Стъклени фотографски плаки със сцени от българския бит бяха представени

...
Стъклени фотографски плаки със сцени от българския бит бяха представени
Коментари Харесай

България през стъклото на времето

Стъклени фотографски плаки със подиуми от българския обичай бяха показани довечера в " Квадрат 500 ". Изложбата " България през стъклото на времето " ни връща към занаятите, обичаите и живота у нас началото на 20 век. Организатор на експозицията е фондация " Ценности ", чийто ръководител е Антонина Стоянова.

Хора и традиции от време, което е спряло в черно-белите фрагменти. Фотографиите ни връщат към сантименталната атмосфера от 20-те години на предишния век, когато България ухае на рози, момите се събират край чешмата, а носиите и накитите са част техния делник и празник.
Антонина Стоянова, ръководител на фондация " Ценности ": България е в един интервал, който е доста скъп за нас и аз мисля, че започваме да го забравяме последователно, само че който може да бъде богат извор на самочувствието ни като българи.
Тази галерия обаче свързва историята за бита ни и с персоналната история на притежателя на стъклените фотографски плаки - Марко Близнаков. Чрез тях един от основоположниците на пристанищното дело в България и почетен консул на страната в Триест показва своята татковина на италианците. През 1999 година неговата внучка Надежда ги подарява на тогавашната първа дама Антонина Стоянова и по този начин те се връщат у нас.
Райна Дамяни, куратор: Тази галерия е извънредно несуетна, достоверна значително, непрекомпозирана. Иво Хаджимишев я назова мирна, мирна галерия за една мирна България, тъй като всичко е с ритъма на едно успокоение.
България може да бъде забелязана през стъклото на времето до 7 април.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР