Стандартната история за бума на зелените финанси през 2021 г.

...
Стандартната история за бума на зелените финанси през 2021 г.
Коментари Харесай

Упоритостта на ESG инвестирането

Стандартната история за взрива на зелените финанси през 2021 година върви по следния метод: при феномен, който доближи връхната си точка преди година на конгреса за климатични въпроси COP26 в Глазгоу, доста вложители изгубиха главите си. Мощен коктейл от евтини пари и двуличие подхрани взрив в ESG вложенията (базирани на екологични политики, обществена отговорност и положително корпоративно управление), по време на който мениджъри на активи и банкери се показват за спасители на околната среда.

Възмездието обаче последва високомерието. Инвазията на Русия в Украйна и последвалите нараснали цени на газа и петрола подсетиха на света какъв брой доста се нуждае от изкопаеми горива и какъв брой печеливша може да бъде инвестицията в тях. Цинизмът на мениджърите на активи и банкерите беше оголен, когато регулаторите започнаха репресии против " зеленото промиване ". DWS, най-големият управител на активи в Германия, беше подхванат от управляващите след сигнал от вътрешно лице; Британският рекламен контрол забрани на банката HSBC да прави " подвеждащи " екологични изказвания. Далеч от това да избави света, ESG по този метод се оказа затънала в зеленото промиване и скандал.

Има единствено един проблем с тази легенда за рухването на земята на финансовата зеленина - твърди обстоятелства. Вярно е, че апетитът за вложение в ESG е намалял. Нетните входящи потоци са много под тези от предходната година. Но макар всички приказки за противоположна реакция фондовете за устойчиви вложения бяха доста по-стабилни от други по време на тазгодишния спад. Според Morningstar, компания за данни, 139 милиарда $ са потекли към устойчиви фондове до края на септември спрямо 643 милиарда $ чисти изходящи потоци от по-широкия пазар. Европейските фондове са привлекли по-голямата част от парите, като са получили 89% от общите входящи потоци в ESG фондове, само че даже в Америка те са привлекли повече пари от други капиталови принадлежности.

Защо зелените фондове останаха привлекателни? Със сигурност не е поради сочна възвращаемост. Тези фондове са склонни да влагат съществено в софтуерни акции, които постоянно реализират високи рейтинги на ESG заради композиция от прогресивни калифорнийски полезности, бизнес интервенции с дребна тежест на активите и софистицирани отдели за човешки запаси. Такива акции се показаха едва тази година. И до момента в който фондовете на ESG са прекомерно експонирани към губещите тази година, те са незадоволително изложени към огромните печеливши: компаниите за изкопаеми горива. Индексът iShares ESG Aware MSCI USA, един от най-големите пасивни ESG фондове, се намали с 18% тази година в съпоставяне със спад с 16% в S&P 500 ETF, който наблюдава показателя S&P 500 на американските акции.
Реклама
Мениджърите на устойчиви фондове показват, че техните вложители не се тормозят прекомерно от краткосрочната възвращаемост. Хората, които влагат пари в ESG, имат вяра, че енергийният преход не е нещо, което ще се случи след няколко години, а дълготрайна наклонност, коeто значи, че техните вложения неизбежно ще се изплатят. Големите петролни компании може да са били добра инвестиция тази година, признават те, само че това ще спре, защото крайните периоди за реализиране на чисти нулеви излъчвания наближават. Устойчиво насочените вложители нормално са млади и имат капиталови хоризонти, които се простират десетилетия напред. Те не се тревожат за няколко години неприятно показване.

Социалните полезности дават на вложителите нематериална причина да отделят пари и да се придържат към избора си, рядко преимущество за фондовете в промишленост, където конкурентното преимущество нормално значи по-ниски такси. Всъщност данните на Morningstar демонстрират, че колкото по-екологичен е фондът, толкоз по-вероятно е да е примамил вложителите да останат. Регламентът на Европейски Съюз за обявяване на устойчивото финансиране, предписание по отношение на стандартите за вложения в климата, разделя средствата на три категории. Тези в по-екологичната такава, известни като фондове по член 9, се радваха на най-големите чисти потоци през третото тримесечие на годината. Фондовете по член 8, от време на време наричани " светлозелени " в промишлеността, са видели чисти изходящи потоци, само че не толкоз огромни, колкото тези от фондовете по член 6, които въобще нямат фокус върху устойчивостта.

На тазгодишната спогодба COP27 в Шарм ел Шейх има доста по-малко банкери и мениджъри на активи, в сравнение с в Глазгоу. Може би това е по този начин, тъй като те гледат с едно око американската политика, където републиканците се сплотяват против " събудения капитализъм ", като най-гласно се изрича Рон Десантис, губернаторът на Флорида и евентуален претендент за президент. Съюзниците на господин Десантис обаче може да се наложи да свидлив зъби. Тазгодишните кавги със зеленото промиване и спокойното отношение на вложителите към тях демонстрираха значима истина: че от екологични вложения могат да се вършат пари. Докато това е правилно, компаниите, които настояват, че дават на вложителите същински, в действителност екологични дейности, няма да отидат на никое място.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Реклама Свързани публикации Близо 70 компании вземат участие в първия за България конкурс ESG Awards 17 ноември 2022, 08:32 Кризите може да ускорят прехода към зелена стопанска система 19 октомври 2022, 19:01 Вижте още публикации Компании Всичко, което би трябвало да знаем за ESG: екологично, обществено корпоративно ръководство Новите стандарти за по-отговорен и по-устойчив бизнес последователно ще стават наложителни за множеството компании, като с ЕСГ практиките ще бъдат обвързани и опциите за финансиране. Към публикацията Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР