Стари и негодни пестициди, останали от миналия век, отлежават под

...
Стари и негодни пестициди, останали от миналия век, отлежават под
Коментари Харесай

Токсични отпадъци тревожат жителите на плевенско село

Стари и негодни пестициди, останали от предишния век, отлежават под намерено небе, затворени в бетонни кубове. Заради безконтролното потребление на препарати за растителна отбрана по време на социализма през днешния ден страната би трябвало да се оправи с рисковото завещание.

Грамада от бетонни кубове с изрисувани върху тях предупредителни знаци за особена заплаха от години отлежава край плевенското село Крушовене.

„ Хербициди ли са? Пестициди ли са? Никой не знае какво се намира в тези кубове. Част от тях са санирани, а другата не са”, споделиха хората.

Те настояват, че от херметизираните капсули се носи миризма, а терзанията им се усилвали по време на сезонни превалявания. „ Дъждът се стича и минава около контейнерите. Има наводнения по 1 м вода. Всичко става река, тъй като не се вижда, че е обработваема земя”, обясниха те.

„ Никой не знае какво има в тези контейнери, само че това, което са създали в този момент –от два са създали един. Санирали са го с нормално лепило, с мрежа. Защо би трябвало да бъде саниран? То подава и не смееш да го видиш от близко, тъй като мирише ", обявиха те.



За кафеникав теч и мощна миризма се загатва и в протокол от 2019 година, формиран от чиновници на Регионалната екоинспекция и чиновник на община Долна Митрополия, написа Dariknews.bg.

Уведомена е и компанията, която прави гаранционното обслужване на бетонните кубове. Оттам връщат отговор, че казусът е решен.

През далечната 2003 година община Долна Митрополия взема решение ориста на всички негодни, излезли от приложимост пестициди, съхранявани във към този момент компрометирани хранилища. „ Когато е подхваната тази мярка, е било единственото положително решение за всички. Такива кубове има в десетки общини в България и отпадъците се съхраняват по този начин”, сподели кметът на община Долна Митрополия Поля Цоновска.

Специална комисия дефинира рисковите препарати да бъдат ситуирани върху 200 кв/м повърхност държавна благосъстоятелност, част от бивше селскостопанско летище. Документите демонстрират, че вътре се съхраняват препарати, останали от тогавашните земеделски комплекси. Преди 15 години те били обезопасени и затворени.

Версиите за възможна заплаха, които спрягат локалните хора, са разнообразни. Проверка на Нова телевизия откри, че площадката с 21 броя контейнери за предпазване на негодни и излезли от приложимост препарати за растителна отбрана предстои на непоколебим надзор. „ Длъжни сме да ги следим. Не виждам причина за какво хората се тормозят. Когато видим проблем, уведомяваме виновните институции. Извиква се компанията, която отстранява проблема”, сподели още Цоновска.

От компанията, която прави мониторинг, ни дадоха отговор, че от време на време правят визити на бетонните кубове. След визитата през предходната година в село Крушовене не са открити проблеми. Високо правят оценка интензивността на жителите и твърдят, че негодните препарати за растителна отбрана са изолирани.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР