Срокът за привеждане на дейността на търговците, използващи софтуер за

...
Срокът за привеждане на дейността на търговците, използващи софтуер за
Коментари Харесай

НАП: Няма да има удължаване на срока за касовите апарати

Срокът за привеждане на активността на търговците, употребяващи програмен продукт за ръководство на продажбите (СУПТО), с условията на Наредба Н-18, няма да бъде удължаван.
Това категорично оповестиха от Националната организация по приходите във връзка вчерашния митинг на търговци пред финансовото министерство, които упорстват за отсрочвания и изясняване на към момента противоречиви разпореждания в наредбата.
Крайната дата за промяната на софтуера с подобен, който е утвърден от Национална агенция за приходите, е 31 януари, като търговците имат още два месеца - до 31 март 2020 година, да уведомят приходната организация за потребления от тях програмен продукт в комерсиалните обекти.
Към момента има над 500 регистрирани софтуери за продажбите и процесът продължава интензивно, регистрират от Национална агенция за приходите. Търговци обаче предизвестяват, че утвърдените програмни артикули не могат да се приложат едно към едно за всяка компания и се постановат настройки. В същото врече ИТ експерти мъчно може да се намерят, тъй като софтуерните компании са затрупани с работа поради Наредба 18.
Национална агенция за приходите са провели през вчерашния ден поредна среща за разяснение на наредбата с представители на Българска асоциация по осведомителни технологии /БАИТ/. На срещата са били коментирани механически въпроси, които ще бъдат систематизирани от БАИТ и предоставени на Национална агенция за приходите за отговор. По думите на софтуерни разработчици, част от клиентите отсрочват внедряването на новите програмни артикули, като това ги слага под риск от наказания, показват от Национална агенция за приходите.
Важни крайни периоди по Наредба 18
31 януари 2020 година
Всички лица, употребяващи програмен продукт за ръководство на продажбите - без значение дали са или не са регистрирани по ЗДДС, би трябвало да приведат потребления от тях програмен продукт в сходство с нормативните условия и да сменят или модифицират фискалните си устройства до 31 януари 2020 година
След тази дата производители и разпространители не може да популяризират програмен продукт, който не дава отговор на условията, избрани в наредбата.
От 1 февруари 2020 година
фискалните бонове, издавани от бензиностанции, следва да съдържат и данни за размера на Данък добавена стойност, данък, покупна и продажна цена на горивата във всяка касова записка.
29 февруари 2020 година
Предприятията, които правят сервизно обслужване и ремонт на Интегрирани автоматизирани системи за ръководство на комерсиална активност (ИАСУТД), привеждат активността си в сходство с наредбите на наредбата. Издадените удостоверения за регистрация на тези лица са годни до 29 февруари 2020 година
31 март 2020 година
Фирмите, употребяващи програмен продукт за ръководство на продажби, подават информацията по отношение на потребления от тях програмен продукт в комерсиалните обекти.
Фирмите, избрали различната опция за отчитане на осъществяваните продажби – СУПТО със типов одиторски файл, привеждат активността си в сходство с условията на наредбата до 31 март 2020 година
Лицата, които правят продажби на артикули или услуги посредством електронен магазин и дават отговор на изискванията, планувани в наредбата, са длъжни да приведат активността си в сходство с всички условия в период до 31 март 2020 година
30 април 2020 година
Лицата, които правят сервизно обслужване и ремонт на фискални устройства, привеждат активността си в сходство с наредбите на наредбата. Издадените удостоверения за регистрация на тези лица са годни до 30 април 2020 година
31 май 2020 година
Лицата, избрали различната опция за отчитане на осъществяваните продажби – СУПТО със типов одиторски файл, подават информация по отношение на потребления от тях програмен продукт в комерсиалните обекти до 31 май 2020 година
Лицата, които правят продажби на артикули или услуги посредством електронен магазин и дават отговор на изискванията, планувани в наредбата, подават информацията по отношение на потребления от тях програмен продукт в период до 31 май 2020 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР