Стара Загора. И тази година в китното село Преславен се

...
Стара Загора. И тази година в китното село Преславен се
Коментари Харесай

Стара Загора: За пети път в село Преславен зажънаха нивите ритуално

Стара Загора. И тази година в китното село Преславен се събраха поданици и посетители, с цел да отбележат празника на житото „ Пътят на хляба “. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора . Пъстро фолклорно празненство бяха подготвили от локалното кметство, читалището „ Димитър Наумов - 1908 “ и пенсионерския клуб, което не бе помрачено от юнския дъжд. С ритуално зажънване на равнищата стартира още сутринта отбелязването на празника. По обяд, на площада в центъра на Преславен бе формалното разкриване на станалото емблема събитие.
„ Винаги с наслада съм посетител на вашето село и на вашия празник. Настроението, с което ни посрещате, се усеща! “, обърна се към жителите и гостите Таньо Брайков, ръководител на Общинския съвет в Стара Загора. „ На последното съвещание, което имахме преди дни, взехме решение да бъдат именувани улиците в Преславен, по този начин както пожелахте. Друга добра вест, която желая да ви споделя, е че през идващия месец стартира по този начин упования ремонт на Здравната работа в селото. Предстои да бъдат рехабилитирани още тротоарите и улиците в тази част. Весел да ви е следващия празник на хляба “, сподели още Таньо Брайков.
Освен ръководителя на старозагорските старейшини, посетители на тържеството бяха още общинският консултант Николай Николов, публичният медиатор Надежда Чакърова – Николова, кметове и кметски наместници от региона, както и десетки радетели на фолклорните празници.
„ Имам удоволствието и тази година да поздравя жителите и гостите на нашето село и да открием празника на житото и хляба. На тях се е осланял българският народ “, насочи привет кметът на селото Митьо Митев. „ Благодарен съм на Община Стара Загора, че имаме поддръжката ѝ – освен за реализацията на тържеството през днешния ден. Благодаря на всички, които оказват помощ на Преславен. Веселете се от все сърце и дано празникът ни събира дружно и отсега нататък! “, добави кметът.
Колоритът на тържеството бе допълнен от месене, точене и печена на обичайните преславенски гюзлеми, както и от кулинарна галерия на тестени произведения, излезли отдолу под ръцете на майстори от цялата община. Десетки професионални и самодейни фолклорни сформира озвучиха с песни и танци петото издание на „ Пътят на хляба “. Празнично жътварско хоро се изви в центъра на Преславен в края на тържеството.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР