Стара Загора. Пред Паметника на загиналите българи и руси в

...
Стара Загора. Пред Паметника на загиналите българи и руси в
Коментари Харесай

Стара Загора: С военен ритуал положиха венци и цветя пред паметника на Джуранлийския бой

Стара Загора. Пред Паметника на починалите българи и руси в Джуранлийския пердах - първият монумент, повдигнат в Старозагорска област след Освобождението на България от турско иго през 1881 година, през днешния ден се състоя боен обред по полагане на венци и цветя от регионалния шеф, Община Стара Загора и Старозагорския гарнизон, Общинския съвет и Община Кюстендил, признателното поданство, патриотични и политически организации. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора.
На 31 юли 1877 година Стара Загора е завладяна от армията на Сюлейман паша след доста тежки боеве, в които взе участие и българското опълчение. При с. Джуранлии, се водят героични и самоотвержени неравни сражения по време на Руско-турската освободителна война. Днес село Калитиново носи името на героя на Самарското знаме подп. Павел Калитин.
В ритуала участваха регионалният шеф Гергана Микова, зам.-кметовете на Община Стара Загора Иванка Сотирова и Красимира Чахова, зам.-кметът на Кюстендил Росица Плачкова, народни представители, общински съветници, доста поданици на селата Калитиново, Дълбоки, Горно Ботево и други Под звуците на химна на Република България присъстващите сведоха глави пред паметта на героите от българското опълчение, съветските воини, починалите старозагорци и поданици на близките села при трагичните боеве, предвестници на Шипченската епопея.
В словото си о.р.полк. Костадинов от Съюза на офицерите и сержантите от запаса „ Поручик Дечо Колев “ напомни историята на основаването на българското опълчение, неговата реликва – Самарското знаме и тежките боеве, които се водят под него.
Наскоро красивият монумент бе реставриран след нанесените предходната година вреди от реставратора Никола Стоянов и екипа му. Възстановен бе съветският императорски герб, каменната сфера и православният мраморен кръст на върха на 13-метровия монумент. Извършена е хидрофобизация на целия паметник със особено вещество, което не разрешава на влагата да доближава до камъка. Възстановени са надписите от южната и северната страна и вътрешния кант в кръста със златен бронз. Монументът е издигнат върху могила по типовия план на проектант Вокар и съставлява каменна четиристранна пресечена пирамида завършваща с кръст.
Петчленна съветска делегация от побратимения град Самара също взе участие в ритуала по полагане на венци и цветя на Паметника на починалите в Старозагорския и Джуранлийския пердах. Утре гостите ще се срещнат с представители на управлението на Община Стара Загора, ще посетят Регионалния исторически музей и Музея на религиите, а в 18.30ч. ще отпътуват за Мемориалния комплекс „ Бранителите на Стара Загора “, където ще следят възстановката, пресъздаваща боевете за Стара Загора през 1877 година и спасяването на Самарското знаме. Кулминацията на програмата за отбелязването на 140 години от боевете край града ще бъде светлинно-звуковият театър „ Молитва за Стара Загора “. Той ще се състои на 31 юли, от 21.00 часа на Мемориалния комплекс „ Бранителите на Стара Загора “.
Историческите данни сочат, че регионът, където е повдигнат паметникът, на 17 и 18 юли (ст.стил) 1877 година се е водил съдбоносен конфликт сред отряда на херцог Николай Максимилианович и многочислена турска конница, дислоцирана в с.Джуранлий (днес Калитиново). Според командира на I бригада на българското опълчение - полковник Ф.М. Прерадович, щабът на херцог Максимилианович е бил ситуиран на могила, тъкмо където 4 години по-късно е построен паметникът.
Боевете край Стара Загора, които се водят на 19/31 юли 1877 година, се смятат за бойното кръщение на Българското опълчение. В сражението вземат участие Старозагорският съветски гарнизон, в чийто състав са дружини на Българското опълчение, и Централната турска войска. Едновременно с боевете край Стара Загора се водят сражения при Нова Загора и Джуранли.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР