Срутването на моста в Балтимор повдигна много въпроси относно изправността

...
Срутването на моста в Балтимор повдигна много въпроси относно изправността
Коментари Харесай

Сблъсъкът с моста в Балтимор не е първият инцидент за товарния кораб Дали

Срутването на моста в Балтимор повдигна доста въпроси по отношение на редовността на товарния транспортен съд " Дали " и сигурността на актуалната сериозна инфраструктута.

Оказва се, че това не е първият сходен случай за кораба, който плава под сингапурски байрак - въпреки че в никакъв случай до момента не е причинявал толкоз съществени вреди.

През 2016 година същият контейнеровоз попада в друга спешна обстановка в пристанището на Антверпен, Белгия. Докато се пробва да излезе от контейнерния терминал в Северно море, удря близкия пристан.

Проверка на " Дали ", осъществена 27 юни 2023 година в Сан Антонио, Чили, също открива, че корабът е имал дефекти в " задвижването и спомагателните машини ", съгласно данните на обществения уеб страница Equasis, който дава информация за корабите.

Инспекцията прецизира, че е имало дефекти, свързани с измервателни уреди и термометри.

В резултат на случая в Балтимор транспортни средства и осем строителни служащи паднаха в река Патапско. Двама души са избавени, само че другите шестима се допуска, че са починали.

Британският " The Guardian " цитира кореспондент на в. " Baltimore Banner ", съгласно който половината хората, за които се допуска, че са изчезнали, са строителни служащи от Ел Салвадор, Гватемала, Хондурас и Мексико, на към 30-40 години, пристигнали в Съединени американски щати да търсят по-добро бъдеще.

Броят на жертвите евентуално е можел да бъде даже още по-голям.

Корабът съумява да подаде сигнал за паника поради отклоняване от курса и изгубена мощ - факт, който разрешава на чиновниците на терен да предотвратят прекосяването на повече транспортни средства.

В момента на удара на борда на контейнеровоза е имало 22-ма моряци, като не се оповестява за потърпевши хора от екипажа.

Заради случая се появиха. Балтимор е най-натовареното пристанище в Съединени американски щати за експорт на коли и деветото по натовареност в света.

Трафикът край моста към момента е спрян " до второ разпореждане ".

Експерти считат, че блокирането на придвижването може да има забележителен резултат върху световните вериги за доставки.

" Над 750 000 автомобила и транспортни средства са минали през Балтимор през предходната година. Това са огромни американски марки от Англия и Европейски Съюз, от General Motors и Ford до Jaguar, Land Rover, Nissan, Fiat и Audi ", показва Марко Форджоне, общоприет шеф на Института за експорт и интернационална търговия, пред BBC.

Освен това Балтимор е забележителен експортьор на полутечен природен газ (LNG) и това може да има отблясъци за доставките на Англия и Европейски Съюз.



Докато анализирането на откритата " черна кутия " (записващото устройство за данни - бел. ред) на кораба продължава, десетки строителни експерти и моряци показаха опасения по отношение на безопаснотта на актуалната инфраструктура.

" Не би трябвало да забравяме, че този мост е издигнат преди 50 години, а дребна част корабите по това време са били с размерите на " Дали ", споделя Сал Мерколяно, някогашен търговски моряк и морски специалист, представен от CNN.

" А " Дали " даже не е толкоз огромен. Така че в доста връзки разполагаме с инфраструктура, която е построена за други времена ", добавя още той.

Брутният тонаж на кораба е 95 000 тона, което го прави контейнеровоз със междинен размер.

Водният канал и мостът в Балтимор са задоволително необятни и високи, с цел да могат да поемат огромни плавателни съдове, настояват анализатори.

Повратната точка в съответния случай е това, че " Дали " се удря в един от стълбовете на моста, а не в горната му част.

В доста пристанища и водни пътища се употребяват и така наречен " делфини " - структури по морското или речното дъно, които се издигат над водата и нормално са направени от дърво или стомана. Често те се употребяват като място за акостиране на плавателни съдове, само че също по този начин могат да предпазят мостовете от удари на кораби.

Експертите настояват, че има да се извърви дълъг път в подобряването на мостовете, които са били издигнати за по-малки плавателни съдове в друга ера, даже и при съществуването на модерни разпореждания и правила за планиране.

Въпреки че по-новите мостове - изключително тези, които пресичат необятни речни корита - могат да имат спомагателни защитни структури, за тези в по-малките канали или в по-слабо развитите страни няма такава гаранция.

" Инвестирането в инфраструктурата е от решаващо значение за публичното богатство и е извънредно значимо да се обърне внимание на тези застаряващи инфраструктури ", акцентира Джером Хаджар, президент на Института по строително инженерство.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР