Стара Европа, Щатите, а и целият свят дишат праха на

...
Стара Европа, Щатите, а и целият свят дишат праха на
Коментари Харесай

Банкерките се шегуват: Все още има място и за мъжете

Стара Европа, Щатите, а и целият свят дишат праха на България. ”Bulgaria is first ” по квота на дамите в банковия бранш това е безспорен факт. Докато Европейската комисия отново съживява проектите за наложителни квоти за дами в управителните препоръки на фирмите на фона на бавния прогрес към полово тъждество измежду топ мениджърите, за нас това от дълго време не е проблем. Красиви, горди и интелигентни професионалистки освен работят на основни места в банките, само че и вещо ги управляват.

Къде сме ние, къде са те?

Еврокомисарят по въпросите за равенството споделя пред публицисти, че квотите " могат да бъдат доста грозна дума ", само че също са и " нужното зло, в смисъл, че ние би трябвало да използваме квоти, тъй като другояче ще чакаме още 100 година нещата да се трансформират от единствено себе си ".

Според брадясалата към този момент проектодиректива от 2012 година европейските компании ще бъдат глобявани, в случай че не подсигуряват, че минимум 40% от местата на самостоятелните шефове в борда са заети от дами. Но предлагането беше отхвърлено от страни от Централна и Северна Европа, в това число и от Англия.

Браво бе, демократи - пазарници!

В Европейски Съюз дамите съставляват ¼ от самостоятелните шефове (26.4%), само че от 2015 година има закъснение на нарастването на този %, демонстрира изследване на Комисията от 2019 година. Още по-рядко има дами на топ позиции: единствено 7.5% са ръководители на управителни препоръки и 7.7% са изпълнителни шефове. В Малта, Гърция и Естония дамите съставляват по-малко от един на 10 самостоятелни шефове.

А ето ги и тях, нашите финансови прими



Питам Весела Джиджева , член на УС и изпълнителен шеф на Инвестбанк, има ли заплаха от прекомерна феминизация в банковия бранш. „ Не бих споделила. Има почтено място и за мъжете ”, смее се Весела. Тя е в комбиниране 4 в 1 – три деца и една банка и споделя, че не й тежи – въпрос на обич и... организация на времето.

Защо България се движи с изпреварващи темпове във връзка с дамите във висшия банков мениджмънт? „ Това ни е даденост – не от през вчерашния ден. Едва ли в най-новата ни история има доста образци за разделяне на мъжки и женски специалности. Дори и при социализма подобен вододел нямаше ”, разяснява Петя Димитрова , основен изпълнителен шеф и ръководител на УС на Пощенска банка. Тя счита, че западният подем постоянно се е крепял единствено на мъжки плещи, дамите са плащали цената, седейки до печката у дома. „ Ние, българските дами, сме имали постоянно еднакъв късмет със мощния пол ”, добави тя.



„ Да е цветущ хубавият интернационален празник на всички дами! ”. Така възторжено одобри анкетата на в. „ БАНКЕРЪ ” Диана Митева , изпълнителен шеф на Банка ДСК и началник на направление„ Банкиране на дребно “. „ Българската банкова система потвърждава, че дамите могат да бъдат сполучливи, в това число и като ръководители на най- високи позиции. Това, несъмнено, изисква разнообразни качества като усърдие, непримиримост, дисциплина и креативност. И всичко това съчетано с немалка упоритост и щипка женска вътрешен глас! ”, сподели тя.



Провокирам Ани Аспарухова , основен изпълнителен шеф на Търговска банка Д с многото вицове за разхитителното отношение на дамите към парите. „ Баланс се реализира единствено от двата вида хора, пардон – пола ”, пошегува се тя.  И прибавя съществено: „ Когато сме отпред на банки, вицовете не костват, ние работим с непознати средства и ревностно пазим парите на хората ”, безапелационна е Аспарухова.

„ Прав сте, изпреварваме доста страни по броя на дамите в управите на банките. Но не бих говорила за феминизация. По-скоро става въпрос за равни благоприятни условия и равни права ” Това сподели Теодора Петкова , наскоро изкачила стръмния път до върха - ръководител на УС и основен изпълнителен шеф на УниКредит Булбанк. Питам я какво подават в банките дамите на топмениджърски места. Диалогичност и синергия, дава отговор ми тя с готовност да продължи изброяването. Предупреждавам я да не увредим правото на мъжете да си мислят за себе си това, което си мислят. Тя се усмихва и добавя, че би трябвало да има баланс сред разсъдък и страст, без да поляризира тези понятия по сексуален симптом. Но... „ дискриминирането ” продължава: „ Ние носим в банките угриженост, доверие, градим мостове за взаимоотношение ”. Все отново Петкова е и член на УС на Съвета на дамите в бизнеса в България.



Защо ли България толкоз ясно, постъпателно и необратимо постанова българките в банковия мениджмънт попитахме Надя Кошинска , член на Управителния съвет и Директор на дирекция „ Банкиране на МСП “ в ПИБ. „ Това е исторически обусловено ”, безапелационна е тя. „ При социалистическия строй дамите в банките бяха доста, тъй като на мъжете тази специалност не им се струваше задоволително влиятелна. След 89-а, създаваните частни банки пък в огромна степен разчитаха на представителки на нежния пол. Сега още веднъж има акцент върху дамите, тъй като те са по-организирани и по-иновативни от мъжете ”. В това е уверена Кошинска. Все отново прецизира, че това е правилно и по принцип, само че изключително мощно важи от позиция на мотивацията за тази характерна активност.



Не мисля, че има подобен феномен, както го наричате вие. Не ми харесва и думата „ феминизация ”, става дума за причинност. Това разяснява Мария Гунева , заместител ръководител на УС и изпълнителен шеф на Асет банк. Става дума за експертиза, която с нищо не отстъпва от тази на мъжете. Жените носим  и добра позитивна емоционалност, което е значимо за напрегнатата работа. Ние внасяме интуитивност в активността, добави тя.

Ани Ангелова пък разви забавна доктрина за естествената съдба на мъжете в труда изобщо и съответната рефлексия на публичното усещане. По тази причина на нас ни трябват повече старания, с цел да се потвърдим,  сподели банкерката, която е член на УС на Райфайзенбанк България и изпълнителен шеф. Тя е уверена, че в тази връзка представителките на нежния пол са по-трудолюбиви.



„ В западните общества фактически има бариери пред кариерното израстване на дамите, като те са най-много психически ”, разяснява Татяна Иванова и можем изцяло да й се доверим, тъй като е работила и във Франция, и в Русия. „ Що се касае до дамското наличие в банковия бранш у нас, работата на всяка банка е обвързвана с ръководство на огромни екипи от хора. Затова качества като емпатия, вътрешен глас, мощно развито възприятие за отговорност и грижа,  дават естествено преимущество на дамите при заемане на управителни банкови позиции ”, споделя банкерката, която е член на УС на ОББ и на кънтри мениджмънт борда на КВС Груп в България.



Нежното настъпление

Когато през 2006 година Норвегия вкара квота от 40% за дамите шефове на публично-търгувани компании, влезнала в действие през 2008 година, тя беше първата. Фирмите, неотговарящи на това изискване, теоретично биха могли да бъдат наложително закрити, макар че в реалност нито една компания не е била сполетяна от такава орис.

Оттогава квотите за дами на управителни постове са били наложени в Белгия, Исландия, Италия, Холандия и Испания (макар и с не толкоз строги наказания: по принцип неотговарящите на условието компании би трябвало да обяснят в годишните си отчети за какво не са съумели и какво обмислят да направят).

Малайзия вкара квота от 30% за новоназначените в бордовете на шефовете, а Бразилия - 40%, въпреки и единствено за държавните компании. Правителствата на няколко други страни, всред които Австралия, Англия и Швеция, заплашиха, че ще наложат квоти, в случай че компаниите не назначат повече дами шефове непринудено. В подобен случай изниква въпросът:

Защо квотите по пол стават толкоз известни?

Една от аргументите е възходящата непоносимост към безусловно замръзналата доброволна смяна. Почти на всички места в развития свят дамите са повече от всички приключили влиятелно обучение, само че заемат по-малък дял в работната мощ по вертикалата на корпоративната стълбица.

Защитниците на квотите се надяват, че с времето един осезателен растеж на каузи на дамите на управителни длъжности ще промени настройките в обществото. Те се базират на резултатите от закон, признат през 1993 година в Индия, който резервира позиции за дамите в случайно определени селски препоръки. Десетилетие по-късно дамите са по-склонни да се борят и да завоюват изборните длъжности в тези села, които по случайност са имали непокътнати позиции за дами в предходните два вота.

Българките без квоти и евроукази

са си извоювали влиятелните управителни постове в банките. С сексапил и безстрашие, с тактичност и упоритост те са нежната мощ в света на парите.

Честит празник!

 

P.S.

Разбира се, по върховете на банковата ни система има още доста дами, заслужаващи думите им да бъдат чути. Но отворихме тематиката празнично и пред тип спешната конюнктура не успяхме да открием всички.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР