“Старлинк - спътниковият интернет доставчик на милиардера предприемач Илън Мъск,

...
“Старлинк - спътниковият интернет доставчик на милиардера предприемач Илън Мъск,
Коментари Харесай

Старлинк и новият начин за водене на война

“Старлинк ” - сателитният интернет снабдител на милиардера бизнесмен Илън Мъск, се трансформира в инструмент от решаващо значение за триумфа на украинските военни в борбата им против съветските нашественици. И този факт насочи вниманието на света към ролята на актуалните сателитни връзки на бойното поле. Кои са забавните и неуместни тематики, касаещи потреблението на тези технологии по време на спорове?

Освен доставките на оръжие за милиарди долари от страните членки на НАТО, управляващите в Украйна не веднъж са подчертавали, че “Старлинк ” е от решаващо значение за защитата им против Русия. В края на предходната година Илън Мъск удостовери, че на територията на Украйна към този момент има над 25 000 терминала на “Старлинк ”. След като още при започване на военните дейности преди съвсем година наземната информационна инфраструктура в Украйна беше изумена, в този момент с помощта на “Старлинк ” Киев има връзка с външния свят и способността да провежда военни интервенции. 

”Старлинк ” беше ориентирана към Украйна по молба на украинското държавно управление, тъй като един от спътниците, употребявани от украинските военни беше изумен при руска кибератака. Това отслаби способността на украинските сили да отговорят на съветската инвазия. Илън Мъск се съгласи да обезпечи тази услуга, която разреши на въоръжените сили да възстановят информационния си потенциал и да продължат да се бият. В противоположен случай, може би - наблягам - може би, щяха да имат повече компликации без тази поддръжка ”, споделя Матийо Батай, отговарящ за сигурността и защитата в мозъчния концерн “Институт за европейска галактическа политика ”. 

Превръща ли се обаче по този метод “Старлинк ” в инструмент на войната?

“Зависи какво разбираме под “инструмент на войната ”. Това, което може да се каже сигурно, е, че “Старлинк ” е технология, която се употребява, с цел да разреши осъществяване на военни интервенции. Но като такава тя на процедура е инструмент като доста други, употребявани от страни във военни дейности. Това е реалност от 90-те години на предишния век - от този момент галактическите системи са гръбнакът на доста военни интервенции. “Старлинк ” е обаче доста добър образец за двойна приложимост на сходни технологии, защото е замислена за комерсиалния пазар - консуматори и компании. Сега обаче към този момент обгръща и военните потребности и има усилване на интереса към тъкмо тази услуга от разнообразни страни. Подобна двойна приложимост участва отдавна в галактическия бранш, само че сега, с сегашния спор в Украйна, тя става по-осезаема. ”



Повечето спътници са ситуирани на геостационарна орбита - 36 000 километра над земната повърхнина. Така антените на Земята не би трябвало да се въртят, с цел да ги следват, а могат да са статично ситуирани и ориентирани към позицията им в небето. 

Възможностите, които “Старлинк ” обезпечава, се дължат на обстоятелството, че спътниците са на ниска орбита - към 550 километра над Земята, и са ситуирани начесто. Така се обезпечава отлична мощ на сигнала, изразяваща се в бърза скорост на интернета, само че постанова потреблението на хиляди спътници за покриване на огромна територия. Това може да се окаже преимущество:

“ ” Старлинк ” съставлява мрежа от спътници, което значи на процедура, че заличаване на един от спътниците би било безсмислено. В орбита има стотици работещи такива спътници и даже няколко от тях да бъдат унищожени с ракетен удар, услугата и преимуществата, обезпечени на украинските военни, няма да бъдат прекратени.  Освен това, едно разрушително противосателитно нахлуване би основало парчета, което с изключение на, че ще провокира реакция в интернационален проект, ще заплаши съветските уреди или оборудванията на нападателя. Така че изгодите от сходна офанзива не биха оправдали вредите. Що се отнася до накърнимост и риск, доста по-вероятно е те да са свързани с хакерска атака против спътниците или наземните станции, които обезпечават достъп до тях. Това към този момент се случи и “Спайс Екс ” би трябвало да обезпечи запаси за решение на проблемите, основани от хакерските атаки, на които бяха обект, само че съумяха да се оправят. Това не значи, че “Старлинк ” е неуязвима. Разбира се, че това не е по този начин, само че тези, които желаят да я атакуван ще би трябвало да намерят други способи да реализират задачите си. ”



“Старлинк ” беше ориентирана и към Иран  в поддръжка на цивилното население по време на антиправителствените митинги в края на предходната година, когато управляващите лимитираха достъпа да интернет. Системата обаче ще бъде налична единствено за “добрите ”, съгласно преценката на Мъск ли? Какво би станало, в случай че са наранени персоналните му бизнес ползи? В Китай  в края на предходната година също имаше невиждани антиправителствени митинги поради КОВИД рестриктивните мерки и локдауните за милиони хора. Би ли американският милиардер подкрепил по същия метод китайското население, знаейки, че от обстановката в Китай зависят доставките и триумфът на “Тесла ”?  Предвид преплитането на комерсиалните и политическите ползи - би ли могъл Тайван да вземем за пример да разчита на “ Старлинк ” по същия метод, както Украйна, при възможна експанзия от страна на Пекин?

“В този подтекст можем да сме очевидци на няколко сюжета. В първия случай Тайван би могъл, както Украйна, да се възползва pro bono от помощта на тази информационна услуга. Но това ще зависи от решенията на компанията, които могат да се трансформират с времето. Например, Илън Мъск към този момент съобщи, че поддръжката, обезпечена от “ Старлинк ” води до разноски за компанията и тази поддръжка може и да не се поддържа непрестанно . Друг сюжет е Тайван да си заплати абонамент за “Старлинк ” и по този начин да употребява услугата, само че при такова развиване би трябвало да е ясно, че  “ Старлинк ” не е единствената телекомуникационна система, която би могла да бъде употребена. Възможностите, които дава пазарът, са много огромни. Не е изключено силите на Тайван към този момент да имат достъп до някоя от тях . ”



Един от въпросите, будещи терзание, е степента на присъединяване на частния бранш във външната политика на страната. Необходими ли са повече правила и регулации в тази посока?

“До известна степен частният бранш се е включвал и преди в държавни военни интервенции като държавен снабдител. Но неповторимото в тази ситуация на “Старлинк ” в Украйна е фактът, че компания взема решение по свое убеждение да поддържа една страна във война и наподобява това е направено без търсенето на утвърждение от страна на американското държавно управление . А това, несъмнено, основава известни проблеми - преди всичко етични. Наистина ли можем да позволим на частни компании да вземат решение сами дали да се намесят по време на спор? По този въпрос може да се спори, че към този момент съществуват частни военни компании, които правят това. На второ място проблемите за частните компании се показват в това, че техните активи могат да се трансфорат в обект на набези . Такъв е казусът със “Старлинк ”, която пострада от съветски хакерски атаки, само че съумя да им устои. И последният въпрос, който поражда, е дали офанзива против търговски спътник ще провокира отговор от държавното управление , според закона, под който попада компанията. Това е нещо, което се разисква интензивно сега, само че все още няма явен отговор. ”

Въпреки, че първичната концепция на Илън Мъск е високоскоростният интернет да бъде наличен във всяка точка от земното кълбо, нямаше по какъв начин сходна мощна информационна система да не срещне действителността и да не бъде въвлечена в геополитическата реалност. Това стана обаче ненадейно бързо и “Старлинк ” даже се оказа част от война, която няма изгледи скоро да завърши.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР