Стара Загора. В Стара Загора тържествено беше посрещнат българският патриарх

...
Стара Загора. В Стара Загора тържествено беше посрещнат българският патриарх
Коментари Харесай

Стара Загора: В града тържествено беше посрещнат българският патриарх Неофит

Стара Загора. В Стара Загора тържествено беше посрещнат българският патриарх Неофит, оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора . Негово Светейшество ще взе участие в тридневните празнувания на 50-та годишнина от интронизацията на Старозагорския митрополит Панкратий.
Пред катедралния храм „ Св. Димитър “, дружно с съпътстващите го представители на Светия Синод и църковния хор при патриаршеския храм „ Св. Ал. Невски в София, той беше тържествено посрещнат от Негово Високопреосвещенство митрополит Киприан, регионалния шеф Гергана Микова, заместител регионалния шеф Петя Чакърова, заместник-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова, народния представител Кръстина Таскова, представители на старозагорската епархия и десетки жители. Деца от неделното учебно заведение в храм " Св. Троица " и митрополията подариха на българския патриарх свои рисунки на икони.
Българският патриарх Неофит отслужи заупокойна молитва на гроба на приснопаметния старозагорски епископ Панкратий, който се намира в двора на църквата. Негово Високопреосвещенство митрополит Киприан произнесе прочувствена тирада в памет на своя нравствен дъртак, в която напомни светлата следа, оставена от него като глава на старозагорската епархия.Официалните лица и жителите отрупаха с цветя паметното място.
Утре в 10:00 часа, в общинската зала „ П.Р.Славейков “, патриархът ще открие научната конференция „ Старозагорският митрополит Панкратий като пример на безрезервен архиерей, нравствен ментор и държавник “.
От 19:00 часа, в залата на Държавна опера – Стара Загора ще се състои концерт, отдаден на петдесетгодишнината от интронизацията на Старозагорския епископ. В програмата ще вземат участие Хорът на партриаршеския храм-паметник „ Св.Александър Невски ", Хорът при храм „ Св. Св. Кирил и Методий " – София и Хорът на Държавна опера – Стара Загора.
На 1 октомври в 9:00 часа в храм „ Въведение Богородично “ в Стара Загора Светейшият Патриарх ще оглави Божествената Св. литургия.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР