А лицето Сашо Петров Желязков - небезизвестно в цяла България, се доставя от него с пълномощие за " Пътна маркировка ". Всеки нотариус в Стара Загора отхвърля да прати нотариална покана до него, с цел да унищожи пълномощното. Те се отдръпват двустранно, това не е едностранен акт. Адресатът би трябвало да знае, че са оттеглени пълномощните, само че никой не може да му връчва на Сашо Желязков писма по понятни аргументи - той е над страната. И ние не можем да спрем тази въртележка, с която той злоупотребява с това пълномощие за посланичество на компанията “, сподели юристът на Живко Жеков.
Той уточни, че пълномощното е издадено през юни или юли месец предходната година.
Първоначалната спогодба с Живко била строителният бизнесмен да купи тази компания от него, само че след това се отказал от желанието си.
Адвокатът споделя, че с Жеков са пратили писма до АОП и АПИ, с което уведомяват организациите, че той не е имал предпочитание да стопира тези поръчки. " Максимално добротворни сме към бъдещето на страната, към парите на страната, към европейските фондове, само че тук всеки нотариус отхвърля да му прати покана на този човек. Пишете, че има корист с пълномощие. Тази компания е спряна, тя не работи, тя няма активност и не е имала. Гаврата е огромна, тъй като не желаят да връчват. Тоест, ние не можем да изпратим до него съобщение, че се отдръпваме от пълномощието ", изясни юристът.
Той разясни, че Жеков бил измамен от Сашо Желязков, изразявайки желанието да купи компанията му. Обяснил, че всичките му компании са запорирани и го помолил за пълномощие, с което да оперира, тъй като имал да храни стотина души.
" Бяха готови и документите за изкупуване на дяловете, само че лицето не се появи при нотариуса Веселина Иванова в Стара Загора. Това е просто проблем на закон ", сподели още пълномощникът на злощастния фирмаджия. Той не пожела да бъде обявено името му, тъй като се страхувал за себе си и своето семейство. Обясни обаче, че дружно със своя подзащитен изпратили писма до АПИ, АОП и Комисия за защита на конкуренцията да уведомят институциите, че компания " Пътна маркировка " не е подавала тъжба против социална поръчка.

Според информацията от юриста, Сашо Желязков има пълномощие и от компания " Зара брокер " ООД – Стара Загора (отново с 2 лева капитал). По нейната тъжба Комисия за защита на конкуренцията е почнала произвеждане за същите лотове по публични поръчки в областите Смолян, Благоевград и Кърджали, както и " Пътна маркировка ".
Сашо Желязков е спряган за основател и на жалбата против още една поръчка на АПИ – за обходен път на Рудозем, подадена от компания " Х Де Комерс " ЕООД на Хакан Ахмед от Джебел. Тази поръчка е 6,4 млн. лева и сдружението я апелира поради прекомерно огромен габарит и дължина на пътя. Потърсен да удостовери или отхвърли информацията за връзка с Желяков на телефона, с който Ахмед е вписан в Камарата на строителите, насреща индивидът сподели, че има неточност.
Собственикът по документи на " Пътна маркировка " и юристът му научиха от Actualno.com, че компанията е спряла още пет публични поръчки - този път на общини. Общото сред тях е, че са обжалвани пред Комисия за защита на конкуренцията решенията на възложителя, с които са открити съответните процедури.
Обжалваната на Община Чирпан поръчка е за 11 761 485 лева без Данък добавена стойност - " Изпълнение на инженеринг на ПСОВ и довеждащи колектори в гр. Чирпан ".
В случая с Пловдив " пострадала " е социална поръчка за настоящ ремонт на улици и булеварди по три обособени позиции – на територията на регион " Северен ", " Източен " и " Централен " ; на територията на регион " Западен ", " Южен " и " Тракия " ; на уличната мрежа в кв. " Коматево ". Тя е с индикативна стойност 5 833 333 лева без Данък добавена стойност.
Жалбата против Община Сливен е за поръчката, с която ще се прави главен ремонт и софтуерно възобновяване на уличната мрежа в зона А (централна градска част – Север и квартали " Комлука ", " Ново Село ", " Българка ", " Сини Камъни ", " Кольо Фичето ", " Република ", улиците " Георги Данчев " и " Братя Миладинови ", и зона Б (централна градска част – Юг и квартали " Клуцохор ", " Даме Груев ", " Стоян Заимов ", " Руски ", " Младост ", " Дружба ", " Речица ", " Дебелата Кория ", " Надежда ", " Промишлена зона ", и крайградските селищни формирания. В обсега на Зона Б попадат и ул. " 6-ти Септември " и ул. " Стефан Караджа " ). Поръчката е за 3 300 000 лева
На Община Гълъбово потърпевшата поръчка е за " Реконструкция на водопроводна мрежа на с. Главан " с пределна стойност 5 522 488 лева без Данък добавена стойност.
В полезрението на " Пътна маркировка " или на този, който я съставлява, е попаднала и процедура на Община Хисаря за рехабилитация и реорганизация на общинска пътна мрежа. С нея се разпореждат пътища сред Хисаря и Миромир, за Дуванли -Черничево, за Старосел към тракийския храм, под които ще се поставят и тръби за широколентов интернет. Индикативната стойност на обектите е 5 648 433 лева
За всички поръчки е поискана краткотрайна мярка " Спиране на производството ".
С какво е прочут Сашо Желязков?
Накратко, с проблеми. През 2012 година АПИ приключи три контракта, които компанията му " Пътстрой " изпълняваше по европейски планове в консорциуми. Това са лотовете 22, 27 и 29, финансирани от Оперативна програма " Регионално развиване ".
Лот 22 се изпълняваше от консорциум " Път-Понсстрой – лот 22 ", в който старозагорската компания е дружно с " Понсстройинженеринг " и " Пътна компания " – Ямбол. На рекордно ниската цена от 278 000 лева./км трябваше да бъдат рехабилитирани 24,4 км сред селата Мировец, Буховци, Дългач и Певец. От " Понсстрой " няколко месеца откакто бил подписан договорът трансферирали каузи си на Желязков, само че той не можа да се оправи и АПИ приключи контракта.
Лот 27 са три сектора - сред Смолян и Стойките през Пампорово и прохода Превала; от Смилян до Рудозем (общо 26 км). При планирана стойност 25,4 млн. лв., консорциум " Родопи – СЗВ – 2011 " сред " Пътстрой " и " Инжстройинженеринг " ЕООД завоюва обекта за 14,6 млн. лв. без Данък добавена стойност (тоест, с разлика близо 11 млн. лева).
Заради тази разлика в цената, последва грандиозна сага. Битката сред АПИ и " Пътстрой " продължи до 2015 година, тъй като в периода на контракта беше изпълнен под 10% от обекта и контрактът бе преустановен. Всички стадии на обявлението за избор на нов реализатор бяха обжалвани и минаха през съответните инстанции. Водеше се редом с това и Арбитражно дело в БТТП, което АПИ завоюва. Пътната организация в действителност завоюва всички каузи и едвам съумя с новоизбрания реализатор да приключи пътищата в период – до края на същата година. В противоположен случай щеше да загуби финансирането от Европейски Съюз. Но и АПИ загуби единствено за този обект към 3 млн. лева
Спрян беше и договорът за ремонт на 17 км от пътя Хасково-Минерални бани и Ивайловград - Славеево. Двата обекта бяха извоювани за 5,5 млн. лева при планирана цена от 10,5 млн. лева без Данък добавена стойност.
" Пътстрой " (в консорциум с " Интегрирани пътни системи " АД) нашумя и също със злощастния план за улиците и околоблоковите пространства в кв. " Железник " в Стара Загора, останал незавършен. След петгодишна сага общината се оказа с блокирани сметки за 9 млн. лева, защото изпълнителят дължал пари на Национална агенция за приходите и банкрутиралата КТБ, а след това строителната компания продала задължението си посредством цесия.
Желязков и Жеков са съседи в Стара Загора. Фирмите и на двамата са регистриани в жилища на ул. " Цар Асен ІІ " – номера 69 и 49.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР