(Станислав Младенов е аспирант по история на международните отношения в

...
(Станислав Младенов е аспирант по история на международните отношения в
Коментари Харесай

Китай и Унгария – образец на приятелското сътрудничество

(Станислав Младенов е аспирант по история на интернационалните връзки в Казанския (Приволжски) Федерален Университет. Там е специализирал политология (сравнителна политология, етнополитика и регионалистика) и интернационалните връзки (международен бизнес и архитектура на многополюсния свят). Автор на публикации в научната сфера и публицистиката, а също по този начин с опит в публицистиката. Неговите научни ползи са в областта на геополитиката и вътрешно-политическите процеси на страните от Централна и Източна Европа, федерализмът в европейския район и архитектурата на многополюсния свят.)

12 юли 2019 в Будапеща бе изтъкнато от външния министър на Китай Ван И, че връзките сред Китай и Унгария са пример за приятелско съдействие. Политиката на Виктор Орбан във вътрешен и външен проекти е обект на рецензии от страна на Брюксел и всевъзможни политически, научни деятели, които очевидно са последователи на неолиберализма. Разбира се, да защитаваш националните си ползи в среда, която се стреми да унищожи самите страни е гибелен ход и неслучайно унгарският хайлайф търси доближаване с такива отвън Европейски Съюз като Турция, Китай и Русия. Речта на Виктор Орбан в Румъния, в която посочва Унгария дружно с по-рано упоменатите страни като “нелиберални ”, демонстрира открита многовекторност на външната политиката на Будапеща. И макар проблемите с неолибералния лагер, страната въпреки всичко има най-близки стопански връзки със страни от Европейски Съюз, който няма никакви желания да напусне, както и НАТО. Още повече не трябва да се не помни големият блян към развиването в плана “Триморие ” - Министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сийярто удостоверява в писмо до естонския министър на външните работи, че “Унгария е подготвена да сплоти напъните си с всички държави-членки на самодейността „ Три морета “ за по-нататъшно повишение на стабилността и просперитета на район посредством планово основано развиване на инфраструктурата ”. Точно воденето на трезва политика, учредена на националните ползи освен способства за триумфи на интернационалната сцена, а също по този начин почитание от геополитически колоси като Китай, както бе упоменато по-рано посредством мнението на Ван И.

Отношенията сред Будапеща и Пекин стартират от предишния век, когато европейската страна е една от първите, започвайки дипломатически връзки с новата китайска страна. Унгария за доста анализатори се води най-верният европейски съдружник на Китай или проводник на негови ползи на Стария континент. Унгария беше първата европейска страна, която се причисли към китайската самодейност „ Един пояс, веднъж “ и поддържа многостранно стратегическо партньорство с Пекин в няколко значими области, в това число в производството на ваксини и цифровата промишленост. Именно и за тази цел в 2011 бе призната “Стратегията за източно отваряне ”, която подкрепя за големите темпове на растежа сред Пекин и Будапеща в областта на търговията през предишното десетилетие, а по време на пандемията Унгария стана най-големият европейски купувач на маски, дихателни апарати и ваксини от Китай. В началото на новото десетилетие размерът на двустранната търговия сред двете страни се е нараснал с 34,5% на годишна база. Не бива да се не помни и най-голямата китайска диаспора в Централна и Източна Европа, която се намира в Унгария. Естествено, развиването на връзките води със себе си и нови стадии.  Унгария дружно с Полша и Сърбия се смятат за единствените страни, които за в този момент основават и получават оптимални изгоди. Едно от най-големите доказателства е развиването на плана на железопътната линия Белград-Будапеща, който е част от концепцията за свързването на Европа с Азия. Трябва да се обърне внимание на обстоятелството, че в Унгария към този момент оперират такива имена като Huawei, ZTE, Bank of China, BYD и други китайски компании. Китай стана най-големият вложител в Унгария и търговски сътрудник номер едно отвън Европа. Властта в Будапеща по никакъв начин не скрива своите позитвини страсти и своята наслада – в 2022 година Петер Сийярто разяснява новите китайски вложения в страната, които се равняваха на над 7 милиарда евро за цех по произвеждане на батерии, по следния метод: " Гордеем се с това. С тази голяма инвестиция ние в допълнение укрепихме позицията си на една от водещите международни платформи за произвеждане на акумулатори ". Списъкът не свършва до тук, вложенията и съдействието в икономическите аспекти сред страните могат да бъдат разисквани и в границите на една обичайно огромна научна работа.

Пречки също по този начин и не липсват - направеният митинг от критици и опозиционери на Орбановият политически модел по отношение на строенето на кампус на китайски университет въпреки всичко не съумя изцяло да анулира концепцията за реализацията на плана. Щом приказваме за Орбанова съпротива, се смята най-много тази, която преследва неолибералните идеали. Такива фигури и медии се опасяват от китайското въздействие, плашейки популацията с комунизъм, тоталитаризъм и така нататък, макар че Китай намерено е заявявал, че няма нищо срещу европейската интеграция. Китай към този момент прави твърди поръчки да бъде един от най-ярките водещи международни артисти на интернационалната сцена, което значи, че България има опцията да употребява момента за развиването на взаимноизгодни връзки по маджарски пример.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР