Станция за телемедицина в УМБАЛ Бургас бе официално открита по

...
Станция за телемедицина в УМБАЛ Бургас бе официално открита по
Коментари Харесай

Откриха станция за телемедицина в Бургас

Станция за телемедицина в УМБАЛ Бургас бе публично открита по пилотен план на общината през днешния ден в наличието на министъра на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев, кмета Димитър Николов и шефа на лечебното заведение доктор Бойко Миразчийски.

Станцията се намира в новия корпус на болничното заведение. Инсталирано е ново съоръжение, благодарение на което бе осъществена първата консултация посредством аудио-визуална връзка с консуматори на Дома за остарели хора „ Цвета и Янка Върбанови “. Има и две мобилни станции, които се намират в домакински обществен патронаж, където ще бъдат обслужвани близо 1000 консуматори и още 30 в Дома за остарели хора.

„ Проектът за високотехнологична телемедицина беше сбъднат в извънредно къси периоди. Той е в самото начало, въпреки да визира доста точки, и ще помогне на доста хора. Това е бъдещето на медицината “, сподели министър Меджидиев.

По думите му в идващия месец – месец и половина в университета в Бургас ще бъде открит и обучителен център. „ Той ще помогне на фрагментите и ще образоваме студентите в тази сфера. Това е първа стъпка на пилотния план, който реализира Община Бургас. Започнахме с две гимназии в София, а по-късно ще има сходни планове и в други градове на страната ”, посочи министърът.

Д-р Меджидиев акцентира, че при скорошното си посещаване в Израел е видял на процедура приложението на телемедицината. „ Телемедицината е във всяка една точна на тази страна. Това е една страна с най-високотехнологична медицина. Взимаме хрумвания от там ”, уточни той.

„ Имам уверението на софтуерните експерти, че до месец ще имаме опция за слагане на гривни на един огромен брой от тези пациенти, които непосредствено в действително време да наблюдават главните витални индикатори, и когато имаме отклоняване от тях в централата на звената, които следят, да се получава сигнал, и даже когато пациентите не са осъзнали, да може да се реагира “, сподели още доктор Меджидиев.

Той добави, че лекарите ще разполагат със специфичен куфар с набор от устройства, който ще дава опция за проучване на съществени кръвни индикатори. „ Имам уверението на софтуерните експерти, че в скоро време на множеството от пациентите ще могат да се слагат гривни, които в действително време да наблюдават главните им витални индикатори “, сподели министърът.

„ Коронавирус пандемията като с лупа сподели проблемите в опазването на здравето, изключително неналичието на медицински експерти и достъп до качествени съвещания “, сподели кметът на Бургас Димитър Николов. По думите му това изключително важи за възрастните пациенти, които в огромната си част са самотни и имат усложнения да доближат до здравна помощ.

„ Тази услуга може да бъде развита освен в град Бургас, само че и в региона “, добави Николов.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР