Станахме свидетели на опашки пред бензиностанциите вследствие на спекулация за

...
Станахме свидетели на опашки пред бензиностанциите вследствие на спекулация за
Коментари Харесай

Паникьосаният българин се реди за гориво, запасява се с храна и тоалетна хартия

Станахме очевидци на опашки пред бензиностанциите в резултат на нечиста сделка за повишаване на цените и липса на бензин, а при започване на пандемията изпразнихме магазините от храна и тоалетна хартия.

Психологът Пламен Димитров уточни пред, че това е синдромът на несигурността и тревогата, която ни е превзела още преди 2 години с пандемията. " Тези положения преобладават в съзнанията на хората и от това се поражда предпочитание за самоотбрана, с цел да възстановим чувството за достолепие и сигурност. Човешката душeвност е устроена по този метод, че активизира ресурсите си за самоотбрана. Това, което вършим, не всеки път е рационално, само че потиска чувството за опасност и липса на надзор ", изясни той. Доц. Александър Христов от Центъра за разбори и спешни връзки счита, че първата стъпка е да почистим от себе си тревогата.

" Има вътрешен механизъм в обществото, с който тези неща се преодоляват. Видяхме големи насмешки против хората, които са се редили на опашки - това е един от детайлите на вътрешния механизъм. Трябва да търсим разнообразни осведомителни източници ", уточни той. А хората, които се поддават на суматохата, мислят по следния метод: Аз знам, че нищо няма да стане, само че за всеки случай да го направя. Пламен Димитров акцентира, че пропагандата работи по този начин от много време - да се сътвори рецесия, когато я няма, е метод да се реализира надзор. Много от ресурсите на хората са на привършване, тревожно-депресивният модел на държание е в пъти уголемен, стана ясно още от думите му. " Пропагандата работи с струпване. Години наред говорене какъв брой сме подвластни от съветския газ. Тук е отговорността на ръководещите - да изявяват послания, които да спрат тревогата на хората. Изпуснато е някакво време, в което пропутински послания са били популяризирани в България, в това число посредством политически сили ", разяснява доцент Христов.

По думите му става все по-трудно да се ориентираме в борбата на пропагандни въздействия по време на войната в Украйна. Той посъветва да употребяваме доста разнообразни медии. " Европа проспа извънредно доста неща. Години наред се занимаваше с всякакви бюрократизми. Западът наподобява презадоволен и преситен, с цел да направи действителни дейности. Информационната война може би можеше да бъде спряна или лимитирана по-рано ", означи доцент Христов.

Психологът пък посочи, че прекомерно дълго хората живеят в хронична екзистенциална рецесия. Те са загрижени за бъдещето си, за вероятността в живота си, изключително по-младите фамилии с дребни деца. И тази война с всички нейни фрапантни въздействия върху човешката душeвност, изясни той. Димитров изиска психическата помощ да влезе в здравноосигурителния уред. Всеки български жител или емигрант да има достъп до такива безвъзмездни грижи.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР