Станаха известни нови подробности от най-големия корупционен скандал във Виетнам,

...
Станаха известни нови подробности от най-големия корупционен скандал във Виетнам,
Коментари Харесай

42 000 измамени акционери, 10 прокурори и 6-тонни обвинителни материали издействаха смъртна присъда на виетнамска милиардерка

Станаха известни нови детайлности от най-големия корупционен скандал във Виетнам, при който една от най-богатите дами в страната 67-годишната Труонг Ми Лан, бе наказана на гибел от арбитражен съд в град Хо Ши Мин (бившият Сайгон), както заяви по-рано БГНЕС.

Тя беше упрекната в машинация, която е засегнала минимум 42 000 души. Лан е началник на огромна компания за недвижими парцели и е една от дребното дами във Виетнам, против които се възнамерява смъртна присъда. Според следователите тя нелегално е получила към 12,5 милиарда $ от Saigon Commercial Bank, в която в действителност притежаваше 90% от акциите. В същото време общите вреди се правят оценка още по-високо - на 27 милиарда $: тъкмо толкоз съдът й подреди да върне.

Самата Труонг Ми Лан не призна виновността си и упрекна подчинените си за случилото се; в този момент тя възнамерява да апелира присъдата.

Съобщава се, че този случай е удар освен за елементарните жители, които са вложили средствата си в тази банка, само че и за задграничните вложители и стопанската система на страната като цяло.

В процеса участваха 10 прокурори, наети бяха 200 юристи, свидетелски показания дадоха 2700 души, а обвинителни материали изпълниха 104 кашона и тежаха общо шест тона.

Труонг Ми Лан не се яви сама в съда: дружно с нея чакат присъдата още 85 души, в това число брачният партньор й, богатият предприемач от Хонконг Ерик Чу, както и старши контрольор в Държавната банка на Виетнам, който е получил 5,2 милиона $ от дамата за безмълвие за измамата. Това е най-големият рушвет в историята на страната.

Полицията счита, че всички притежатели на скъпи бумаги на Saigon Commercial Bank са били жертви на машинация и не са съумели да изтеглят парите си или да получат лихви или заплащания. Общо засегнатите са към 42 000 души. Прокуратурата отбелязва, че от 2019 година Труонг Ми Лан благодарение на водач е взела към 4 милиарда $ от банката за три години, с цел да ги съхранява в мазето. Според най-скромните оценки тежестта на подобен капитал е най-малко два тона. Всички обвинени като се изключи Труонг са изправени пред дълги присъди до 15 години затвор или пожизнен затвор.

Но всички признаха виновността и се разкаяха, някои даже върнаха парите. Виетнамските медии означават, че смъртното наказване ще бъде употребявано и като опасност - допуска се, че това може да я принуди да върне най-малко част от парите и да понижи вредите от дейностите си. Труонг Ми Лан е родена в китайско-виетнамско семейство в град Хо Ши Мин. Започва да търгува на пазара и да продава козметика с майка си. През 1986 година виетнамското държавно управление стартира да вкарва стопански промени, които разрешиха на хората да имат частна благосъстоятелност. Така Труонг Ми Лан стартира да купува земя и недвижими парцели. До 90-те години тя притежаваше няколко хотела и ресторанта, а до 2011 година тя се трансформира в една от най-влиятелните дами в град Хо Ши Мин, което й разреши да провежда сливането на три дребни банки, изпитващи финансови усложнения, като по този метод образува по-голямата Saigon Commercial банка. В лъжливата й скица са били забъркани брачен партньор и племенница й, които получиха 9 и 17 години затвор.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР