Стара Загора. На официална церемония ще бъде представена нова техника

...
Стара Загора. На официална церемония ще бъде представена нова техника
Коментари Харесай

Стара Загора: На официална церемония ще бъде представена нова техника за прецизна диагностика на пациентите в Комплексния онкоцентър

Стара Загора. На публична гала ще бъде показана нова техника за прецизна диагностика на пациентите в Комплексния онкоцентър. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора . Откриването на Хибридната СПЕКТ/KT система в отделението по Нуклеарна медицина на Комплексния онкологичен център – Стара Загора ще се състои на 22 януари 2019 година в 11.00 часа. Новата техника е щадяща и разрешава по-точна и прецизна диагностика на пациентите с онкологични и неонкологични болести. Апаратурата е закупена със средства по самодейност JESSICA, част от Оперативна стратегия „ Регионално развиване “ 2007 – 2013 година, според Договор за заем сред „ Комплексен онкологичен център – Стара Загора “ ЕООД и Регионален Фонд за Градско Развитие АД и Сосиете Женерал Експресбанк АД.
Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан е поканен да извърши церемониален водосвет на пространствата.
Отделението по Нуклеарна медицина към “КОЦ – Стара Загора ” ЕООД е оборудвано от декември 2018 година с последно потомство хибридeн SPECT/CT уред – Symbia Intevo Bold, Siemens. В България има шест такива апарата, всички в София. Наличието на модерното съоръжение и в Стара Загора е от изключителна значимост за пациентите. Екипът на отделението, отпред с доктор Диана Гешева, с дълготраен опит в SPECT проучванията, е минал образование за работа с новия уред, извършено от задгранични и български приложни експерти на компания Сименс Хелткеър.
Здравноосигурените лица се изследват по амбулаторни процедури №35 и №37 по контракт с НЗОК. Здравно неосигурените пациенти и тези по избор заплащат проучванията по одобрен ценоразпис на „ КОЦ – Стара Загора “ ЕООД. При осъществяване на съответното проучване, всеки пациент е належащо да даде самостоятелната си здравна документи с предишни образни и нуклеарно-медицински проучвания – SPECT, SPECT/CT и PET/CT.
Пациентите се одобряват за проучване след авансово записан час на регистратурата на отделението по Нуклеарна медицина на телефон 042/614 163 всеки работен ден от 07.30 до 14.00 часа.
Най-бързо разрастващите се образни способи са хибридните образни способи PET/CТ и SPECT/CТ. Symbia Intevo Bold e хибриден уред, който съчетава два кардинално разнообразни метода – нуклеарно-медицински и компютър-томографски. Предимствата на тази инсталация пред останалите образни способи е приемането на хибриден 3D облик. Това е неповторимо функционално морфологично изображение, което съчетава преимуществата на двата метода с по едно и също време приемане на информация за функционалността, топографията и структурата на патологично променения орган в едно проучване. Резултатът по този метод става доста по-прецизен и прецизен. Хибридните SPECT/CТ облици, получени от комбинирането на двата образни метода, дават до 30% по-точна диагноза спрямо потреблението единствено на сцинтиграфско или на компютър-томографско проучване.
С новият SPECT/CТ уред могат да се изследват всички органи на човешкото тяло. Основното приложение е осъществяването на прецизна диагностика в региона на онкологичните болести, при тумори на гърдата, простатата, белия дроб, щитовидната жлеза и други Използването на SPECT/CТ апаратурата ще усъвършенства доста ранната диагностика и стадирането на онкоболните, което е в основата на сполучливото, модерно лекуване. Поради това, че проучването е целотелесно, по едно и също време с локализирането на тумора се получава и информация за околните и далечни метастази. Ранното разкриване на рецидиви на онкологичното заболяване и следене на резултата от приложената терапия също е огромно преимущество на метода.
Хибридният уред предлага също необятни диагностични благоприятни условия и при доста неонкологични болести в нефрологията, пулмологията, ендокринологията, неврологията, ревматологията и ортопедията. С новата инсталация ще се разширят доста диагностичните благоприятни условия с въвеждането на нови модерни способи за диагностика.
Не на последно място с потреблението на хибриден SPECT/CТ уред се понижава лъчевото натоварване на пациентите, заради използването нови модерни технологии, на по-ниски дози радиофармацевтици и нискодозова компютърна томография.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР