Стара Загора. За ранно предупреждение и оповестяване на населението при

...
Стара Загора. За ранно предупреждение и оповестяване на населението при
Коментари Харесай

Стара Загора: 40 модерни електронни сирени са монтирани в града

Стара Загора. За ранно предизвестие и обявяване на популацията при изключителни обстановки в Стара Загора са инсталирани 40 нови електронни сирени за звуково и словесно уведомяване, оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора. Това стана ясно през днешния ден на информативен ден и заключителна конференция по план „ Доизграждане на системите за ранно предизвестие и обявяване на популацията и органите за ръководство за дейности при изключителни обстановки, свързани със отбраната на европейската сериозна инфраструктура ”. Проектът, чиято дълготрайност е 24 месеца, е на стойност 2 875 025 лв.. Той се финансира със средства на Фонд „ Вътрешна сигурност “.
„ Средствата по европейските фондове дават опция за модернизиране на основни структури в министерството. Днес завършваме план, който включва градовете Стара Загора и Гълъбово. Целта е предварителна защита и ранно обявяване. Тестовете демонстрираха, че това е работеща система, подготвени са чиновници на Министерство на вътрешните работи, които да работят с нея. С опциите й са осведомени органите на локална и регионална администрация “, сподели Милко Бернер, зам.-министър на Министерство на вътрешните работи.
Според регионалният шеф Гергана Микова системата е с добра практическа устременост, тъй като има действителна изгода за популацията. Има обаче сериозна нужда и подготвеност да се включат още общини от региона.
Матиас Мюлнер, изпълнителен шеф на немската компания „ Хьорман “, производител на сиренната система, описа за опциите на компанията, която има повече от 60 години опит в ранното предизвестие и обявяване. По думите му системата по плана има два самостоятелни национални контролни възела в София и Бургас. В 11 районни градове са конфигурирани сирени, в над 33 индустриални обекта също, общо над 1000 електронни системи има в цялата страна. В Стара Загора те са 40, а в Гълъбово 11. Системата е най-новата с цифрови усилватели и ТЕТРА връзка. Има благоприятни условия за SMS уведомяване, TV известия и известия в обществените мрежи.
Младен Петров, шеф на Дирекция „ Комуникационни и осведомителни системи ” при Министерство на вътрешните работи, добави че има построен регионален надзорен възел, сполучливо са извършени пет теста на системата за звуково и словесно уведомяване, подготвени са 58 чиновници на Министерство на вътрешните работи, обновена е базата данни. С 2.4% е повишен броят на популацията, което се предизвестява за изключителна обстановка. Той благодари за съдействието на Община Стара Загора и Община Гълъбово. „ Надявам се това партньорство да бъде надградено “, добави Младен Петров.
Комисар Стоян Колев, шеф на Регионална дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ в Стара Загора похвали професионализма на изпълнителите, които са инсталирали сирените и на подготвените да работят с тях.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР