Стафидите притежават много лечебни свойства. Още в древногръцки документи стафидите

...
Стафидите притежават много лечебни свойства. Още в древногръцки документи стафидите
Коментари Харесай

Лечебни свойства на стафидите

Стафидите имат доста лечебни свойства. Още в древногръцки документи стафидите са споменавани като изцеляващи болните и подхранващи изтощените.

Наличието на калий в стафидите разрешава те да бъдат употребявани при отоци и отравяния, тъй като калият има диуретично деяние и оказва помощ на организма да изхвърли непотребната течност и токсините.

Хората, които страдат от разстройства на нервната система и сърдечно-съдови болести, би трябвало да включат стафидите в менюто си с лечебна и профилактична цел.

Стафидите понижават раздразнението, потребни са при обща уязвимост и при анемия. За подсилване на сърдечния мускул се предлага потреблението на стафиди по специфична скица.

Необходими са два кг стафиди без костилки. Измийте ги и ги подсушете. Първо изяжте единия кг, само че не едновременно, а по четиридесет стафиди всяка заран преди закуска. Половин час след стафидите можете да закусите.

Вторият кг се изяжда по следния метод: през първия ден се изяждат четиридесет стафиди, през втория – тридесет и девет и по този начин, до момента в който свършат. Такава профилактика може да се прави два пъти годишно.

 Сушени Плодове

Отварата от стафиди се употребява при болести на дихателната система, мощна кашлица, болки в гърлото, високо кръвно налягане. При бронхити, инфектиране на гърлото и при хипертония 100 грама стафиди се нарязват, заливат се с една чаша вода и се подгряват 10 минути на слаб огън.

След това се прецеждат и изстискват. Пие се по една трета от чаена чаша четири пъти на ден. При мощна кашлица и хрема се пие запарка от стафиди с лук.

Сто грама стафиди се заливат с една чаена чаша вряла вода, греят се на слаб огън десетина минути, прецеждат се и се изстискват. В прецедената запарка се прибавя сок от лук, само че не повече от една супена лъжица. Пие се три пъти на ден по половин чаена чаша до възстановяване на положението.

Стафидите оказват помощ и при кожен лишей. За задачата стафидите се разрязват на половинки и с вътрешната им част се натъркват изумените сектори. Още след първата процедура настава усъвършенстване.

Хората с остра сърдечна непълнота, язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, както и хората, които страдат от затлъстяване, не би трябвало да употребяват стафиди.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР