Стара Загора. Действащият към момента Закон за движение по пътищата

...
Стара Загора. Действащият към момента Закон за движение по пътищата
Коментари Харесай

Стара Загора: Депутати, експерти и браншови представители над 3 часа обсъждаха промените в Закона за движението по пътищата

Стара Загора. Действащият все още Закон за придвижване по пътищата да бъде разграничен на три обособени нормативни акта, обсъждаха над 3 часа в Стара Загора народни представители, специалисти и браншови представители. Инициативата за полемиката към плановете на Закона за придвижване по пътищата, Закона за водачите на моторни транспортни средства и Закона за пътните транспортни средства бе на народните представители от ГЕРБ-Стара Загора Борис Кърчев и Радостин Танев, които са членове на Комисията по превоз, осведомителни технологии и известия. Това оповестиха от пресцентъра на партията .
„ Въпросите, които обсъждаме през днешния ден, засягат всеки един, който е част от транспортния отрасъл, само че и всеки един водач. Идеята на общественото разискване бе да има противоположна връзка сред законотворците и обществото “, сподели при започване на срещата Радостин Танев.
„ Подобна среща бе извършена в София, в този момент сме в Стара Загора, ще се случат още няколко такива, с цел да бъдем оптимално точни и съответни при завършването на плановете и гласуването им в Народното събрание “, акцентира Станислав Иванов, който е зам.-председател на Комисията по превоз, осведомителни технологии и известия в Народното събрание.
Идеята на разделянето на Закона за придвижване по пътищата стои на дневен ред от няколко години, стана ясно по време на срещата с специалистите. „ По този метод ще има изясненост и няма да се постанова да актуализираме и променяме. 21 пъти е бил допълван Законът за по-малко от 5 години “, съобщи Дамян Войновски - зам.-директор на Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “. Той показа плана на нормативен акт, който обгръща пътните транспортни средства. „ Тук ще са ясно регламентирани техническите параметри и редовност, регистрацията и техническото обслужване и други. Целта му е на едно място да се откриват всички условия към транспортните средства. Не, ние не желаеме да затваряме сервизи и пунктове за прегледи, както се спекулира, а желаем да бъдат регламентирани ремонтът и техническото обслужване на МПС-тата, за тези услуги да имат гаранция, да бъдат транспарантни, както и да са безвредни “, изясни още той.
В плана на Закона са наранени още продажбата на авточасти втора ръка, както и условията към пунктовете за механически прегледи. Заложен е още и указател на транспортните средства, в който ще се събира цялостна информация за МПС-то от влизането му в страната до неговото физическо заличаване. От данните, които бяха изнесени от специалистите, стана ясно, че по българските пътища главно се движат коли, които са над 15 години (68%), над 20-годишните возила са 35%, а новите, до 5 години, са едвам 3,6%.
Обсъдени бяха проблемите на транспортния отрасъл, като главен за тях е неналичието на нови работни фрагменти. От страна на превозвачите бяха направени разнообразни оферти, които да допринесат за повишение на интереса на младите водачи към специалността. Предложение бе обещано и да се откри, със период, правото да се кара автомобил с десен волан на територията на страната, защото техническите му специфики не дават отговор на признатите в страната стандарти, съгласно част от присъстващите.
Законът за водачите ще обхване всички условия при образованието и издаването на свидетелства за правоуправление. „ С това се цели да намалее поднормативната база, дава се опция да се уточни. Въвеждаме по-високи условия за надзор при практическия изпит и сътворяваме опция за по-комплексен научен. Освен листовките е допустимо да се вкара и видео вид, както е в други страни. Целта е да оценим усещанията на бъдещите водачи. Предвидено е усилване на психическите проучвания, както и налагането на нови наказания и нови превантивни ограничения “, заключи Дамян Войновски.
„ Благодаря на всички, които се включват с съответни оферти. Приемаме още такива. Работната група има задачата да усъвършенства цялостната пътна сигурност и конюнктура, посредством ясни и прецизни правила кой защо и по какъв начин дава отговор “, добави по тематиката и комисар Бойко Рановски - шеф на отдел „ Пътна полиция “, при Групово дело „ Национална полиция “. Темата за сигурността на пътя засегна и контрольор Тихомир Тодоров, от отдел „ Пътна полиция “, при Групово дело „ Национална полиция “.
Промените, влизащи в пакет „ Мобилност “ 1 и 2, които следва да се гласоподават на 24 май, в европейската комисия по превоз, разиска с присъстващите в залата евродепутатът Андрей Новаков. „ Осем са директивите, които обгръща пакетът. В този тип е недопустимо приемането му “, безапелационен бе Новаков. „ В последната една година нещата не са розови, до този миг в Европейския парламент не сме се разделяли по този метод на народен принцип. Няма политика, а география. На наша страна е обективната логичност, тъй като дефинициите, които са заложени в документите, са неразбираеми. Контролът и терминологията също не са конкретизирани “, акцентира евродепутатът. Той даде образец с компании, които са вложили милиони в усъвършенствания и основаване на условия за водачите си за нощуване в камионите, които съгласно текстовете в този момент ще би трябвало да спят в хотел. „ Това изискване може да бъде задоволително единствено в случай че с европейски пари бъдат основани паркинги, на които ще можеш умерено да оставиш транспортното средство “, добави Новаков, като акцентира, че е безапелационен за отпадане на изискването всеки да носи трудов контракт на над 20 езика в себе си.
Превозвачите, които бяха част от полемиката, бяха безапелационни, че при приемане на новите условия от Екологичен потенциал, това би било пагубно за огромна част от тях. Те дадоха образец с едно от изискванията за прекосяване на граница и извършване на работа за 72 часа за непостижимо, в случай че това се случва в огромни по повърхност страни. „ Това е директивата, която основава най-големи проблеми “, акцентира Андрей Новаков. „ Какъв ще е контролът, по какъв начин ще се засича кой по кое време влиза, също не е конкретизирано, макар че не желая да ви давам напразни очаквания, че тези неща ще бъдат регламентирани и ще бъдат действително съобразени с превозвачите. Необходим е доста по-обширен разговор и със синдикалните организации на транспортния отрасъл “, сподели още Новаков.
В полемиката присъединяване взеха представители на Българско обединяване на водачите, на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка, на Асоциацията на производителите и вносителите на автомобилни гуми и други браншови организации. На срещата участваха още зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, депутатът Маноил Манев, отрасловият зам.-кмет на Община Стара Загора Йордан Николов, ръководителят на Общинския съвет Таньо Брайков, общински съветници и други.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР