Стачката на служителите в системата на дипломатическата служба беше безпрецедентна

...
Стачката на служителите в системата на дипломатическата служба беше безпрецедентна
Коментари Харесай

МВнР: Приключилата стачка на служителите в ключов момент бе безпрецедентна

Стачката на чиновниците в системата на дипломатическата работа беше невиждана в историята на Министерството на външните работи. Тя се състоя в интервал на реализация на основни национални цели за България, измежду които съгласуване на девети пакет наказания на Европейски Съюз против Русия поради експанзията ѝ против Украйна, срещи на НАТО и Организацията за сигурност и съдействие в Европа, осъществяване на основни визити и срещи в Република Северна Македония, както и координацията на дейностите по присъединението на страната ни към Шенгенското пространство. Въпреки отхвърли на Нидерландия и Австрия, страната ни не е имала по-широка поддръжка, както в двустранен проект, по този начин и от Европейската комисия и Европейския парламент.
Прочетете още
Изразяваме признателност към чиновниците, които се трудиха отговорно за достойното показване на дипломатическата работа и на страната ни. Освен, че затрудни работния развой, стачката повлия и за основаване на напрежение сред работещите и стачкуващите, което способства за утежняване на работната среда във значим миг, се споделя в позицията на Министерството на външните работи.

Намираме настояванията на стачкуващите сътрудници за обективни и нееднократно сме изразявали тази позиция при непрекъснатия ни разговор с тях. Въпреки огромното предпочитание за угаждане на настояванията, служебният кабинет не разполага с нужните финансови принадлежности за промени в бюджетните параметри. Изискванията бяха свързани даже и с вдишване на задължения, които излизат отвън времевите рамки и благоприятни условия на служебното държавно управление.

Считаме за удачно, че за оптималното угаждане на настояванията, те би трябвало да бъдат отнесени към идващото постоянно държавно управление, което ще разполага с нужните благоприятни условия за цялостното им осъществяване. Независимо от тези апели, стачката беше оповестена, даже и без да са налице всички правни предпоставки за нейната правда. В тази връзка, без да са изпълнени изискванията за нейното започване, в последните две седмица бяха положени старания за нейното преустановяване от Професионалното обединяване на държавните чиновници от дипломатическата работа.

Въпреки неведнъж отправените молби от страна на управлението на Министерство на външните работи за даване на описи на стачкуващите чиновници, такива не бяха предоставени. Това затрудни работата на неотложни и незабавни функционалности на Министерство на външните работи, като активността на Ситуационния център, консулските услуги и разрешението за полети. Към днешна дата в поисканите описи има записани 77 чиновници, която численост изрично не дава отговор на действителния брой стачкуващи. Това е причина да твърдим, че апелите " За почтена държавна работа " и " Не на страха в Министерство на външните работи " от лозунги на стачката се трансфораха в кухи изречения.

Въпреки всичко изложено, задължението към настояванията беше стихотворец и още през цялото време, преди започване на ефикасни протестни дейности, в Министерския съвет беше импортирано предложение за нарастване на работната заплата в Централното ръководство на Министерството на външните работи и командировъчните средства на чиновниците зад граница. Диалогът и с Министерството на финансите беше непрестанен за оптималната реализация на настояванията.

Благодарение на напъните на служебното държавно управление и особено на министър-председателя Гълъб Донев, който е мощно зает със обществените проблеми, с изключение на Министерство на външните работи нарастване на заплатите получиха и редица други министерства.

Можем да установяваме, че нарастването на работната заплата в Министерство на външните работи е невиждано. То е направено от държавното управление, а не за сметка на личния бюджет на Министерство на външните работи, както се твърди от Професионалното обединяване на държавните чиновници от дипломатическата работа. Процентното нарастване беше разпределено по прецизен и обективен метод в поддръжка на най-уязвимите чиновници в системата, които получиха до 60% нарастване.

Настоящото служебно управление на Министерство на външните работи е готово да подпише съглашение за вдишване на ангажимент по отношение на настояванията на стачкуващите, само че осъществим в границите на оставащите дни на неговото ръководство. Работата за промяна на възнаграждението в Министерството на външните работи ще продължи и всички готови до този миг планове за заплати на чиновниците в централното ръководство и на тези в чужбина ще бъдат предоставени на идващото постоянно държавно управление. Надяваме се, че това ще бъде главен приоритет и в границите на идващото ръководство, написа в мнението си Министерство на външните работи.
 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР