Стара поговорка гласи: Няма копита, няма кон. Истината е, че

...
Стара поговорка гласи: Няма копита, няма кон. Истината е, че
Коментари Харесай

Грижа за копитата на коня

Стара сентенция гласи: Няма копита, няма кон. Истината е, че копитата на коня изискват особено внимание и характерни грижи от подковач на всеки четири или шест седмици.

Конското копито доста прилича човешките нокти. То може да бъде подрязано и поддържано напълно безболезнено. Видимата част съставлява рогово вещество, формирано от кератин и протеин.

Здравето на коня неизбежно зависи от грижата за копитата. Обикновено, те са два цвята - тъмнокафяви или черни и бежови. Тъмните са по-здрави, до момента в който светлите са по-меки. Задните са с малко по-различна форма от предните, по-тесни са и се нуждаят от подкови с друга форма.

Подковаването на конските копита се прави за спомагателна отбрана. Това ги прави по-лесни за поддръжка. Те се резервират в положително положение и без изхабяване до идващото подкастряне. Някои вклиняват дребни шипове в подковите, за по-добро сцепление.

Копитата на коня би трябвало да се подрязват постоянно, даже той да не се язди. Освен че защищава копитото от пострадвания, тази процедура оказва помощ на подковача да ревизира за зародили проблеми. Ако конят стартира да куца, то повода неизбежно се търси преди всичко в копитата. Преди и след всяка езда те би трябвало да се ревизират.

 Грижа на копитата на коня

Един от най-срещаните проблеми при конете е цирей на копитото. Въпреки необятното му разпространяване, той е сложен за разкриване. Абсцесът е зараза под кожата, а в копитото е сложен за разкриване. Ветеринарният доктор или подковача могат да спомогнат за локализиране на казуса. След това циреят се дренира, копитото се превързва, а цялото лекуване лишава седмици.

Тежестта на коня се разпределя сред четирите крайници. Тя минава през костите на краката и попада директно в копитата. Следователно огромна част от тежестта се поема от самото копито. И даже най-малкото неразположение като камък в копитото или подковата, могат да причинят неразположение и мощна болежка у животното.

Важно е да се следи за куцота при зрелите коне, с цел да сте сигурни, че когато откриете казуса, той няма да е необратим.

Грижата за копитата на коня би трябвало да се следи от притежателя му. И не забравяйте - колкото повече грижи полагате, толкоз по-малко проблеми ще имате.

Вижте още вярната грижа за копитата на коня зимата.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР