Стар сателит на НАСА, изстрелян през 80-те години на миналия

...
Стар сателит на НАСА, изстрелян през 80-те години на миналия
Коментари Харесай

„Мъртъв“ сателит от 80-те години падна обратно на Земята

Стар спътник на НАСА, изстрелян през 80-те години на предишния век и от дълго време трансформирал се в галактически отпадък, се върна назад на Земята, заяви американската галактическа организация. Тежащ съвсем 2.5 тона, той навлезе назад в атмосферата и падна в Берингово море.

НАСА очакваше по-голямата част от спътника да изгори в резултат на високата температура при продупчване и минаване назад през атмосферата, само че съгласно информацията някои съставни елементи са се запазили.

Агенцията изстреля спътника ERBS през 1984 година с галактическата совалка Challenger, с цел да изследва по какъв начин Земята всмуква слънчевата сила от Слънцето. Сателитът също по този начин е изследвал стратосферата, мерил е дебелината на озоновия пласт и други атмосферни съставни елементи, като водна пара, аерозоли и азотен оксид.
 Български камери на Луната и на Марс
ERBS беше част от програмата на НАСА за три сателитни бюджетни опита, свързани със земна радиация. По проект той трябваше да продължи единствено две години и да завърши през 1986 година Но продължи работата си до 2005 година, когато НАСА в последна сметка го изведе от употреба. Така през миналите близо две десетилетия той бе просто още един 2.5-тонен галактически отпадък.

ERBS надалеч надвиши упования си двугодишен експлоатационен живот, работейки до изтеглянето си през 2005 година “, написа НАСА в своето изказване. „ Неговите наблюдения помогнаха на откривателите да измерят резултатите от човешките действия върху радиационния баланс на Земята. “

Че спътникът ще падне назад на Земята, стана публично ясно предходната седмица. Тогава НАСА сподели, че рискът от падащи парчета, които да наранят хората, е към 1 на 9400.

Изгарянето при наново нахлуване в атмосферата се оказа подобаващ край за близо 40-годишния спътник ERBS, само че също по този начин е увещание за продължаващата заплаха, която галактическият отпадък може да съставлява в орбита и на Земята.
 Заплита се галактическа конспирация за милиарди
Миналата година Китай изстреля две ракети Long March 5B, с цел да помогне за построяването на своята галактическа станция Tiangong, по една през юли и ноември, от които паднаха големи части парчета върху Земята. Всяко от изстрелванията изхвърли 23-тонно (21 метрични тона) ракетно ядро, което навлезе наново по неконтролиран метод.

В края на декември Филипинската галактическа организация издаде предизвестие към обществеността за падащи парчета от ракета от друго китайско изстрелване на 29 декември, отбелязва Space.com.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинсателит галактически отпадък НАСА Земята ПоследниНай-четениХай-тек 28 „ Мъртъв “ спътник от 80-те години падна назад на Земята Финанси 64 След сполучливия Мондиал Катар желае да съживи своя фондов пазар Компании 424 Microsoft ще влага 10 милиарда $ в ChatGPT Енергетика 288 Светло бъдеще чака норвежките газ и нефт Компании 25112 Без жалост: Apple дава отговор на рецесията с продажбите с парадоксални цени? Компании 10561 Репресираният Джак Ма се отхвърля от контрола върху Ant Group Компании 5470 Новината за Джак Ма изстреля акциите на куп компании нагоре Пазари 5180 Апетит за злато: 3 страни купиха 55 тона за месец Всички новини11:40 Финанси 28 След сполучливия Мондиал Катар иска
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР