Стара Загора. За дванадесети пореден път в село Змейово ще

...
Стара Загора. За дванадесети пореден път в село Змейово ще
Коментари Харесай

Стара Загора: Празник на пелина готвят в село Змейово

Стара Загора. За дванадесети следващ път в село Змейово ще се организира Празник на пелина. Той се провежда от локалното читалище със съдействието на Община Стара Загора. Това оповестиха от пресцентъра на Общината .
Село Змейово е ситуирано в полите на Сърнена Средна гора с надморска височина 420 м в подножието на връх Бетер. Благоприятните географски дадености, основаните обичаи през годините и опитът на локалните хора дефинират главния им занаят – развиване на лозарството и правенето на фамозния змейовски натрапен пелин, описват локалните.
През 2007 година по концепция на читалището започва празника на пелина. Той е отдаден на съвсем 100 годишна традиция, която се предава в поколенията от 1919 година
Майсторлъкът, който се влага за изработката на прекрасен пелин, се предава от потомство на потомство. Местното население ревностно пази някои от тайните му, като желанието на старите майстори е да се съблюдават разпоредбите свързани с изработката на пелина по този начин, че да се запази в достоверния си тип.
Няма различен празник в село Змейово по този начин предстоящ от всички, като празника на пелина. Стартът на тазгодишния празник ще бъде даден на 22 декември, в 10.30 часа. На площада пред читалището локални производители ще предложат на феновете на еликсира бял и червен пелин, изработен с обич по загадка рецепта. Няма да липсват и скари с кюфтета и пържоли, с цел да замезват мераклиите да опитат от класното пиво.
Всички посетители ще бъдат посрещнати с самун и сол и подканяни да опитат от фамозния змейовски пелин. Ще има и галерия на подобаващи ястия или предмети свързани с напитката.
И тази година особено жури ще дефинира кой е най-големият занаятчия в правенето на пелин. Най-добрите ще получат награди.
Поздрав към участниците в празника ще насочат Фолклорна група „ Зора ” при НЧ „ Зора – 1902 ”, с. Голямо Дряново, община Казанлък, Ансамбъл за достоверен фолклор при НЧ „ Развитие – 1878 ”, с. Дълбоки, община Стара Загора, Фолклорна група „ Петкана Захариева при НЧ „ Кольо Ганчев – 1940 ” Стара Загора, Танцов състав „ Купонджии ” и Фолклорни групи при НЧ „ Гео Милев “ Раднево, Ансамбъл „ Нашенци ” от Стара Загора, Смесена вокална група „ Българско забавление ” при НЧ „ Пробуда ” Раднево, Фолклорна Формация „ Аеда ” Нова Загора и певческа група за възрожденски песни „ Събранка ” при НЧ „ Светлина – 1932 ” с. Събрано, община Нова Загора.
За положителното въодушевление на всички посетители и участници ще се погрижи оркестър „ Липите ” от Стара Загора и дует Кожухарови.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР