Стара Загора. Реплика на знамето, свидетел на бунтовните събития през

...
Стара Загора. Реплика на знамето, свидетел на бунтовните събития през
Коментари Харесай

Стара Загора: Първообразът на националния флаг поведе шествието с 300-метровото знаме в града

Стара Загора. Реплика на знамето, очевидец на бунтовните събития през 1875 година в Стара Загора, покрито със популярност в боевете при Шипка и Шейново, поведе през днешния ден колоната с триста метровия народен байрак по пътя-поклонение към Мемориала „ Бранителите “. Първообразът на националния трибагреник в бяло, зелено и алено бе паралелно до друго сакрално за старозагорци знаме, единственото българско знаме, наградено с Орден за смелост – Самарското. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора .
В деня, в който България празнува 140 години от освобождението си, за четвърта поредна година зад тях потегли екзалтираното шествие с 300-метровия народен трикольор, осветлен от старозагорското свещеничество и носен от чиновници от военните формирования, дружно с десетки хиляди поданици и посетители на града, пристигнали особено по този мотив. В пътя-поклон до хълма „ Бранителите на Стара Загора “ след късия водосвет поеха и формалните лица, следвани от конницата на прабългарската школа „ Багатур “ и поданството.
Хиляди в празничния ден изкачиха стоте стъпала към „ старозагорската Шипка ", както в града към този момент назовават Мемориалния комплекс „ Бранителите на Стара Загора ", където по обед се състоя церемониален обред за поднасяне на венци и цветя. Присъстващите се поклониха пред падналите за свободата на Стара Загора и на България. Слово за „ знаменателната и сакрална дата в историята на България, с помощта на която сме членове на огромното европейско семейство и имаме своята национална еднаквост “, произнесе зам.-кметът Иванка Сотирова, която прикани „ да не забравяме имената на нашите революционери, имената на всички тези 14 000 старозагорци, чиито кости лежат в полето на Стара Загора. “
„ За нас е голямо задоволство да забележим това голям брой, това нетърпеливо поданство, което желае да допре знамето и измина целия този път от центъра до величавия паметник. Уважаеми старозагорци, скъпи посетители, позволете ми от името на кмета на най-хубавия град за живеене Живко Тодоров, който взе участие в тържествата на връх Шипка, да ви поздравя за националния празник! Позволете ми да ви благодаря, че сте тук! Сигурна съм, че в идващите години това събитие ще става все-по-популярно “, обърна се към множеството Сотирова.
„ Днес ние за първи път демонстрираме и копие на знамето на Старозагорското въстание, което за всички нас би трябвало да бъде горделивост, че е прототип на националния байрак. Пожелавам здраве, безстрашие, единство и поклонение пред всичко това, което имаме и което би трябвало да тачим и за което да милеем. Да възпитатаваме идните генерации в поклонение пред историята на България, в любов към героите, дали живота си за нея! Нека да я има България, а нашата Стара Загора да бъде благословена! ", сподели още зам.-кметът.
С военни почести бяха поднесени венци от името на Община Стара Загора, Старозагорския гарнизон, регионалния шеф, Общинския съвет, Тракийския университет, Тракийско сдружение „ Одринска епопея “ и „ Мини Марица Изток " ЕАД. Венци и цветя сервираха още представителите на политически, неправителствени и патриотични организации, доста жители. В ритуала присъединяване взеха народни представители, общински съветници, административното управление на града, офицери от Втора механизирана бригада, представители на културни институти и други Сценарист на паметното шествие под наслов „ За свободата... Да развеем българското знаме! " и водещ на ритуала е артистът Ивелин Керанов.
На финала стартира огромен празничен концерт на Общинския фолклорен отбор „ Загоре “, отбор „ Зорница “ при НЧ „ Св. Климент Охридски -1858 “ и други самодейни сформира от града. Режисьор на събитието и тази година е шефът на Драматичен спектакъл „ Гео Милев “ Ивелин Керанов, благодарение на ръководителя на отбор „ Загоре “ Христо Иванов.
Венци и цветя бяха положени през днешния ден на всички монументи, отдадени на Освобождението на Стара Загора - Загора – Паметник на Трета опълченска тайфа и подп. Калитин, Паметник на починалите воини в Джуранлийския пердах, Паметник на починалите във войните старозагорци и Паметник на Старозагорското въстание.
Регионалният исторически музей през днешния ден работи за гости до 18.00 ч. с вход свободен. От 10.30 - 11.30 ч. и от 14.00 - 15.00 ч. се организират демонстрации на оръжие от Руско-турската освободителна война 1877/78 година и мостри на опълченски униформи.
Градската художествена изложба също е отворена с вход свободен за гости от 10.00 ч. до 18.00 ч.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР