Станалата вече редовна практика в разгара на лятото самолетни полети

...
Станалата вече редовна практика в разгара на лятото самолетни полети
Коментари Харесай

Туроператори скочиха на авиокомпаниите за отменени полети

Станалата към този момент постоянна процедура в разгара на лятото самолетни полети да закъсняват с часове или да бъдат отменяни по разнообразни аргументи, провокира гнева на туроператорите. Те са принудени да позволяват спешни обстановки съвсем всекидневно, при което търпят огромни загуби, до момента в който самолетните компании не носят съвсем никаква отговорност.

Това разяснява пред БНР Павлина Илиева от Обединение " Бъдеще за туризъм " и прикани за " повече уместност в бизнеса от страна на самолетните компании ".

Само пред последното денонощие две от нискобюджетните компании - Ryanair и Wizzair изоставиха стотици пасажери, множеството български туристи, на летищата в Бари и Франкфурт, откакто анулираха късните си полети до София. Причината - огромни закъснения от графика, поради което не може да се изпълнят рестриктивните мерки на летища София за кацане през нощта. Така хората бяха принудени да прекарат на летищата нощта и по-голямата част от идващия ден в очакване на нов полет до България. Преди това на няколко пъти туроператори превозиха с чартъри за своя сметка изоставени българи от анулирани от Wizzair полети от Катания до София поради пожарите там.

Още по-неприятно е, когато полети се анулират на път за лятната почивка. Зачестилите закъснявания на самолетите пък водят да изпускане на прехвърляния до крайната дестинация, което също проваля началото на ваканцията.

" Клиентите на туроператорите обаче са предпазени, тъй като туроператорът е виновен за цялото пакетно пътешестване, без значение кой от доставчиците не си е извършил услугата ", изясни Илиева. Така клиентите с провалени полети ще получат от туроператора цялостната услуга, било то с прехвърляне, със заменен хотел или каквото е допустимо в обстановката да се направи, в това число и връщане на пари за неизползвани услуги.

Самостоятелно пътуващите обаче може да се наложи да останат на летищата с 2-3 дни и в най-хубавия случай да се прекачат на различен полет, само че за своя сметка, макар, че при анулирани полети прикачванията и нощувка в хотел е обвързване на самолетната компания. 

Оказва се, че авикомпаниите даже не осведомят за анулирани полети или огромни забавяния туроператорите, закупили огромен брой билети за групови пътувания.

" Винаги самолетните компании са наясно, че в даден полет има туристически групи. Защото по специфичен ред се закупуват груповите билети - те никога не са на най-ниската цена, само че пък са обезпечени местата най-дълго време, след като туроператорът ги е заел ", изяснява Илиева.

Според нея би трябвало да се съблюдава някакъв вид бизнес взаимоотношения: " Поне да ни осведомят авансово, в случай че са наясно, че целият полет до крайната дестинация не може да се извърши. За нас това е скъпа информация, с цел да реагираме, тъй като ние сме обвързани с колективен трансфер, с екскурзоводи, с хотелско настаняване ", споделя Илиева.

Туроператорите показват, че след ковид-пандемията анулацията на полетите е станала постоянна процедура освен за нискобюджетните, само че и за постоянните линии. Остава неразбираемо за какво авиопревозвачите оферират услуга, която знаят, че не може да изпълнят.

Скорошен образец са неволите на туристи с постоянен полет от София през Мюнхен до Амстердам, с цел да отпътуват на круиз. Групата научава в Мюнхен, че полетът до Амстердам е анулиран, без да има опция за прехвърляне на пасажерите на идващ полет в границите на 48 часа. 

" Съответно пасажерите трябваше да подхващат различен метод на напредване, с цел да дойдат до тяхната последна точка. Ние реагирахме като група - бяхме с влаково пътешестване, което по никакъв начин не беше елементарно. Това беше единстеният вид, в който можеха да се придвижат, защото пътуването им беше обвързвано на другия ден с качване на транспортен съд. Друга тематика е, че самолетната компания към този момент 4-ти ден не може да ни достави багажа. Клиентът се сърди на мен като туроператор, само че аз в действителност нищо не мога да направя, с изключение на всеки ден да се обаждам до самолетната компания и всеки ден да упорствам да им доставят багажа ", споделя Илиева.

В сходни случаи туроператорът с ретрограден иск може да си върне заплатените суми от хотели и от компании за трансфер. Претенциите за неизпълнени междуфирмени задължения на туроператорите и самолетните компании се предявят по правосъден път.

Заради зачестилите проблеми с авикомпаниите към този момент втора година се води полемика за смяна в Директивата за пакетните туристически пътувания. Настоящите правила се преразглеждат, с цел да се подсигурява отбрана на потребителите при огромни спирания на пътуванията, като тези, които се случиха по време на пандемията Ковид-19. 

Туроператорите и турагентите в Европа са разочаровани от нежеланието на Европейската комисия да наложи идентични отговорности на участниците по веригата на услугите в туристическия бранш, включително и  на самолетните компании, разяснява пред БНР Даниела Стоева, член на изпълнителния ръб на шефовете на европейската организация на туроператорите ЕКТА.

Според нея не би трябвало цялата отговорност при пакетните пътувания да се носи само от туроператорите, фокусът би трябвало да се насочи и към авиопревозвачите, тъй като транспортната услуга е основна при туризма. Засега обаче авикомпаниите наподобява са недосегаеми.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР