Стара Загора. В старозагорската библиотека Родина“ с помощта на професионален

...
Стара Загора. В старозагорската библиотека Родина“ с помощта на професионален
Коментари Харесай

Стара Загора: В града се дигитализират вестници от миналия век с модерен планетарен бук скенер

Стара Загора. В старозагорската библиотека „ Родина “ благодарение на професионален планетарен бук скенер „ ЭларСКАН “ цифровизират вестници от предишния век. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора. Почти напълно цифровизирани са теченията на сбирка „ Периодични издания. Стара Загора 1882 – 1944 “ на Краеведския фонд на библиотеката, заяви шефът Слава Драганова.
До момента опциите на техниката в библиотеката изключваха сканирането на източници с формат над А3, разясни тя. С модерния скенер към този момент са цифровизирани цялото течение на в. „ Дума ”, съхранявано в библиотеката - 1972 страници от Год. I – XVIII, 1926 – 1944 година и 239 страници на 7-годишнини от интервала 1929 – 1944 година на вестник „ Земя “. Предстои сканирането на вестник „ Зора “.
„ ЭларСКАН “ е планетарен документен скенер, планиран за работа с подвързани и „ неуместни “ документи, за сканиране на документи в офиса, в университети, в архиви и библиотеки, в центрове за обработка на документи и така нататък Скенерите от този вид се назовават също бук скенери, скенери за книги „ face-up “, „ over-head “ скенери, от време на време дори „ фотографски скенери “. Това е настолен уред за цифровизация на обекти (не единствено книги или документи, а оригиналите могат да бъдат и обемни — ордени, монети, разнообразни тъкани и някои аксесоари, всевъзможни предмети, артефакти и др.) Устройството, обезпечава значимия принцип за индустриален непрестанен режим на работа: „ да виждаш какво сканираш и да не обръщаш нагоре-надолу, с цел да разгърнеш страницата “, за разлика от плоските скенери, изяснява Драганова. То мигновено прави изображения с високо качество и съхранява файла в нужния формат. Времето за сканиране е по-малко от нужното за прелистване на страница — не повече от няколко секунди, а оптималният формат е А2 (около 40×60 см).
Скенерът е възложен за безплатно прилагане за избран интервал от компания „ АЯ Мсълюшънс “ ЕООД. Техниката ще остане в библиотека „ Родина “ доникъде на септември, когато ще бъде презентирана пред старозагорската общност. Целта е да се покажат опциите му и още веднъж да се слагат на необятно разискване проблемите, свързани с опазването и достъпа до писменото завещание на Стара Загора, съхранявано в локалните културни институти, като и да се генерират хрумвания за споделени отговорности на библиотеки, музеи и общински управляващи при създаване и приемане на тактика и дълготрайна стратегия за културното завещание на града и района, в които да намерят място всички страни.
От 5 години библиотека „ Родина “ работи за създаване на локална политика и дълготрайна стратегия за запазване на старозагорското книжовно културно завещание, в това число за цифровизация на застрашени сбирки в културните институти на Стара Загора. Предложението е да се сътвори районен консорциум и цифрово студио като стъпка към шерване на отговорностите в този развой сред библиотеките и музеите – гаранция за отбягване на дублирането, за реализиране на по-висока успеваемост и за понижаване на разноските при цифровизацията на документите. Библиотека „ Родина “ цифровизира документи от фонда си от 2010 година, а от 2011 година е част от европейската цифрова библиотека ЕВРОПЕАНА.
Дигитална библиотека - http://www.rodina-bg.org/digitalna-biblioteka;
Старозагорска е-памет - http://www.epamet-sz.org/;
Планетарен скенер ЭларСКАН - http://www.elarscan.com/bg/planetaren-skener-za-knigi-ili-prosto-nai-dobriyat-skener-za-vsichko/.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР