Стара Загора. Община Стара Загора започва паркоустрояване, благоустрояване и подобряване

...
Стара Загора. Община Стара Загора започва паркоустрояване, благоустрояване и подобряване
Коментари Харесай

Стара Загора: Започва реконструкцията на парк „Митрополит Методий Кусев“

Стара Загора. Община Стара Загора стартира паркоустрояване, благоустрояване и възстановяване на физическата среда на парк „ Митрополит Методий Кусев ”, в границите на втория стадий от реализацията на плана „ Зелена и налична градска среда за жителите на Стара Загора ”, включен в Интегрирания проект за градско възобновяване и развиване. Той се осъществя по Оперативна стратегия „ Региони в напредък 2014-2020 “ и е на обща стойност 7, 052 млн.лв. с Данък добавена стойност. На 15 ноември, от 12.00 часа, под Арката на входа на парка ще бъде направена алегорична първа копка за старта на реконструкцията. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора .
След извършена открита процедура по Закон за обществените поръчки за реализатор е избран „ Водстрой 98 “ АД, гр. София. Срокът за довеждане докрай на плануваните строително-монтажни работи е 270 календарни дни.
Общата повърхност на парка е 3200 декара, от които 60 хектара имат статут на монумент на градинското и парково изкуство с категория " национално значение ". Паспортизирани са 2 800 дървета, главно към алеите, маркирани са и дърветата с необикновен статут. В парка порастват редки и неповторими растителни типове, някои от които персонално засадени от митрополит Методий.
Основните действия плануват възобновяване и реорганизация на входното пространство към фонтана „ Жабките ”, шадраваните и настилките по централната алея, Малкото „ Аязмо “, Алековия ъгъл, детската площадка под летния спектакъл, пространството към параклиса и фонтана, игрищата с околното пространство, детската площадка по западната алея и перголата с розите. Те включват и създаване на въжена градина на поляната под Кривите огледала, нова спортна площадка под „ Хижата “ с ъгъл с велоатракции и боулдъри, оформяне тук-там и поляни за пикник, заслони, както и на тоалетни към съществуващите здания. „ Аязмото “ ще бъде оборудван с нова паркова мебел с неповторим дизайн, основан особено за парка.
Предвижда се основаване на зелени направления, разположени главно по направленията с екзотични и вековни дървета и екопътеки, които ще водят до присъщи места и гледки в парка. Ще бъде основана система от велоалеи и наличен маршрут за хора с увреждания.
С цел опазване духа на парковата среда се планува възобновяване и обогатяване на дендрологичния състав в парка посредством замяна на компрометираните типове. Редиците от кипариси по западната алея поетапно ще бъдат сменени, заради постигане на пределна възраст. Екземплярите от Източната туя ще бъдат попълнени с Кълбовидна туя с по-ниска и по-широка корона. Възстановяват се присъщи гледки, групи, композиции от първичната визия на парковото пространство – саксиите с палмите по стълбите по основната алея, малко по-късно построения розариум към шадравана с жабките, перголата с розите, пространството към паметниците и други
Ще се основат и нови тематични пространства като „ Пътеката под кипарисите “- ситуирана западно от източната обходна алея, „ Поляната с Кедрите “, „ Поляната с Алепския бор “ и други На поляната с Атлаския кедър, ситуирана западно от игрищата за бадминтон /бившия разсадник/, се намират най-интересните типове в парка – Pinus maritimа, Pinus ponderosa, Gimnocladus, Ginkgo biloba, Pinus halepensiis Brutia, Abies pinsapo и други След осъществяване на нужните фитосанитарни мероприятия пространството ще се трансформира в Експозиционна поляна.
Реставрацията и рехабилитацията на пешеходните алеи, тротоари, площадни пространства и стълби, ще се правят единствено с достоверни материали – каменни цепени плочи, гранитни павета и бордюри. Главните пешеходни алеи ще бъдат от асфалтобетон с финишен пласт от подбрани фракции валиран филц.
Предвижда се и реорганизация на всички водни площи, възобновяване първичната визия на фонтана „ Жабките “, цялостна рехабилитация на всички чешми в парка, създаване на автоматизирани поливни системи на територията на Малкото Аязмо, пространството към „ Жабките “, територията към Бадминтон игрищата и Кривите огледа, Експозиционната поляна.
Парковото осветяване ще се подмени напълно, планувана е система за видео наблюдаване, както и образна връзка – осведомителни табла, указателни и осведомителни табели, лого система.
На територията на “Аязмото ” няма да се позволява нарушаване на границите на паметника на културата, разширение на тангиращи улици, създаване на паркинги, подлези и надлези, прокопаване на тунели, ново обемно строителство, разполагане на краткотрайни постройки и павилиони, краткотрайни атракционни уреди, както и надстрояване, продължение на съществуващи здания в рамките на паметника на културата. Допуска се единствено възобновяване на изчезнали детайли на композицията на градината, когато се базира на достоверни материали – проекти, фотоси и други сходни.
Подмяна на материала на достоверни архитектурни детайли се позволява при техническа нужда, като бъде указана датата на подмяната. Подмяната на загиващи дървесни типове и такива, изгубили декоративните си качества ще става тъкмо по място и тип.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР