Станфордският университет казва, че ще върне всички подаръци от фалиралата крипто борса FTX

...
Станфордският университет заяви, че ще върне подаръците, които е получил
Коментари Харесай

Станфордският университет заяви, че ще върне подаръците, които е получил от фалиралата крипто борса FTX „в тяхната цялост“, след съдебно дело срещу родителите на основателя Сам Банкман-Фрайд, според което училището е получило милиони долари дарения.

Джоузеф Банкман и Барбара Фрид, родители на бившия изпълнителен директор на FTX Сам Банкман-Фрид. Джоузеф Банкман и Барбара Фрид, родители на бившия изпълнителен директор на FTX Сам Банкман-Фрид. Майкъл М. Сантяго/Гети изображения

Училището каза, че е получило подаръците от фондацията FTX и свързаните с нея компании „за превенция и изследвания, свързани с пандемията“, каза говорител на Станфорд.

„Водихме дискусии с адвокати на длъжниците на FTX за възстановяване на тези подаръци и ще върнем средствата в тяхната цялост“, каза говорителят.

FTX съди родителите на Сам Банкман-Фрид, които и двамата са професори по право в Станфорд, за предполагаемо насочване на милиони долари от фондовете на компанията, за да „се обогатят“.

Делото има за цел да възстанови средства, за които компанията твърди, че са били „прехвърлени измамно и присвоени“ от Джо Банкман и Барбара Фрийд.

Bankman дари над 5,5 милиона долара дарения от FTX Group на своя работодател, Станфордския университет, се твърди в делото.

В делото се твърди, че и двамата или са знаели „или са пренебрегнали яркочервени знамена“, които показват, че синът им и неговите бизнес партньори са „организирали огромна измамна схема“.

Адвокатите, представляващи Банкман и Фрид, излязоха с изявление, в което нарекоха твърденията на делото „напълно неверни“ и „опасен опит за сплашване на Джо и Барбара и подкопаване на процеса на съдебните заседатели само дни преди началото на процеса срещу детето им“.

Нито Банкман, нито Фрид са били обвинени в престъпление.

FTX фалира миналия ноември, тъй като въпросите за нейните финанси разтърсиха крипто пазарите и предизвикаха внезапно, масивно усвояване на клиентски средства. Федерално разследване сега разглежда компанията, в това, което прокурорите нарекоха една от най-големите финансови измами в историята на САЩ.

Банкман-Фрид, който е на 31 години, се пледира за невинен по множество обвинения в измама и заговор и трябва да бъде изправен пред съда на 3 октомври.

Алисън Мороу от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР