Становище на прокуратуратаНеравно третиране на съдии и прокурориИмало противоречиви норми,

...
Становище на прокуратуратаНеравно третиране на съдии и прокурориИмало противоречиви норми,
Коментари Харесай

Законопроектът за съдебната власт имал сериозни недостатъци

Становище на прокуратурата
Неравно отнасяне на съдии и прокурори

Имало спорни правила, които се нуждаели от неизбежни редакции

“Предложеният план на Закон за правосъдната власт (ЗСВ) съдържа съществени дефекти и спорни правила, които постановат в допълнение разискване и неизбежна редакция на забележителна част от текстовете. В него са заложени противоконституционни правила и законодателни решения, които не могат да бъдат обяснени по различен метод с изключение на като резултат от умишлен и политически стимулиран блян за неравно отнасяне на съдиите и на прокурорите и следователите, показва основният прокурор ”. Това се споделя в мнение на прокуратурата, изпратено от и. ф. основен прокурор Борислав Сарафов до министъра на правораздаването Мария Павлова.

В мнението е изработен обширен обзор на предложенията за промени, като са изложени причини за това, че някои от тях не подхождат на Конституцията и са в несъгласие с правилата на правовата страна. Други пък били “неясни, непрецизни, вътрешнопротиворечиви, извънредно неудачни ”.

В мнението е маркирано, че в плана за Закон за съдебната власт се планува преструктуриране на прокуратурата по метод, който не подхожда на структурата на съдилищата, открита в Конституцията. Закриването на Върховната касационна прокуратура и на Върховната административна прокуратура и основаването на една Върховна прокуратура (ВП) съставлява доста преструктуриране на прокуратурата, неотговарящо по тип на висшите структури на съда.

“Това е преструктуриране, което може да бъде осъществено само от Велико национално заседание. Създават се и предпоставки за “свиване ” на правозащитната функционалност на прокуратурата единствено до един от способите - наказателния. Указва се какви посоки следва да се основат в двата отдела на ВП без да се регистрира спецификата на нейната активност. По този метод законодателната власт изземва вътрешноорганизационни функционалности на прокуратурата и по този начин накърнява независимостта на правосъдната власт, обезпечена от Конституцията. В демократичната правова страна е неоправдана несъразмерната интервенция на една власт в друга власт ”, се акцентира в мнението.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР